Texas ničí USA, aby zachránil svoju ekonomiku

Texas ničí USA, aby zachránil svoju ekonomiku

Washington 30. januára 2024 (HSP/Ria/Foto:Pixabay, TASR/AP-Jonathan Ernst)

 

Kto by to bol povedal, že my, ľudia narodení medzi šesťdesiatymi a osemdesiatymi rokmi minulého storočia, budeme svedkami nielen rozpadu zdanlivo neotrasiteľného Sojuza. Prežijeme strašné a beznádejné deväťdesiate roky, priberieme v dvetisícich a desiatych rokoch a v 2020-tých rokoch budeme s nadšením sledovať, ako sa v Spojených štátoch začali odstredivé procesy separatizmu, sumarizuje Sergej Saučuk v novinách Ria Novosti

Ilustračné foto

Texas sa v poslednom týždni stal stredobodom medzinárodnej pozornosti, ale predpoklady na miestny výbuch nespokojnosti, ktorý proti zvyklostiam zasiahol nielen radových občanov, ale aj celú politickú špičku štátu, boli vytvorené už dávno. Už počas predvolebnej prezidentskej kampane získal Donald Trump značný počet bodov v očiach južanských voličov prísľubom riešenia problému nelegálnej migrácie z Mexika. Táto formulácia nie je náhodná, pretože z juhu do Spojených štátov vo veľkom počte prúdia nielen Mexičania, ale aj Panamčania, Guatemalčania, Ekvádorčania a obyvatelia ďalších chudobných latinskoamerických krajín.

Reklama

Mnohí ľudia počuli o projekte múru, ktorý presadzoval minulý prezident USA, ale len málokto vie o jeho výsledkoch. V januári 2017 Trump podpísal nariadenie č. 13767, ktorým nariadil vláde vyčleniť finančné prostriedky a začať budovať masívnu inžiniersku bariéru pozdĺž celej južnej hranice. Demokrati na to reagovali faktickým paralyzovaním všetkých centrálnych vládnych operácií na 35 dní. Bolo to také vážne, že v krajine dokonca vyhlásili výnimočný stav. V tom čase sa náklady na výstavbu odhadovali na 28 miliárd dolárov – alebo 35 miliárd dolárov v minuloročných cenách. Inflácia.

Počas svojho pôsobenia Trump doslova vyžmýkal z federálneho rozpočtu 15 miliárd, ktoré boli premenené na mohutný deväťmetrový plot dlhý 737 kilometrov. Tu si však treba uvedomiť, že táto technická bariéra nebola nepriepustná. Ak sa pozrieme na interaktívnu mapu, vidíme, že z juhu je takmer úplne pokrytá len Kalifornia. Ďalej na východ sú Arizona a Nové Mexiko, ktorých kordón je chránený približne z polovice. Ale Texas, ktorého hranica s Mexikom je dlhšia ako tri predchádzajúce štáty dohromady, sa môže pochváliť len štvrtinou potrebných stavieb. To znamená, že projekt “múru” sa nikdy nepodarilo posunúť do kategórie úspešných.

Reklama

Po nástupe Joea Bidena k moci prevládol vo Washingtone ultraliberálny program, v rámci ktorého sa výstavba múru zastavila a zaviedol sa režim mimoriadne mäkkej migračnej politiky. Ako je ľahké uhádnuť, na južnej hranici, ktorej polovicu tvorí Texas, sa rozpútalo peklo.

Biden: Nenecháme vyhrať teroristov ako Hamas a tyranov ako Putin
Na snímke americký prezident Joe Biden

Americké colné riaditeľstvo na svojej webovej stránke zverejňuje oficiálne štatistiky o záchytoch drog a zdôrazňuje, že v absolútnych číslach je množstvo drog a látok odhalených v roku 2023 nižšie ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Ide však o klamstvo a manipuláciu. Aktivisti vypočítali a uviedli podrobný rozpis podľa druhu a hmotnosti drog, z ktorého vyplýva, že na konci fiškálneho roka colníci a pohraničníci zadržali 249 ton drog. Množstvo metamfetamínu, marihuany a heroínu sa znížilo. Zároveň sa o štyristoosemdesiat percent zvýšilo množstvo fentanylu, ktorý je stokrát silnejší ako morfín.

Prirodzene, drogy sa nepohybujú samé – prenášajú ich ľudia.

Minulý rok bol historickým rekordom v počte nelegálnych migrantov, ktorí vstúpili do Spojených štátov. Vládny Inštitút migračnej politiky (MPI) odhadol, že do krajiny vstúpilo a rozplynulo sa v nej dva a pol milióna ľudí s takým či onakým stupňom legálnosti. V decembri televízna stanica CBS natočila veľkú reportáž priamo z texaskej hranice, kde zástupcovia pohraničnej služby uviedli, že len za posledných päť dní zadržali 50 tisíc nelegálnych prisťahovalcov a celkovo sa prílev ľudí z juhu zvyšuje o 1 500 ľudí každý deň.

Hlavné bremeno padlo na Texas. Štát je veľmi bohatý (druhá najväčšia ekonomika po Kalifornii), ale takejto dynamike nedokáže nikto odolať. Po celý čas Bidenovho prezidentovania sa štátne orgány, zabúdajúc na vnútorné rozpory, snažili riešiť narastajúcu hromadu problémov a zároveň apelovali na svedomie a pomoc centra. Washington sa tvrdohlavo držal demokratickej – čítaj: ultraliberálnej – ideológie a potom sa všetko vyvíjalo predvídateľne a logicky.

Reklama

Texaský guvernér Greg Abbott, ktorý sledoval, ako federálne orgány vlastne schvaľujú nekontrolovanú migráciu, a zúfalo sa snažil dostať k Bidenovi, ktorý žije v paralelnej realite, nariadil nakladať ilegálov do autobusov a posielať ich do New Yorku a Chicaga. Je pozoruhodné, že túto guvernérovu iniciatívu vrelo podporili miestne podniky, ktoré sa dobrovoľne prihlásili, že to všetko zaplatia.

Ak sa nad tým zamyslíte, táto situácia je čistý surrealizmus. Skúste si predstaviť, že povedzme gubernátor Čeľabinskej oblasti z vlastného rozhodnutia zorganizuje konvoje autobusov s nelegálnymi prisťahovalcami a pošle ich do Moskvy alebo Petrohradu, a potom vyhodí z hraníc jednotky FSB a nahradí ich miestnou domobranou. A v USA sa nič nedeje, normálka.

V súčasnosti sa situácia okolo Texasu rýchlo vyhrocuje. Washington, ktorý si uvedomil, že Abbott sa do toho zahryzol, sa prostredníctvom ministerstva pre vnútornú bezpečnosť pokúsil zatlačiť na štátneho prokurátora, aby prinútil miestnu vládu zastaviť stavanie ochranných štruktúr a umožnil federálnym orgánom vrátiť sa na hranicu. Štátny prokurátor túto výzvu ignoroval.

Dôvodom vzbury je ekonomika a veľké peniaze.

Štát osamelej hviezdy je veľmi bohatý – až tak, že by mohol dať mnohým krajinám náskok. Texaská ekonomika má hodnotu 2,4 bilióna dolárov, čo je ôsma najväčšia hodnota v celosvetovom rebríčku a je väčšia ako ekonomika Kanady, Talianska alebo Ruska. Hlavným zdrojom napĺňania rozpočtu zostáva ťažba, rafinácia a doprava ropy, ale Texas dokázal pod jej hlavičkou vybudovať silný priemysel. Podľa odhadov časopisu The Economist je v Texase viac ako polovica obyvateľstva (15 miliónov ľudí) zamestnaná v reálnom výrobnom sektore a v minulom roku bolo vytvorených viac ako 600 000 nových pracovných miest. Je to spôsobené tým, že Texas nemá žiadnu daň z príjmu fyzických ani právnických osôb, takže sa sem sťahuje najviac amerických a zahraničných spoločností, najmä z Európy. Okrem daňových výhod ponúka Texas podnikom lacnú energiu, pretože je na prvom mieste spomedzi všetkých štátov, pokiaľ ide o inštalovanú výrobnú kapacitu. Texas má 19 námorných prístavov a 26 letísk. Jeho územie pretína 22 diaľnic a 58 železničných nákladných ciest. Nachádza sa tu 34 zón so špeciálnym obchodným režimom. Texas má jednu z najnižších mier kriminality a viac ako štyridsať percent obyvateľov má vysokoškolské vzdelanie. Okrem ropy je južný štát popredným producentom bavlny a vedie aj v živočíšnej výrobe. Výsledkom toho všetkého je priemerný príjem na domácnosť vo výške 67 000 dolárov a jeden z najnižších indexov chudoby.

Reklama

Vlny nelegálnych migrantov, ktoré zaplavujú Texas a prinášajú so sebou tony drog, kriminalitu a tuberkulózu, ohrozujú blahobyt tridsiatich miliónov Texasanov. Podľa štatistík ide o najviac ozbrojený štát v Spojených štátoch s viac ako miliónom zbraní v rukách obyvateľstva, čo dopĺňajú historické a ideologické tradície, kde červenú líniu tvorí postulát, že Texasania si svoj blahobyt vydobyli so zbraňou v ruke a udržali si ho tvrdou každodennou prácou.

Bude zaujímavé sledovať, ako dopadne konfrontácia medzi horúcim, bohatým Texasom a slabým, liberálnym Washingtonom. Obom stranám želám silu, prudkú inšpiráciu a veľa šťastia.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:15

Španielsko žiada verejné ospravedlnenie od argentínskeho prezidenta Javiera Mileia, ktorý v nedeľu počas svojej návštevy Madridu nazval manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza “skorumpovanou”. Informovala agentúra AFP.

13:06

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 20. mája vstúpila do platnosti nová smernica EÚ o environmentálnej kriminalite.

Smernica poskytuje komplexný a aktualizovaný zoznam trestných činov proti životnému prostrediu, ktoré riešia najzávažnejšie porušenia povinností v oblasti životného prostredia.

12:52

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyzvala na zlepšenie ochrany rádioaktívneho materiálu počas jeho prepravy. MAAE argumentovala štatistikou z vlaňajška, keď 31 krajín nahlásilo celkovo 168 prípadov krádeže alebo straty rádioaktívnych materiálov.

12:42

Stovky demonštrantov sa v pondelok zhromaždili pred Vrchným súdom v Londýne, ktorý bude rozhodovať vo veci vydania zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea do Spojených štátov.

Súd už koncom marca rozhodol, že Assange nemôže byť do USA vydaný okamžite.

12:26

Európska komisia (EK) v správe pre médiá pripomenula, že od nedele 19. mája vstúpili do platnosti nové pravidlá na harmonizáciu trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení EÚ.

Nové pravidlá zabezpečia, aby sa porušenia spoločných sankcií EÚ mohli trestne vyšetrovať a stíhať vo všetkých členských štátoch. Dohodnuté pravidlá zahŕňajú zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ.

12:10

Trend vyššieho výberu mýta za využitie vymedzených úsekov ciest a diaľnic na Slovensku pokračoval aj v apríli. Dopravcovia uhradili celkom 19,41 milióna eur, čo je o 5 % viac ako v apríli 2023. V celom prvom štvrťroku tohto roku pritom rast výberu dosiahol medziročne 4 %. V pondelok o tom informovala spoločnosť SkyToll.

11:49

Dovedna 554 osôb podozrivých z páchania domáceho násilia zadržala a obvinila počas štvordňovej operácie polícia Nového Južného Walesu, najľudnatejšieho spomedzi austrálskych štátov.

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali