Ubang: nigérijská dedina, v ktorej hovoria muži a ženy odlišne

Ubang: nigérijská dedina, v ktorej hovoria muži a ženy odlišne

Ubang 29. augusta 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Themba Hadebe)

 

V poľnohospodárskej obci v južnej Nigérii nazvanej Ubang je zaujímavosťou to, že muži a ženy hovoria inými jazykmi, ale aj napriek tomu si rozumejú

Ilustračné foto

BBC vo svojej reportáži navštívila Ubang a priamo na mieste priblížila túto jedinečnosť. Úlohy hostiteľa sa ujal náčelník Oliver Ibang v pestrofarebnom tradičnom oblečení a s červenou pokrývkou hlavy. Privolal si k sebe svoje dve malé deti, na ktorých predstavoval tú zaujímavú rôznosť jazykov.

Reklama

Ukázal na jednu hľuzu, ktorá sa ako jedna z hlavných potravín v Nigérii nazýva “yam”, no malá dcérka ju nazvala “irui”. Muži to však volajú “itong”. Ďalším príkladom je slovo oblečenie, ktoré muži pomenúvajú “nki” a ženy “ariga”. Alebo pes (abu/okwakwe), strom (kitchi/okweng), voda (bamuie/amu), hrnček (nko/ogbala), ker (bibian/déyir), koza (ibue/obi).

Nie je jasné, koľko slov majú muži a ženy v Ubangu odlišných alebo to, či ide skôr o bežné slová alebo spojené s tradičnými úlohami pre mužov alebo ženy, ale ako vraví antropologička Chi Chi Undieová, ako keby šlo o “dva rôzne slovné zásoby” s úplne odlišnými slovami, ale pritom “existuje veľa slov, ktoré spoločne zdieľajú muži aj ženy”.

Reklama

Napriek uvedeným odlišnostiam si muži a ženy navzájom v jazyku rozumejú. Je to čiastočne aj preto, že chlapci spočiatku vyrastajú s mamou a medzi ďalšími ženami a naberajú tak “ženské” slová, no keď už majú 10 rokov, očakáva sa od nich, že v novom prostredí už začnú hovoriť “mužským” jazykom.

“Je to dosiahnutie štádia muža, ktorý zisťuje, že nepoužíva svoj správny jazyk. Nikto mu nepovie, že by ho mal zmeniť na mužský jazyk. Keď začne hovoriť mužským jazykom, viete, že sa stáva dospelým,” vysvetľuje náčelník Ibang. Ak v určitom veku chlapec neprejde na správny jazyk, považujú to za “abnormálne”.

Ľudia v Ubangu sú nesmierne pyšní na svoj jedinečný jazykový rozdiel. Existuje viacero vysvetlení, prečo to tak je, a väčšinou je to biblické vysvetlenie. Pre nich samotných to nie je veľký problém a považujú to za “požehnanie od Boha”. Božím plánom bolo totiž podľa nich dať každej etnickej skupine dva jazyky, ale po vytvorení obidvoch jazykov pre Ubang si Boh uvedomil, že nie je dostatok jazykov, aby to takto fungovalo aj u iných národov. “”Preto len Ubang používa dva jazyky, sme iní ako ostatní ľudia na svete,” podotýka Ibang.

Antropologička Undieová túto odlišnosť vysvetľuje tým, že je to kultúra, kde “muži a ženy žijú akoby v dvoch oddelených svetoch, ale niekedy sa tieto svety stretávajú, čo sa potom odráža v jazyku”. Ale zároveň dodáva, že v Nigérii žije viacero iných kmeňov v oddelenom mužskom a ženskom prostredí, ale pritom nemajú odlišné jazyky.

Jazyková jedinečnosť Ubangu sa však aj pomaly vytráca. Keďže viac mladých ľudí odchádza preč za lepšími podmienkami, anglický jazyk sa pre nich stáva viac populárnym.

Reklama

V roku 2016 Lingvistické združenie Nigérie uviedlo, že 50 známych miestnych jazykov z celkového počtu okolo 500 môže v najbližších niekoľkých rokoch zaniknúť. Udržať sa chcú popri angličtine aspoň domáce jazyky Yoruba, Igbo a Hausa na podporu jednoty v krajine s početnými etnickými skupinami. Vyučujú sa v školách a vyžaduje sa, aby sa každé dieťa muselo naučiť jazyk domáceho prostredia.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali