Turecko navrhlo Rusku, Číne a Iránu vzdať sa doláru a začať obchodovať s národnými valutami

Turecko navrhlo Rusku, Číne a Iránu vzdať sa doláru a začať obchodovať s národnými valutami

Moskva 13. augusta 2018 (HSP/iarex/Foto:TASR/AP-Lefteris Pitarakis)

 

Alexander Zapolskis na portáli iarex publikoval v súvislosti s prvým tureckým štátnym úverom nominovaným v čínskych juanoch zaujímavý pohľad na to, ako sa postupne menia geopolitické vektory Turecka.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Američania sa snažia rozohrať “strategickú ekonomickú hru”, výsledkom amerických aktivít je množstvo protichodných krokov, ktoré dezorientujú amerických spojencov a množstvo krokov, ktoré zhoršujú americké postavenie.

Reklama

Veľmi zaujímavo sa rozvíjajú najmä vzťahy medzi Tureckom a USA. Do roku 2014 neboli medzi Ankarou a Washingtonom žiadne výraznejšie problémy, Turecko predstavovalo spoľahlivého amerického partnera a najsilnejšie vojenské zoskupenie na južnom krídle NATO, dosah Turecka bol markantný aj na Kaukaze a na Blízkom východe. A to všetko sa postupne začalo výrazne meniť.

Prezident USA Donald Trump otvorene informoval o novouvalených clách na turecký hliník a oceľ, pretože podľa Trumpa Turecko prestáva byť americkým partnerom. Následne turecká líra prudko klesla vo vzťahu k USD. Pre tureckú ekonomiku znamená uvalenie amerických ciel a sankcií naozaj silný úder a americká sankčná vojna má nepríjemný dopad pre tureckú ekonomiku. USA mávajú sankciami na všetky strany, čo udivuje aj amerických spojencov v EÚ a mnohí považujú tieto americké aktivity za kontraproduktívne.

Reklama

Erdogan je však ochotný ísť do konfrontácie. Na americký ekonomický tlak odpovedá protitlakom, a tak znepríjemňuje Američanom život v oblasti vojenskej spolupráce. Američania  majú problémy využívať turecké vojenské letecké základne, Ankara blokuje najdôležitejšiu základňu NATO v Incirliku. Situácia už zašla tak ďaleko, že z Incirliku stiahli Američania pred viacerými mesiacmi aj jadrové zbrane na základňu v nemeckom Rammsteine. Napätie v turecko-amerických vzťahoch rastie aj kvôli Kurdom, proti ktorým Turci rozhodne v Sýrii vystupujú a nechcú pripustiť vznik samostatného kurdského štátu.

Vzťahy s Američanmi škrípu aj v otázke Gulena, amerického pokusu o prevrat i v otázke osudov amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorý sa angažoval v neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku (ten mal odstrániť Erdogana a k moci priviesť Američanmi protežovaného Gulena, ktorý žije v americkom exile). Turecký protitlak vyvoláva ďalší tlak Američanov v podobe sankcií, Američania sú navyše vydráždení snahami Turkov kúpiť ruský systém S-400, situácia nakoniec vyústila až do stavu, že Američania blokujú dodávky F-35 do Turecka

V konflikte Turecko-USA hrá ťahá Erdogan samozrejme za kratší koniec. Sankčná vojna Turecko oslabuje, kurz tureckej líry dramaticky klesá, turecká ekonomika je prehrievaná lacnými úvermi, stabilita finančného systému sa znižuje, čo nakoniec môže priviesť k naozaj vážnemu ekonomickému ohrozeniu Turecka.

Či dokáže turecká vláda a Erdogan úspešne vyriešiť turecké ekonomické problémy, je podľa niektorých expertov otázne. S najväčšou pravdepodobnosťou netreba očakávať  v Turecku katastrofický scenár, čo však možno s určitosťou očakávať je zmena orientácie a geopolitických vektorov Turecka. Američania strácajú Turkov ako svojich spojencov a Ankara sa na Američanov už otvorene nespolieha a hľadá riešenie svojich problémov inde.

Tlak Američanov privádza Erdogana k zbližovaniu so štátmi BRICS. Turecko začalo s BRICS komunikovať už takmer pred pol rokom, Turci však ešte pred pol rokom (v porovnaní s dneškom) stále hrali na dve strany a očakávali, že sa vzťahy s Američanmi vyjasnia. Teraz sa však turecké aktivity smerujúce k rozširovaniu spolupráce so štátmi BRICS zrýchľujú a odstredivé tendencie vo vzťahu k USA v Turecku rastú. Turecko úspešne rozširuje svoju spoluprácu najmä s Ruskom a Čínou a Erdogan je ochotný dokonca začať v medzinárodnom obchode prestať používať USD a začať obchodovať v národných valutách.

Reklama

Aké má Erdogan momentálne možnosti a na koho sa môže orientovať? Nemá príliš veľa možností, ako nepríjemnú situáciu v Turecku vyriešiť a riziko “sýrskeho scenára” sa v Turecku prudko zvyšuje. Saudi majú s Turkami veľmi mrazivé vzťahy, takže od Saudov peniaze do Turecka neprídu. Turecko vďaka rozširujúcej sa spolupráci s Iránom a problémom s USA Saudov evidentne stratili. Turci sa môžu orientovať na Čínu, tá je však ako obyčajne opatrná a sleduje vlastné záujmy. Ostáva tak Rusko, ktoré má s Američanmi veľmi napäté vzťahy a Irán, s ktorým sa Turecko čoraz viac zbližuje a to ho ešte viac odďaľuje od Saudov, monarchií Perzského zálivu i Izraela.

Preto sa netreba ani veľmi čudovať skutočnosti, že v posledných dňoch v Moskve neustále drnčí telefón z Ankary. Erdogan má ozajstne veľmi horúce leto. To znamená, že bude oveľa povoľnejší aj v Idlibe.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali