Trumpove zbrane hromadného ničenia – ekonomický arzenál

Trumpove zbrane hromadného ničenia – ekonomický arzenál

Bratislava 18. júna 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Susan Walsh)

 

Keď prišiel Donald Trump do Oválnej pracovne, sľúbil, že obnoví americkú moc. Ako bývalý kupec má bližšie ku obchodným zbraniam, s ktorými sa chladnokrvne hrá. Na lacný tovar z Číny udelil vysoké clá a tech gigant Huawei doslova odsekol od amerických dodávateľov

Na snímke Donald Trump

Napriek tomu, že autokratickí lídri Číny sú rozzúrení, tak 2. júna sa pekne postavili a povedali, že s pánom Trumpom stále hľadajú „dialóg a konzultácie“. 30 mája pohrozil Trump novými tarifami Mexiku. Trhy začali panikáriť a mexická delegácia sa doslova priplazila do Washingtonu, aby sa pokúsila o zmier. O deň neskôr pohrozil Indii, že zruší už predtým dohodnuté preferenčné obchodné pravidlá. Nakoniec z toho veľkodušne upustil. Napriek hlasným európskym námietkam, uvalil prísne embargo na Irán, ktoré určite značne poškodí jeho hospodárstvo.

Reklama

 

Pokrová tvár starého hráča

Reklama

Prezident Trump je určite spokojný, aj keď to na ňom nevidieť. Ukázal celému svetu – priateľom aj nepriateľom, – že svoj napumpovaný ekonomický arzenál bude používať na ochranu národného (nie globálneho) záujmu. Bez veľkých okolkov, začal blokovať voľný pohyb tovarov, dát, nápadov a peňazí podľa toho, ako mu to vyhovuje.

 

Centrálny uzol globalizácie

Militantný vplyv USA pozostáva z 11 lietadlových lodí a 6500 jadrových hlavíc. Ekonomická sugescia pochádza z kotviacej úlohy Spojených štátov v Medzinárodnom menovom fonde, ktorý je zodpovedný za globálny finančný systém. K tomu treba prirátať sieť firiem, myšlienok a noriem, ktoré tvoria nervové centrum dnešnej globálnej ekonomiky. Ide predovšetkým o nehmotné aktíva. Amerika kontroluje alebo je hostiteľom pre viac ako 50% svetovej-cezhraničnej komunikačnej siete, rizikového kapitálu, operačných systémov, špičkových univerzít a mega-aktív v investičných fondoch. Približne 88% menových obchodov používa dolár. Na celej planéte je bežné používať kartu Visa, exportovať a fakturovať v dolároch, spať vedľa zariadenia s čipom Qualcomm, sledovať Netflix alebo pracovať pre firmu, do ktorej investuje BlackRock (americká globálna investičná spoločnosť, ktorá spravuje aktíva v hodnote 6,5 biliónov dolárov).

Takmer celý svet túto globálnu sieť akceptoval, lebo viacerým sa to v konečnom výsledku oplatilo. Napríklad Čína, od svojho vstupu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) rozprávkovo a rýchlo zbohalta. Nemohla síce stanoviť pravidlá hry, ale mala prístup k americkým trhom. Dnes sa jej hospodárstvo pomaly blíži k veľkosti Ameriky, ale konkurovať zatiaľ ešte nedokáže.

Reklama

 

Ekonomický nacionalizmus

Globalizácia a technológie spôsobili, že sieť je silnejšia. Avšak podiel Ameriky na svetovom GDP klesol z 38% v roku 1969 na dnešných 24%. Trump a jeho poradcovia sú tak presvedčení, že svetový poriadok je nastavený proti Amerike. Ekonomicky mŕtve zóny (Detroit a podobne) a ich obchodný deficit ich v tom utvrdzuje. Rozhodli sa tak zdokonaliť relatívne obmedzenú taktiku posledného obchodného konfliktu s Japonskom v 80-tych rokoch minulého storočia.

Trump neustále nasadzuje nové tarify čím vytvára atmosféru nestability. Napríklad na posledy – zakázal dovoz kanadského mäkkého dreva (a to pred šiestimi mesiacmi podpísal Biely dom novú obchodnú dohodu USMCA medzi USA, Mexikom a Kanadou). Úplní nepriatelia, ako napríklad Irán a Venezuela, čelia zničujúcim sankciám. Minulý rok bolo na Trumpovu Čiernu listinu pridaných 1 500 ľudí, firiem a pravidiel, čo je absolútna rekordná hodnota. Zvyšok sveta čelí novému režimu pre technológie a financie. Výkonné nariadenie zakazuje transakcie s polovodičmi a softvérom zahraničných spoločností a zákon prijatý minulý rok, známy ako FIRRMA, ovplyvňuje zahraničné investície do Silicon Valley. Technológie sú dnes vyhlásené za „národnú bezpečnosť“ a americkí úradníci majú možnosť definovať, čo je hrozba. Ak je firma na Čiernej listine, banky ju oddelia od systému dolárových platieb. Minulý rok to schytali hneď dve firmy – čínska ZTE podnikajúca v odbore komunikačných technológií a Abramovičom založený Rusal, čo je druhá najväčšia spoločnosť na svete na výrobu hliníka. Podobné ekonomické zbrane boli použité pri vojne s terorizmom. Techniky používané na dohľad nad platobným systémom boli vyvinuté na lov al-Káidy.

 

Reklama

Vzbura vo svete

V Amerike sa popularita Trumpa drží a všetci čakajú, čo tento experiment s globálnou sieťou prinesie Američanom. Vo svete popularita Trumpa spadla a vidíme prvé náznaky vzbury – z 35 európskych a ázijských vojenských spojencov s Amerikou, len traja sa doteraz dohodli na zákaze Huawei. Úsilie o vybudovanie konkurenčnej globálnej infraštruktúry sa zrýchlilo. Čína začala svoju vlastnú Čiernu listinu zahraničných firiem a vytvára aj svoje vlastné súdy na rozhodovanie o obchodných sporoch s cudzincami. Aby Európa obišla iránske sankcie, experimentuje s budovaním nového platobného systému. Ten môže časom využiť aj inde. Čína a India si dali za prioritný cieľ ukončiť svoju závislosť od polovodičov zo Silicon Valley.

Trump má teraz pravdu – jeho súčasná pozícia v sieti (ako centrálny uzol) mu dáva obrovskú moc. Bude trvať roky a stáť majland nahradiť ju. Nakoniec sa to však určite podarí. Ako bude vyzerať nová sieť a kto jej bude vládnuť, dnes nikto netuší. Isté je len jedno, že z dlhodobého horizontu sa globálna sieť, ako ju dnes poznáme práve začala rozpadať.

Marián Rigan

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali