“Trošku nás potrápil koniec kvitnutia viniča, nakoľko bol veľký tlak botrytídy (plesne sivej – pozn. TASR), a malý problém bol záver augusta, keď boli nesmierne vysoké teploty, cez 33 stupňov, čo u nás bolo cez desať dní a bola vysoká spotreba vody. Tieto vplyvy sa podpísali pod to, že úroda, čo sa týka množstva, je trochu nižšia oproti minulému roku, ale kvalita je veľmi dobrá, takže píšeme ďalší ročník vysokej kvality,” uviedol Ostrožovič pre TASR.
Oberačku začali vo firme, ktorá hospodári na ploche 58 hektárov, 4. septembra, aktuálne majú obratých sedem hektárov. “U muškátu žltého sa momentálne hýbeme s cukornatosťou 20 – 21, čo sme v kategórii neskorý zber. Postupne budeme pokračovať v zbere odrodou furmint a následne odrodou lipovina. Samozrejme, určité parcely nechávame na neskoršie zbery s nádejou, že nabehne botrytída a že by aj v roku 2019 sme mohli zberať cibéby,” povedal vinár.
Cibéby sú zosušené hrozienka s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína.