Tusk po summite EÚ ešte nechce hovoriť o úspechu pri riešení problémov migrácie; objavujú sa aj negatívne reakcie

Tusk po summite EÚ ešte nechce hovoriť o úspechu pri riešení problémov migrácie; objavujú sa aj negatívne reakcie

Brusel 29. júna 2018 (TASR/HSP-Virginia Mayo)

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk po dvojdňovom summite EÚ v Bruseli v piatok upozornil, že aj napriek záverom, ktoré odobrili hlavy vlád a štátov v oblasti migračnej politiky, je ešte príliš skoro hovoriť o úspechu.

Tusk spresnil, že rozhodnutia spojené s migráciou na summite EÚ boli tou najľahšou súčasťou úlohy, ktorou je vyriešiť túto otázku. Povedal to aj napriek tomu, že premiéri a prezidenti rokovali v noci zo štvrtka na piatok takmer desať hodín, kým dospeli k dohode, ktorá bola pretavená do záverov summitu.

Reklama

“Toto je najjednoduchšia časť úlohy v porovnaní s tým, čo nás čaká, keď začneme implementovať túto úlohu,” povedal Tusk počas záverečnej tlačovej besedy. Pripomenul základné prvky nočnej dohody lídrov: vyloďovacie platformy pre migrantov mimo hraníc EÚ, cielený rozpočtový nástroj v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ na boj proti nelegálnej migrácii a posilnenie podpory pre líbyjskú pobrežnú stráž.

Premiéri a prezidenti v Bruseli odsúhlasili aj francúzsko-taliansky návrh na vytvorenie kontrolovaných centier pre migrantov na území EÚ, v tých členských krajinách, ktoré sú ochotné ich vybudovať. Jednou z nich je napríklad Belgicko, avšak belgický premiér Charles Michel to podmienil reformou azylovej politiky EÚ.

Reklama

“Poslali sme správu všetkým lodiam, vrátane lodí mimovládnych organizácií pôsobiacich v Stredomorí, že musia rešpektovať zákon a nebrániť vo výkone líbyjskej pobrežnej stráži,” uviedol v tejto súvislosti Tusk.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý vystúpil na záverečnej tlačovej besede spolu s Tuskom, poďakoval končiacemu sa bulharskému predsedníctvu v Rade EÚ, že vždy zdieľalo názory exekutívy EÚ, a ocenil, že Bulharom sa vďaka summitu v Sofii podarilo zmeniť atmosféru na západnom Balkáne a presadiť počas výkonu predsedníctva päť z celkového počtu siedmich legislatívnych návrhov v oblasti azylovej politiky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred odchodom z Bruselu skonštatoval, že príliv migrantov sa výrazne znížili, avšak aj naďalej možno hovoriť o “migračnom napätí”. Spresnil, že uprednostňuje dlhodobé riešenia a dodal, že reakcia Európy na migráciu by nemala byť motivovaná iba emóciami.

“Na migráciu existovali dve možné odpovede: národná alebo európska. Je to tá druhá možnosť, ktorá zvíťazila na tomto summite, čo ma teší,” priznal pred novinármi. Uviedol, že efektívnosť musí byť jednou zo zásad, ktorými sa má riadiť EÚ pri riešení migrácie, a dohodu lídrov na summite opísal ako dohovor “v súlade s našimi hodnotami”.

 

Reklama

Spokojnosť s dohodou ohľadom migrácie nie na všetkých stranách

Zámery členských krajín vytvoriť vyloďovacie centrá mimo hraníc Únie pre migrantov, ktorí sa chcú dostať do Európy, už zožali prvú vlnu kritických ohlasov. Uviedol to v piatok európsky týždenník Politico v súvislosti so závermi dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Nemecká europoslankyňa Gabi Zimmerová, predsedníčka ľavicovej frakcie GUE/NGL v Európskom parlamente (EP), uviedla, že je “zúfalá” z rozhodnutia Európskej rady podporiť regionálne vyloďovacie platformy v tretích krajinách, ako aj kontrolované centrá pre žiadateľov o azyl na území členských štátov EÚ.

Niektorí lídri EÚ, vrátane českého premiéra Andreja Babiša, ako príklad riešenia migračnej krízy uvádzajú Austráliu, ktorá migrantov nepustí na svoje územie a sústreďuje ich na území iných krajín. Frakcia Európskej zjednotenej ľavice/Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL) v stanovisku pre médiá upozornila, že na ostrovnom štáte Nauru a na ostrove Manus patriacom pod Papuu-Novú Guineu, kde sú utečenci smerujúci do Austrálie sústreďovaní, dochádza k “hroznému porušovaniu ľudských práv”.

“Oznámenie Európskej rady je súčasťou agresívneho úsilia o externalizáciu hraníc EÚ prostredníctvom nejasných dohôd s represívnymi režimami, ktoré viedli k tomu, že migranti boli vohnaní do otroctva v Líbyi, a k tisícom úmrtí v Stredomorí,” uvádza sa v stanovisku GUE/NGL. Táto politická frakcia EP považuje za správnejšie riešenie zaistenie “bezpečných a legálnych ciest do Európy” a žiada migračnú politiku EÚ postavenú na solidarite a rešpektovaní medzinárodného práva.

Reklama

“Vedúci predstavitelia EÚ pošliapali základné práva najzraniteľnejších ľudí – tých, ktorí utekajú z vojnou zničených oblastí s obavami o vlastný život a životy svojich rodín,” upozornila Zimmerová.

S podobným stanoviskom pre Politico vyrukovala aj medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc. Šéfka krízového riadenia tejto organizácie Karline Kleijerová s odkazom na vyloďovacie platformy, kde sa majú oddeliť ekonomickí migranti od migrantov s právom na azyl, skonštatovala, že závery summitu EÚ sú veľmi nejasné a nie je isté, čo budú v skutočnosti znamenať.

“Je veľkým sklamaním, že lídri EÚ sa nedokážu dohodnúť na riešeniach, ako pomôcť a chrániť zraniteľné osoby, akými sú žiadatelia o azyl a utečenci. Zdá sa, že nebolo nájdené alebo dokonca ani hľadané žiadne riešenie, ktoré by zabránilo hrozbe utopenia sa migrantov na mori,” skonštatovala Kleijerová. Dodala, že snaha odsúdiť mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú migrantom na mori, je snahou odvracať pozornosť od neschopnosti EÚ bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi, od nedostatku solidarity a vízií v EÚ a od “narušeného” európskeho azylového systému.

 

Viaceré humanitárne organizácie kritizujú závery summitu EÚ o migrácii

Subjekty Organizácie Spojených národov (OSN), ktoré sa osobitne venujú utečencom a migrantom, privítali v piatok v prvých reakciách dohodu členských štátov EÚ z Bruselu o azylovej politike.

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN (UNHCR) Charlie Yaxley v Ženeve privítal jednotný postoj spoločenstva k azylovej politike konštatujúc, že teraz čakajú už na podrobnosti z dokumentu.

Za pozoruhodné označil dosiahnutie konsenzu členských štátov Únie v tejto oblasti hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Leonard Doyle zdôrazniac, že sa členské krajiny prejavili ako mimoriadne solidárne.

Tak UNHCR, ako aj IOM sú proti uzavretým utečeneckým táborom, ktoré by považovali za akceptovateľné iba na veľmi krátky čas. Ľudí, ktorí potrebujú ochranu, by mali čo najrýchlejšie prepraviť do iných krajín, tvrdia.

Hovorkyňa Detského fondu OSN (UNICEF) Sarah Croweová bola kritická netajac obavy z možného zadržania detí.

Reklama

Humanitárna organizácia Save the Children závery z Bruselu kritizovala slovami, že v tomto roku sa v dôsledku politiky Únie zvýši počet detí, ktoré sa budú ukrývať, detí, ktoré skončia v rukách pašerákov, a detí, ktoré sa vydajú na nebezpečné cesty, aby sa pokúsili dostať k nimi milovaným ľuďom. Podľa jej názoru účastníci vrcholnej schôdzky nevyužili šancu vytvoriť jednotný a funkčný azylový systém.

Kriticky reagovala aj organizácia Pro Asyl hovoriac o “summite nehumánnosti”. Hlavy štátov a predsedovia vlád nemajú žiadny súcit s prenasledovanými, konštatovala.

Aj humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) reagovala na závery veľmi kriticky. Členské štáty EÚ musia podľa jej názoru dospieť k rozumu, teraz sa vyhýbajú zodpovednosti za záchranu ľudských životov. Ich politika odsudzuje zraniteľných ľudí vedome k zajatiu v Líbyi a zmieruje sa s tým, že ľuďom, ktorí sa na mori ocitnú v núdzi, sa nedostane pomoci. Deje sa tak pri plnom vedomí extrémneho násilia a vykorisťovania utečencov a migrantov, ktorému sú vystavení v Líbyi, vyhlásila predstaviteľka organizácie Karline Kleijerová.

 

UNICEF upozorňuje na bezpečnosť detí

Reklama

Nové centrá pre migrantov, o ktorých hovorí Európska únia, musia byť otvorenými prevádzkami, a to v súlade s nariadeniami o ochrane detí. Povedal to v piatok Detský fond OSN (UNICEF).

“Obávame sa toho, že bude dochádzať k zadržiavaniu detí,” povedala pre agentúru DPA  Croweová. Reagovala tak na poslednú dohodu lídrov EÚ o zriaďovaní tzv. kontrolovaných stredísk na území Európy.

V týchto centrách, ktoré budú zriaďovať štáty EÚ na dobrovoľnej báze, sa bude rozhodovať o migrantoch – či ostanú v Európe, alebo budú poslaní späť do svojej vlasti.

Rozmiestňovanie úspešných žiadateľov o azyl bude tiež na dobrovoľnej báze, vyplýva ďalej zo záverov summitu lídrov EÚ, ku ktorým dospeli v noci na piatok po maratóne rokovaní.

UNICEF má podľa Croweovej aj otázky v súvislosti s tzv. vyloďovacími centrami, ktoré by mali podľa nového plánu vznikať mimo Únie, napríklad v severnej Afrike.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali