Tip na knihu: Chiara Corbella Petrillo – Svedok radosti. Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme

Tip na knihu: Chiara Corbella Petrillo – Svedok radosti. Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme

Svet 7. decembra 2015 (HSP/Foto:gspress)

 

Všetok poplach a strach z terorizmu treba len dať do správnej perspektívy

„Keď si ľudia „normalizujú“ teroristické útoky a myslia si, že je ľahšie zomrieť na prejedanie alebo na cestách, mám pocit, že stratili zmysel života.

Reklama

Zmyslom života nie je vyhnúť sa smrti za každú cenu alebo dívať sa na smrť ako na poslednú tragédiu života, ale žiť dobre práve tu a teraz, t.j. z pohľadu večnosti. Musíme si uvedomiť, že naše pozemské životy (hoci by sme si viac priali pokojnú smrť než násilnú) sú len predohrou života na svet, ktorý príde. Tam, kde islamisti vo svojich jedovatých ideológiách milujú smrť v tej najkrutejšej podobe, musíme im my kresťania ukázať, že láska Kristova je silnejšia ako smrť.“

Tieto myšlienky priviedli Francisa P., aby si prečítal hlboko dojemný príbeh, ktorý dáva všetky súčasné poplašné správy (a tých, ktorí ich vyvolávajú) do správnej perspektívy. Príbeh dokumentuje kniha Chiara Corbella Petrillo: Svedok radosti, Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme. Príbeh Chiary Petrillo napísali jej priatelia Simone Troisi a Christiana Paccini. Rozpráva príbeh o mladej talianskej žene a matke, ktorá zomrela na rakovinu v roku 2012. V tomto príbehu sa Chiara vysporadúva so svojím ochorením neobvyklým spôsobom. Prežila stratu dvoch detí hneď po narodení. So svojím manželom Enricom museli čeliť skutočnosti, že nebudú môcť spoločne vychovávať svoje tretie dieťa, malého chlapca Francesca a nebudú môcť spolu zostarnúť.

Reklama
Na snímke Chiara Corbella-Petrillo s dieťaťom Francescom
Na snímke Chiara Corbella-Petrillo s dieťaťom Francescom

Zvlášť kresťania by sa mali orientovať na prítomnosť. Pochopiť, že máme iba dnešok

Zdrojom inšpirácie príbehu je Chiarina žiarivá viera. Bola ozajstným “svedkom radosti”. Tam, kde by sa iní odsudzovali kvôli neznesiteľnému utrpeniu – rakovina jazyka a hrdla bola mimoriadne bolestivá a vysiľujúca – dokázala premeniť túto situáciu a aj ľudí okolo seba skrze živé vnímanie reality večného života s Bohom, ktorý ju očakával. Ako jej priatelia odkazujú vo svojej knihe, “jeden z najväčších darov, ktorý nám Chiara a jej manžel dali pochopiť bolo, že máme iba dnešok. V prítomnosti môžeš byť viac šťastnejší, len si to musíš s odvahou predstaviť. ”

Jednou z ciest, ktorá v súčasnosti pomáha takýmto ľuďom je nová moderná terapia “Mindfulness”, technika koncentrovania sa na prítomnosť. Ale kresťanský život, ktorého sú ľudia ako Chiara a Enrico príkladom, to vždy učil v tom najhlbšom zmysle, t.j.  “skúsenosťou s Božou prítomnosťou.” Spôsob života, na ktorý my kresťania často zabúdame.

Ktorá matka je viac prolife, než tá, ktorá neváha položiť svoj život za dieťa?

Kniha o Chiare obsahuje aj implicitnú lekciu vzhľadom k tomu ako byť pro-life. Lekári ju informovali, že jej prvé dve deti po narodení neprežijú, Maria Grazia Letizia bola anencefalická a Davide Giovanni trpel deformáciami orgánov nezlučiteľnými so životom. Chiara odmietla úvahy o “terapeutickom” potrate s odôvodnením: “ak by som potratila, nemyslím si, že by som spomínala na ten deň ako na šťastný deň”. Stal sa dňom, v ktorom boli jej deti pokrstené hneď po narodení a vstúpili do večného života. Chiara mala odvahu a intuíciu vysvetliť tým, ktorí boli okolo nej, že na dĺžke času života ” nezáleží, dôležité je, že sme mohli dostať tento dar. ”

Reklama

Znovu otehotnela a čakala svoje tretie dieťa, zdravého syna Francesca. V piatom mesiaci tehotenstva jej diagnostikovali rakovinu a hrozilo, že zomrie. Lekári chceli naplánovať vyvolanie predčasného pôrodu hneď ako by to bolo možné, dieťa by mohlo prežiť mimo maternice a Chiara by mohla začať radikálnu liečbu nevyhnutnú na záchranu jej života. No ona s tým nechcela súhlasiť. Odložila terapiu o 37 týždňov tak, aby malo dieťa maximálnu šancu, že sa narodí zdravé. Potom už bolo príliš neskoro, aby ju zachránili. V skutočnosti obetovala svoj vlastný život pre syna.

Chiarina radosť neznamenala, že by nikdy nepochybovala o Bohu, alebo že by nikdy nezakúšala temné okamihy vo svojom živote. Nechcela zomrieť, nechcela nechať svojho manžela alebo syna samého. Ale keď prijala svoj kríž, tak pominula táto temná noc jej duše. Začala žiť v nádeji, nie v zúfalstve, s vierou, že Boh “vie, čo robí a doteraz nikdy nesklamal.” (…)

Martin Šuly

Kniha o Chiare Corbellovej je dostupná na: Zachej sk

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali