Tisíce kilometrov po Transsibírskej magistrále. Vidieť Rusko z okna vlaku a zamilovať sa

Tisíce kilometrov po Transsibírskej magistrále. Vidieť Rusko z okna vlaku a zamilovať sa

Praha 10. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Public domain)

 

Vlak z Moskvy do Vladivostoku ide skoro týždeň. Desiatky miest, viac ako sto staníc. Na najdlhšej železnici na svete, ktorá je dlhá vyše deväť tisíc kilometrov, cestujú turisti cez dva kontinenty, aby poznali skutočné Rusko. Ako sa vo vlaku spozná ruská povaha a koľko stojí dvojtýždňový výlet naprieč krajinou sa dozviete v materiáli Sputnika

Transsibírska magistrála

 

Reklama

Trasa nie je pre nervovo slabých

“Keď cestujete vlakom po Transibirskej magistrále, máte pocit, že zdolávate hory. Nemáte pocit, že po nich šplháte, ale neustála zmena scenérie za oknom, časové pásma, mestá a spolucestujúci vás nútia cítiť sa, ako by ste išli na Elbrus. Toto nie je cesta pre nervovo slabých, “hovorí autorka turistických programov na Transibirskej magistrále Veronika Kuzenková.

Reklama

Takéto výlety nie sú pre každého. Napríklad náklady na 19-dňový zájazd s ohľadom vstupeniek, výletov, hotelov v mestách po ceste a spiatočný let dáva dokopy asi 200 tisíc rubľov. Otrasy vo vagóne a neustále premiestňovanie je podľa nej na prvý pohľad trochu pochybná radosť.

Ale tí, ktorí sa predsa len odváža realizovať túto cestu, zistia, že Transsibírska magistrála nie je len náročná cesta, je to sen.

“Výlet najdlhšou železnicou priťahuje práve tým, že prechádza veľkým priestorom. Táto trasa je zaujímavá, nielen ako trajektória medzi objektmi. Dokonca aj skutočnosť, že sa počas cesty za oknom obraz nemusí meniť celé hodiny, vytvára vnútorný stav, ktorý v tebe niečo zmení,” priznáva Tatiana Sobolová z Moskvy.

“Chceli sme, aby členovia skupiny uvideli Rusko, nielen z okna vlaku, ale uvideli ho viac, hlbšie. Aby uvideli najzaujímavejšie prírodné pamiatky – ostrov Svijažsk blízkosti Kazane, pohoria Ural, rieku Čusovaja neďaleko Jekaterinburgu, fascinujúce Krasnojarskej stĺpy, Sajany, mocný Jenisej u Krasnojarsku, Ussurijskú tajgu, aby sa prešli pozdĺž pobrežia Bajkalu a navštívili Ruský ostrov. Trasa je samozrejme dlhá, ale dojmy stoja za to,” hovorí Veronika Kuzenková.

Najdlhšie úseky sú medzi Čitou – Blagoveščenskom a Blagoveščenskom – Vladivostokom. Trasa trvá 30-35 hodín.

Reklama

“Aby cesta nebola únavná, sprievodcovia sa striedajú v noci vo vlaku a v hoteloch. Prestriedajú dlhé cesty odpočinkom na jazere Bajkal a aktívnym programom, napríklad prechádzkou v prírodnom parku Stolby v Krasnojarsku alebo piknikom na kopcoch blízko Čity,” vysvetľuje riaditeľka cestovnej kancelárie Sofia Gavrilová.

 

Po Transsibírskej magistrále cisárskym vlakom

Dva pravidelné vlaky jazdia z Moskvy do Vladivostoku, ale je lepšie si zakúpiť cestovné lístky vopred.

Dĺžka cesty vo vlaku Moskva – Vladivostok je sedem dní. Cena vo vagóne s otvorenými oddielmi je o niečo viac ako 12 tisíc rubľov (vyše 4 000 Čk), v kupé 18,5 tisíc rubľov (takmer 7 000Čk).

Reklama

Trochu rýchlejšie ide vlak Rusko (6 dní). Tu stojí miesto v otevorenom oddieli 18,5 tisíc rubľov, v kupé 26,5 tisíc rubľov (takmer 10 000 Čk).

Dokonca sa po Transibírskej magistrále môžete vydať turistickým vlakom Imperial Russia po trase Moskva – Vladivostok a Moskva – Peking.

V roku 2014 bol tento vlak uvedený do prevádzky, keď sa oslavovalo 400. výročie dynastie Romanovcov. Interiéry vozidiel sú navrhnuté v štýle cisárskeho vozňa, v ktorom cestoval Mikuláš II., v niektorých úsekoch pripájajú parnú lokomotívu z polovice minulého storočia. Cena tohto zájazdu sa pohybuje od šiestich do 18-tisíc eur (153 tisíc až 460 tisíc Čk), väčšina cestujúcich sú cudzinci.

 

Krása života vo vlaku

“Je to celý život. Nikam sa neponáhľaš, poznávaš spolucestujúcich, zvykneš si na akýsi život vo vozidle a vidíš, ako sa Rusko mení za oknom,” zdieľa svoje dojmy Vjačeslav Glazkov z Moskvy.

Pre zahraničných turistov je výlet Transsibírskou magistrálou špeciálnou exotikou. Domnievajú sa, že to je jediný spôsob, ako spoznať Rusko, jeho rozsah a charakter miestnych obyvateľov.

Julia Madžoniová z Kodane na sociálnej sieti napísala, že táto cesta úplne zmenila jej vnímanie. Vrátila sa domov, odišla z práce, presťahovala sa do iného mesta a začala sa venovať cestovania. Najviac ocenila, koľko veľa sa dozvedela o Rusoch. “Prekvapilo ma, ako atmosféra vo vlaku zbližuje ľudí. Rozprávali mi príbehy z osobného života, ukázali fotky príbuzných a pripravovali mi sibírske raňajky. Napriek našej neznalosti jazyka sme si navzájom dokonale porozumeli,” povedala.

Cudzinci si so sebou na cestu často berú ruské knihy. Sprievodcovia vlaku Rusko, napríklad videli, ako turisti zo Spojeného kráľovstva čítali Vojnu a mier od Leva Tolstého nahlas počas cesty.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali