Udalosť roka: čo naozaj povedala prezidentka Čaputová na americkom Samite pre demokraciu?

Udalosť roka: čo naozaj povedala prezidentka Čaputová na americkom Samite pre demokraciu?

Bratislava 31. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

No tak dobre, možno je trochu nadnesené nazvať to udalosťou roka. Vlastne aj slovo udalosť je trochu príliš prehnané. Ale faktom je, že vystúpila a rozprávala o demokracii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na druhom virtuálnom Summite za demokraciu
Na snímke americký prezident Joe Biden rozpráva počas virtuálneho zasadnutia druhého Summitu za demokraciu vo Washingtone

Tento týždeň od utorka do štvrtka sa konalo jedno z najvýznamnejších spoločenských podujatí od zavraždenia Caligulu. Bol to druhý ročník virtuálneho Samitu pre demokraciu (Summit for Democracy), organizovaného ministerstvom zahraničia Spojených štátov a zameraného „na obnovenie demokracie doma a konfrontáciu s autokraciami v zahraničí“. Spoluorganizátormi boli aj Kostarika, Zambia, Holandsko a Južná Kórea. Podujatie malo tri hlavné témy: obrana proti autoritárstvu, boj proti korupcii a dodržiavanie ľudských práv. Pozrime sa bližšie, o čom to bolo.

Reklama

Demokracia je vláda ľudu, vláda väčšiny ľudí vo vlastnej krajine. Teda demokracia je, keď si ľudia vo svojej krajine rozhodujú o svojich veciach sami. Nie vždy to robia dobre, ale v každom prípade platí, že opakom demokracie je, keď im o ich veciach chce rozhodovať niekto iný: nejaká menšina alebo cudzinci. Pomocná otázka: cudzinci z ktorej krajiny sveta sa najviac snažia strkať nos do vecí ostatných krajín sveta, teda narúšať tamojšiu prirodzenú vládu ľudí v ich krajine? Odpovedali ste správne: všetci vedia, že sú to USA.

A teda kto je najväčším, skutočným nepriateľom demokracie vo svete? Aj tentoraz ste uhádli: sú to presne tie isté Spojené štáty americké, ktoré všade všetkých poúčajú o tom, čo je demokracia a ako tú najsprávnejšiu demokraciu majú oni u seba, napriek tomu, že ich politický systém nie je oveľa demokratickejší než bol v politbyre Sovietskeho zväzu za Chruščova a ich voľby sú totálne pochybnou fraškou, akú v Európe nepoznáme už veľa desaťročí.

Reklama

A tie tri hlavné témy „Samitu pre demokraciu“? Prvou je autoritárstvo. Nuž, diktátora je možné zvrhnúť, horšie je, ak krajinu ovláda kryptokratická oligarchická mafia, tak ako je to v USA (nazývajú to tam aj „deep state“). Tá sa nedá odvolať, ba ani odkrágľovať, pomohla by iba totálna revolúcia. Teda v tomto smere sú na tom USA horšie než ktorákoľvek autoritárska krajina, tu USA naozaj nemajú koho čo poúčať o demokracii – radšej by sa mohli samy čomusi priučiť, hoci od spoluorganizátorov zo Zambie.

Druhou témou je korupcia. V tomto sú naopak USA svetovým lídrom. Ak najvyššou formou korupcie, čiže kupovania si ľudí, je korumpovanie celých štátnych reprezentácií za účelom diaľkového ovládania celých krajín, tak USA nemajú vo svete sebe rovného. Lenže problém je v tom, že konferencia nemala byť o tom, ako korumpovať, ale naopak, o tom, ako proti korupcii bojovať. Ups… tak to sme nechceli…

A treťou témou sú ľudské práva. To je o tom, ako sú si všetky ľudské bytosti rovné. Občania USA práve tak, ako irackí civilisti odstrelení pre zábavu z vrtuľníka americkými vojakmi, ako vietnamské deti zabité napalmom, ako aj Julian Assange.

Poďme radšej k samotnému podujatiu. Ešte pred jeho začiatkom sa o zábavu postaral Pakistan, ktorý na poslednú chvíľu odstúpil s odôvodnením, že podporovať a posilňovať diplomatické princípy dokáže bez problému aj sám, nepotrebuje k tomu tútora.

Rusko takýto samit otvorene vysmialo. Minister zahraničia Lavrov bol ešte zdržanlivý, keď povedal, že je to podujatie pre krajiny, ktoré poslúchajú Washington alebo tie, ktoré sa chcú USA zalíškať. Oveľa sarkastickejší bol hovorca prezidenta Putina Dmitrij Peskov, ktorý podujatie označil za cirkus a Maria Zacharova, hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí, ktorá ho okomentovala ako „prejav amerických neokoloniálnych praktík“.

Reklama

Ešte krutejšia bola čínska tlač. Viaceré denníky tvrdo poukázali na pomery v USA s tým, že Amerika naozaj nemá koho čo poúčať o demokracii a tiež upozornili na to, že tu nejde o nič iné, než o propagandistický nástroj USA na presadzovanie vlastných zahraničnopolitických záujmov.

No ale pre nás je podstatnou udalosťou skutočnosť, že na samite vystúpila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Na jej prejav sme netrpezlivo čakali, lebo celý národ bol, tak ako vždy, zvedavý na jej slová. A opäť nesklamala. Hovorila o demokracii a hovorila krásne. Povedala, že demokracia sa nesmie stať obeťou súčasných kríz. Povedala, že demokraciu musíme brániť a posilňovať. Povedala, že ruská agresia na Ukrajine je hrozbou pre svetový mier a demokraciu, a preto musíme tú vojnu podporovať, nech sa deje čokoľvek. No dobre, nepovedala presne „nech sa deje čokoľvek“, ale tak to vyznelo.

Asi je vám každému jasné, že nezabudla porozprávať, ako na Slovensku demokracia čelí útokom na slobodné médiá a nárastu dezinformácií, ktoré sa šíria najmä na sociálnych sieťach. Iste tušíte, že nezabudla na tradičnú pasáž o tom, ako bol pred piatimi rokmi zavraždený Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. A ako ste si už nepochybne domysleli, nemohla vynechať ani udalosť v bratislavskom bare Tepláreň.

Skrátka, bola to Čaputová tak ako ju poznáme, v najlepšej forme. Jej vystúpenie bolo naozaj významné, lebo hneď za ňou hovoril prezident štátu Malawi a potom dokonca nositeľ Nobelovej ceny za mier, samotný Volodymyr Zelenský. Vlastne ešte ju nedostal, tuším zase predbiehame.

Sme hrdí, že naša Zuzana má svoje pevné miesto medzi takýmito svetovými demokratmi, a to sme ešte nespomenuli všetkých: na samite sa zúčastnili aj vládcovia krajín ako Niger či Irak, čo sú štáty, ktoré sa v rebríčku demokracie podľa uznávanej metodiky The Economist umiestnili zo 167 štátov na krásnom 112. a 124. mieste. Iste aj s nimi si má naša Zuzana veľa čo povedať, povymieňať skúsenosti. Napríklad o tom, čo u nich robievajú s bývalými policajnými prezidentmi vo väzení, a tak podobne. No skrátka, bola to oslava demokracie ako sa na Spojené štáty a na skutočných demokratov patrí.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali