To najdôležitejšie z Ukrajiny: Vojenská technika už môže prejsť po dne vodnej nádrže Kachovka

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Vojenská technika už môže prejsť po dne vodnej nádrže Kachovka

Kyjev 22. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 22. júna 20:17

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

20:00 – Tanky Abrams v tejto protiofenzíve neočakávajme – môžu sa hodiť v ďalšej. V rozhovore pre televízny kanál 1+1 to povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Podľa neho Ukrajina “uskutoční toľko protiútokov, koľko bude potrebné na to, aby vyhnala Rusko z nášho územia”.

Reklama

 

19:35 – V Kyjeve bola vyhlásená “všeobecná mobilizácia”, v rámci ktorej bolo všetkým osobám podliehajúcim vojenskej službe nariadené, aby sa do 10 dní dostavili na vojenské odvodové úrady. Informovala o tom ukrajinská spravodajská a analytická webová stránka Strana.

Povinnosť hlásiť sa na vojenskom odvodovom úrade sa vzťahuje aj na tých, ktorí nedostali osobné povolávacie rozkazy alebo mobilizačné rozkazy. Príkaz sa vzťahuje aj na tých, ktorí nie sú registrovaní v kyjevskom Obolonskom okrese, ale v ňom len bývajú. Tým, ktorí sa vyhýbajú odvodu, hrozí trestný postih.

Ruskí komentátori túto mobilizáciu v Kyjeve vnímajú ako prvý náznak toho, že ľudské zdroje pre vojnu na Ukrajine pomaličky končia.

 

Reklama

19:20 – Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo rezolúciu “O politických dôsledkoch ruskej agresie voči Ukrajine”. Informovala o tom vedúca ukrajinskej delegácie v PZ RE Marija Mezentseva.

Podľa nej má rezolúcia tieto body:

– podpora Zelenského “mierového plánu”;
– rozšírenie zoznamu fyzických a právnických osôb, na ktoré sa vzťahujú sankcie v Rusku, Bielorusku a tretích krajinách;
– uznanie PMC Wagner a ďalších polovojenských skupín, ktoré sa zúčastnili na ruskej invázii, za teroristické skupiny;
– odsúdenie Ruskej federácie za vojnový zločin ekocidy, ku ktorému došlo vyhodením Kachovskej vodnej elektrárne do vzduchu.

 

18:35 – Situácia na fronte sa za posledných 24 hodín výrazne nezmenila, keďže ukrajinské jednotky pokračujú v ofenzívnych aj defenzívnych akciách. Na svojom kanáli Telegram o tom píše námestníčka ministra obrany Anna Maljarová.

Reklama

Na juhu pokračuje ofenzíva v smere na Melitopol a Berďansk. “V niektorých oblastiach ukrajinské vojská postúpili a upevňujú svoje pozície,” píše Maljarová a dodáva, že nepriateľ sa sťahuje a využíva rezervy.

Generálny štáb dnes ráno uviedol to isté.

Na východe sa počas dňa uskutočnili obranné aj útočné akcie. Ruský nápor sa darí zadržiavať na smeroch Liman, Bachmut, Avdejevka a Marinka. “Nepriateľ nepostúpil ani o meter,” ubezpečuje Maljarová a zároveň konštatuje “čiastočný úspech” AFU v smere Belogorovka-Dibrova.

Najťažšie boje sú na limanskom smere v okresoch Dibrova, Serebrijanskovo lesničestva a Grigorovky.

 

18:30 – Očakáva sa, že v tomto roku zasiahne Zem nebývalá vlna horúčav, hurikány, prívalové dažde a ďalšie významné prírodné anomálie v dôsledku zosilnenia teplého prúdu El Niño. Upozorňuje na to známy holandský klimatológ Leon Simons na svojom účte na Twitteri.

Odvoláva sa pritom na údaje amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru, ako aj Inštitútu pre klimatické zmeny na univerzite v Maine.

Prúd El Niño, ktorý vzniká v júli v centrálnej časti Tichého oceánu, v auguste zintenzívni svoj vplyv v strednej a východnej časti Tichého oceánu a stane sa kategóriou “Super El Niño”. Simons porovnáva veľkosť očakávaného a predchádzajúcich “Super El Niňo” – ukazuje sa, že ten súčasný je oveľa silnejší.

údaje amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru, ako aj Inštitútu pre klimatické zmeny na univerzite v Maine
Údaje amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru a Inštitútu pre klimatické zmeny na univerzite v Maine

18:15 – Rusko takmer určite (na 99,9 %) odstúpi od “dohody o obilí” budúci mesiac, pretože už nepotrebuje ukrajinské prístavy na vývoz čpavku. Povedala to osobitná vyslankyňa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olga Trofimcevová.

“Obilný koridor. Na 99,9 percenta, od neho Rusko odstúpi v júli,” napísala Trofimceva na svojom kanáli na Telegrame.

Reklama

Podľa nej si ruský výrobca čpavku Uralchem našiel alternatívnu trasu a už nemusí ísť cez Odesu.

Generálny riaditeľ spoločnosti Uralchem Dmitrij Konjajev sa vyjadril, že Odeský plynovod by mohol nahradiť špecializovaný terminál na výrobu čpavku, ktorého prvá etapa by mala byť dokončená na ruskom území (Tamanský polostrov) do konca roka 2023.

Treba poznamenať, že o tomto spôsobe prepravy amoniaku už skôr hovoril aj ruský vicepremiér Denis Manturov.

 

17:15 – Ukrajina zatiaľ v plnej miere splnila len dve zo siedmich podmienok na začatie prístupových rozhovorov s EÚ – reformu súdnictva a slobodu médií, uviedol dnes oficiálne európsky komisár. Na Ukrajine pritom ešte pred vojnou boli zatvorené všetky opozičné médiá.

Reklama

Zaujímavé je, že EÚ uznala ako “splnenie podmienok” na začatie rokovaní o pristúpení Ukrajiny k EÚ škandalózny zákon “O médiách”, ktorý prijala Rada a ktorý bol ostro kritizovaný novinárskymi a ľudskoprávnymi organizáciami za to, že prudko zvyšuje možnosti úradov ovplyvňovať médiá.

Orgány, ktoré presadili represívne normy na kontrolu médií, sa rozhodli zahrnúť ich do návrhu zákona o audiovizuálnych službách, ktorého prijatie skutočne požadovala EÚ, aby ich zamaskovali.

A ako vidíme, tento “trik” bol úspešný. EÚ venovala pozornosť len formálnemu plneniu požiadavky zákona o audiovizuálnych službách a nevšimla si (alebo sa tvárila, že si nevšimla) represívne ustanovenia, ktoré do Európskou úniou požadovanej normy vložila vláda.

Dnešným verdiktom o súlade EÚ vlastne “posvätila” tieto normy, ktoré okrem iných kritizovali aj európske novinárske organizácie.

 

Reklama

16:15 – Protiofenzíva AFU nespĺňa očakávania Západu ani v jednom smere, uviedla CNN s odvolaním sa na dva západné štáty a Pentagón.

 

15:15 – Situácia na frontoch 22. júna 2023

Situácia na frontoch 22. júna 2023
Situácia na frontoch 22. júna 2023
Situácia na frontoch 22. júna 2023
Situácia na frontoch 22. júna 2023

15:10 – Satelitné snímky jasne ukazujú rozsah vybreženia nádrže Kachovka.

Západní novinári a ruská armáda tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily môžu začať ofenzívu po jej dne.

 

Reklama

 

15:00 – Svet nájde spôsob, ako zbaviť Putina “životnej sily”, ak neprestane vyhrážať jadrovými zbraňami, povedal Vladimir Zelenskyj pre BBC.

Zároveň sa domnieva, že ruský prezident blafuje, keď tvrdí, že možnosť jadrového úderu existuje, ale nemôže si byť stopercentne istý, že ho Putin nepoužije.

“Som presvedčený, že sa bojí o svoj život. Verím, že ak sa neprestane vyhrážať svetu jadrovými zbraňami, svet nájde formát, ako ho pripraviť o život. Je to veľmi nebezpečné, a preto si dáva pozor na tieto odkazy,” povedal ukrajinský prezident.

 

14:55 – Ukrajinská protiofenzíva “si vyžiada čas”, povedal premiér Denis Šmygal a dodal, že Rusi sa tiež pripravujú na ofenzívu, čo “veci spomaľuje”.

“Budeme viesť veľmi inteligentné, útočné operácie. A tak to bude trvať určitý čas. Budeme postupovať… a som absolútne optimistický, pokiaľ ide o oslobodenie všetkých našich území okupovaných Rusmi,” povedal v komentári pre The Guardian.

Reklama

Šmygal prezradil, že protiofenzíva “predstavuje sériu bojových operácií” na prerazenie opevnených ruských línií.

“Žiaľ, Rusi sa na túto protiofenzívu pripravovali aj počas našich príprav, takže je tam toľko mín, čo naozaj spomaľuje veci,” povedal premiér.

Pripomeňme, že Zelenskij včera povedal, že protiofenzíva prebieha “pomalšie, ako by sme chceli”.

Predtým generálny štáb opäť informoval o “čiastočnom úspechu” na záporožskom smere za posledných 24 hodín.

Ukrajinské ozbrojené sily však podľa mediálnych správ majú problémy v Luhanskej oblasti.

 

14:30 – Vojenská technika už môže prejsť po dne plytkej časti vypustenej vodnej nádrže Kachovka, tvrdia ruskí vojenskí predstavitelia.

Reklama

“Sú tam časti s bahnom, sú tam časti s kamenistým povrchom, po ktorých môže technika tiež prejsť a neuviazne,” hovorí ruský vojak.

Tvrdia, že AFU už presúva sily do oblasti stanice Plavni (východný breh nádrže, severne od Kamenského, Záporožská oblasť).

Vojenský pozorovateľ nemeckých novín BILD Julian Röpke predtým uviedol, že nádrž sa môže stať ďalším smerom ofenzívy AFU.

Poznamenal však, že sa môže stať aj opak a Ruská federácia tam podnikne ofenzívu.

 

13:45 – Moldavsko si predvolalo ruského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí kvôli vyjadreniam Ruskom menovaného „šéfa Chersonskej oblasti“ Vladimíra Salda.

V reakcii na útok na most v Čongare pohrozil úderom na most medzi Odeskou oblasťou a Moldavskom v Giurgiulesti.

Reklama

 

13:20 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské vzdušné a kozmické obranné sily zaútočili vysoko presnými zbraňami na sklad zahraničných zbraní a vojenského vybavenia dodaného na Ukrajinu, cieľ zasiahnutý.
  • Straty AFU v južnom Donecku a Záporožskom smere dosiahli za 24 hodín viac ako 110 príslušníkov.
  • Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v aktívnych ofenzívach na juhodoneckom, záporožskom, doneckom a krasnolimanskom smere.
  • Ruské ozbrojené sily odrazili štyri útoky AFU v doneckom smere, pričom zničili viac ako 185 ukrajinských vojakov.
  • Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky ukrajinských ozbrojených síl v blízkosti Vremevského výbežku.
  • Ruské vojská odrazili päť útokov nepriateľa v blízkosti osady Kuzmino a Serebrjanské Lesničestvo.
  • Ruská armáda v noci zničila dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk.
  • Ruské jednotky zničili v priebehu dňa viac ako 135 ukrajinských jednotiek v Krasnolimanskom smere.
  • Ruské jednotky zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl pri Seversku a Avdejevke v DĽR.
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili päť rakiet Storm Shadow, dve rakety HIMARS a zničili 15 ukrajinských dronov.
  • Ruské jednotky potlačili činnosť troch sabotážnych skupín v Jampolovke, Červone Dibrovej a Serebrjanskom Lesničestve.
  • Ruské letectvo zničilo BMP a tri bojové obrnené vozidlá jednotiek 31. mechsbrigády, 110. a 128. brigády ukrajinských ozbrojených síl v južnom doneckom smere.
  • Ruské ozbrojené sily zničili až 45 ukrajinských vojakov a húfnicu D-30 v chersonskom smere.
  • Ruské jednotky zasiahli veliteľské a kontrolné stanovište 10. horskej útočnej brigády AFU.

 

12:54 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnes v noci zasiahlo sklad západných zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajine.

Pripomíname, že vzdušné sily informovali o vypálení troch Ch-22 a troch KINŽALov; nepodarilo sa ich zostreliť, ale rakety “nedosiahli svoje ciele v Dnepropetrovskej oblasti”.

 

12:44 – Smer Kupiansk – situácia k 22. júnu o 12.00 hod. 

Reklama

Ruské jednotky začali útok na severné predmestie Kupianska, ako aj na Petropavlovku (posledná obec pod kontrolou Ukrajincov pred mestom zo severovýchodu).

Ukrajinci sem už nevrhajú rezervy organizovane, ale po častiach, snažia sa zaplátať medzery vo svojej obrane. Je zrejmé, že to, čo sa stalo, bolo pre nich veľmi nepríjemným prekvapením.

Je pozoruhodné, že pri Kupiansku ruské jednotky už v priebehu niekoľkých dní dosiahli porovnateľné “územné” výsledky ako v prvých dvoch týždňoch “protiútoku” AFU na juhu. A s menšími stratami.

 

12:02 – Zelenskyj podpísal zákon o zákaze dovozu kníh z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu.

Reklama

 

12:00 – Putin usporiadal zasadnutie Bezpečnostnej rady o situácii na Ukrajine. Hlavnú správu predniesol Šojgu.

Minister uviedol, že intenzita bojových operácií sa znížila údajne v dôsledku strát a preskupenia ukrajinských ozbrojených síl. Prebiehajú však prípravy na ďalšiu ofenzívu ukrajinských síl. Putin uviedol, že útočný potenciál ukrajinských ozbrojených síl nie je vyčerpaný a že je potrebné pripraviť sa na nové útoky.

Šojgu tiež uviedol, že Ruská federácia formuje záložné armády, ktoré budú pripravené do konca júna. Nábor sa uskutočňuje na úkor zmluvných vojakov, ktorých sa berie v priemere 1 336 denne (čo zodpovedá jednému pluku). Celkovo bolo prijatých 114 000 zmluvných vojakov a 52 000 dobrovoľníkov.

 

11:55 – Ruská federácia poprela prípravu teroristického útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni, o ktorom hovoril ukrajinský prezident.

“Zelenského slová, že Rusko údajne pripravuje teroristický útok v Záporožskej JE, sú ďalšou lžou,” uviedol hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Šéf GUR Budanov predtým informoval, že Rusi dodatočne zamínovali Záporožskú JE, pričom výbušniny umiestnili aj do chladiaceho jazierka.

A Zelenskyj priamo obvinil Rusko z úmyslu vyhodiť do vzduchu Záporožskú JE.

 

11:26 – Vzdušné sily varovali pred hrozbou balistických rakiet v Záporožskej, Dnepropetrovskej, Doneckej a Charkovskej oblasti.

Bol tam vyhlásený letecký poplach.

Letecký poplach na Ukrajine

 

11:20 – Ruské ministerstvo obrany nevidí potrebu nových dobrovoľníkov pre obranné sily, uviedol minister obrany Sergej Šojgu.

Podľa neho k dnešnému dňu podpísalo zmluvy s ministerstvom obrany 114 000 ľudí a denne je zazmluvnených v priemere 1 336 ľudí.

Reklama

 

11:00 – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) dostala informácie, že Rusko pripravuje teroristický čin v Záporožskej jadrovej elektrárni, povedal Zelenskyj.

Podľa neho “je už všetko pripravené na teroristický útok s únikom radiácie a ruské orgány takýto scenár prerokúvajú”.

Predtým šéf GUR Budanov informoval, že Rusi dodatočne zamínovali Záporožskú jadrovú elektráreň.

 

10:45 – Ruský vyšetrovací výbor tvrdí, že na cestný most cez Čongar na Krym boli vypálené štyri rakety.

Predtým Ruskom menované “úrady” tvrdili, že prileteli britské rakety dlhého doletu Storm Shadow.

 

10:30 – Situácia na limanskom smere je komplikovanejšia, ako sa uvádza v oficiálnom vyhlásení ukrajinského generálneho štábu, tvrdia zdroje ukrajinskej Pravdy v ozbrojených silách.

Tvrdia, že ukrajinské jednotky strácajú pozície v lese pri Kremennej.

Včera tieto zdroje publikácie informovali, že jedna z jednotiek AFU na limanskom smere musela ustúpiť kvôli silným útokom ruskej armády.

Ruskí vydavatelia zároveň píšu, že Ruská federácia útočí juhovýchodne od Kuzminu v oblasti Serebrijanského lesa.

 

10:15 – Len Rusko a Ukrajina vedia, čo je potrebné na dosiahnutie mieru, povedal brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

“Mierová dohoda nie je o odovzdaní Ukrajiny, obe zúčastnené strany musia niečo získať. Len Rusi a Ukrajinci vedia, čo je potrebné na dosiahnutie mieru,” povedal na tlačovej konferencii v Ríme.

Reklama

Pripomeňme, že Brazília bola v minulosti jedným z aktívnych podporovateľov rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou, ktoré sprostredkovala Čína. Lula da Silva predtým vyzval Ukrajinu, aby sa vzdala Krymu.

Da Silva sa mal so Zelenským stretnúť na samite G7 v Hirošime, ale brazílsky prezident uviedol, že jeho ukrajinský partner sa na ňom nezúčastnil.

 

09:50 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali mosty na administratívnej hranici medzi Chersonskou oblasťou a Krymom pri Čongare, uviedol Saldo. Podľa neho boli použité britské strely Storm Shadow – povrch cesty bol poškodený, k ľudským obetiam nedošlo.

Komunikácia medzi Chersonskou oblasťou a Krymom naďalej funguje – pre automobilovú dopravu bola dočasne zriadená náhradná trasa.

 

09:40 – Po výbuchu plynu vo viacposchodovej budove v Kyjeve sú stále nezvestní dvaja ľudia, informovala polícia.

Dvaja ľudia zahynuli, päť bolo zranených a 18 ľudí sa podarilo zachrániť.

Požiar sa už podarilo uhasiť a záchranári teraz pomocou autožeriavov rozoberajú poškodené konštrukcie.

výbuch plynu
Na snímke ukrajinská bytovka zasiahnutá výbuchom plynu

 

09:35 – Dvaja ľudia zahynuli po výbuchu plynu vo viacposchodovej budove v kyjevskej štvrti Dniprovskyy.

Informoval o tom starosta Vitalij Kličko, ktorý prišiel na miesto nešťastia.

Podľa neho boli všetci obyvatelia postihnutej budovy evakuovaní a sú presídlení do internátov.

 

08:40 – Na moste Čongar sú dva krátery po prílete rakiet a ďalší na neďalekom záložnom moste, informujú ruskí novinári.

Reklama

Pripomeňme, že dnes ráno okolo piatej hodiny bol vykonaný raketový úder na mosty spájajúce Krym a pevninu.

 

08:07 – V noci došlo k raketovému útoku na okres Krivoj Rog.

Bolo poškodených desať súkromných domov, hospodárske budovy, garáže a autá. Poškodený bol plynovod, vodovod a elektrické vedenie. Neboli zaznamenané žiadne obete.

zničené domy
Poškodené domy v okrese Krivoj Rog

 

07:55 – Raketový útok na most Čongar, ktorý spája Krym s pevninou.

Ruskom menované “úrady” tvrdia, že dorazili rakety Storm Shadow.

Podľa nich komunikácia s Krymom teraz prebieha záložnou trasou cez Armjansk. Krymské blogy píšu o poškodení viacerých mostov súčasne.

most Čongar
Na snímke poškodený most Čongar

 

07:50 – Americký vojenský dôstojník Jack Teixeira, obvinený z úniku tajných vojenských dokumentov, poprel svoju vinu, informuje CNN.

Bol obvinený z vedomého prechovávania a prenášania utajovaných informácií týkajúcich sa národnej obrany. Od apríla je vo väzbe.

Dokumenty, ktoré Teixeira údajne vypustil na sieť, vyvolali mnohé odhalenia – aj o Ukrajine.

Konkrétne sa v nich uvádzalo, že USA odpočúvali Zelenského, o vysokých stratách AFU na fronte a že Američania boli proti zadržaniu Bachmutu.

 

07:40 – Vedúci kancelárie prezidenta Jermaka očakáva, že Ukrajina dostane pozvánku do NATO s “otvoreným dátumom” na samite NATO vo Vilniuse.

“Očakávame, že Ukrajina dostane pozvanie na vstup do NATO s otvoreným dátumom. Bude to silný signál, ktorý sa očakáva nielen na Ukrajine, ale aj v celom svete,” povedal.

Podľa jeho názoru by neúspech NATO “prijať rázne rozhodnutie” demoralizoval Ukrajincov, pričom Ukrajina by na bojisku dokázala, že je pripravená vstúpiť do Aliancie.

Washington a Kyjev pokračujú v konzultáciách o tom, aké rozhodnutie o Ukrajine prijmú lídri NATO vo Vilniuse – vrátane bezpečnostných záruk pre Ukrajinu, kým sa nestane plnoprávnym členom aliancie, dodal Jermak.

 

07:30 – Británia navrhuje, aby sa od Kyjeva nevyžadovalo dodržiavanie akčného plánu členstva v NATO.

“Pozícia Veľkej Británie je taká, že by veľmi, veľmi podporila, keby sme od akčného plánu upustili vzhľadom na to, že švédske a fínske návrhy ho nevyžadovali,” povedal minister zahraničných vecí James Cleverly.

Predtým americký prezident Joe Biden reagoval odmietnutím návrhu na uľahčenie vstupu Ukrajiny do aliancie.

Akčný plán členstva predpokladá dlhé obdobie, počas ktorého Ukrajina splní stanovené podmienky NATO na vstup.

 

07:00 – Vojna na Ukrajine 21. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

  • V Moskovskej oblasti boli zostrelené dva drony, žiadne škody ani obete, uviedol regionálny gubernátor Vorobjov.
  • Ministerstvo obrany v komentári k incidentu uviedlo, že Kyjev sa pokúsil uskutočniť teroristický útok pomocou dronov na objekty v Moskovskej oblasti, všetky stroje boli potlačené REB.
  • Putin pochválil prácu letectva v zóne špeciálnych operácií a povedal, že zbrane sú dobré, ale aj piloti pracujú bezchybne.
  • Tvorba najnovších modelov obrnených vozidiel, úderných bojových systémov a systémov protivzdušnej obrany bude pokračovať, povedal ruský prezident.
  • Putin povedal, že ukrajinské jednotky utrpeli vážne straty na personáli a technike, teraz je útlm.
  • Ukrajinské jednotky stratili počas útočných pokusov na troch smeroch približne 600 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
  • Ruská armáda zničila ukrajinské muničné sklady v DĽR, Záporožskej a Charkovskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.
  • V doneckom smere bolo úspešne odrazených desať útokov nepriateľa v rôznych oblastiach, tvrdí ministerstvo obrany.
Vývoj bojov k 21. júnu 2023

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali