Rozklad sa do USA vkradol nepozorovane: separatizmus je pre krajinu skutočne nebezpečný

Rozklad sa do USA vkradol nepozorovane: separatizmus je pre krajinu skutočne nebezpečný

Washington 28. januára 2024 (HSP/Ria/Foto:AP/Eric Gay)

 

Kým Spojené štáty snívali o “dekolonizácii” Ruska a kreslili jeho mapy, ako sa rozpadlo na mnoho častí, do “žiariaceho mesta na kopci” sa vkradla infekcia separatizmu. Na univerzitách kreslia mapy “Rozdelených štátov amerických” pričom krajina sa na nich rozpadla na 124 častí. A to ešte zďaleka nie je koniec, píše Viktoria Nikiforova pre Ria Novosti

Greg Abbott
Na snímke guvernér štátu Texas Greg Abbott

Napríklad práve teraz v štáte Texas Národná garda zložená z miestnych obyvateľov, väčšinou vojenských vyslúžilcov, vzala pod ochranu svoj kus štátnej hranice USA s Mexikom. Príslušníci Národnej gardy chytajú na rieke Rio Grande nelegálnych migrantov z Mexika a deportujú ich.

Reklama

Pričom federálna pohraničná stráž sa nesmie priblížiť k tejto hranici. Faktom je, že federáli pracujúci pre Bidena sa k ilegálom správajú dobre a umožňujú im prenikať do krajiny. A Texasania toho majú plné zuby: je to jednoduché – cez ich štát prejdú ročne viac ako dva milióny ilegálov, mnohí z nich majú pri sebe zbrane a drogy, lúpia, zabíjajú a terorizujú obyvateľov štátu.

Texaská Národná garda obsadila Shelby Park, akýsi záchytný tábor pre migrantov, zablokovala cesty, ktoré tam vedú, a nepúšťa federálov dovnútra. Inými slovami, dochádza ku konfrontácii medzi ozbrojenými silami štátu Texas a pohraničnou strážou USA.

Reklama

Najvyšší súd USA rozhodol o zastavení tejto nehoráznosti, ale guvernérovi Gregovi Abbottovi ani nenapadlo toto rozhodnutie realizovať. Sám zaplavuje Bidenovu administratívu žalobami kvôli migrantom a zároveň verbuje čoraz viac ľudí do štátnej Národnej gardy.

Obyvatelia nesamostatného Texasu majú voči Washingtonu mnoho ďalších sťažností. Kult transrodových a LGBT ľudí na školách, kritická rasová teória, propagácia vegánstva a radikálneho feminizmu, ekofanatizmus, ktorý ohrozuje legendárny texaský chov dobytka a menej legendárny, ale veľmi úspešný ropný priemysel. A, samozrejme, dane. Celý program Národného hnutia Texasu – hlavnej separatistickej strany v štáte – sa dá zhrnúť do jedného hesla: “Skončme s kŕmením Washingtonu”.

Nie je prekvapujúce, že pred mesiacom obyvatelia Texasu zozbierali 139 000 podpisov za vypísanie referenda o vystúpení zo Spojených štátov, ktoré by sa konalo súbežne s novembrovými prezidentskými voľbami. Štátne orgány podpisy odmietli, ale ich konfrontácia s federálmi na štátnej hranici je vlastne klasickým separatizmom.

Dokonca ani nepotrebujú referendum. Ale uskutoční sa, takže obyvatelia slobodného Texasu budú hlasovať za svoju nezávislosť. Najvyšší súd však hneď vysvetlil, že štát na to nemá ústavné právo. Washington bude nútený poslať do Texasu armádu. Začne sa ozbrojený konflikt – načo by to bolo Gregovi Abbottovi dobré? Nie, pre regionálnu elitu je výhodné dosiahnuť nezávislosť pokojne a spôsobom “nebudeme plniť vaše príkazy, ale budeme dostávať vaše dotácie”.

 

Reklama

 

Ale možno sú to len americkí “vatníci”, ktorí sa búria proti Washingtonu? Nie, najhipsterskejší štát krajiny, Kalifornia, odmietol v máji minulého roka splatiť svoj dlh vo výške 18,5 miliardy dolárov federálnemu rozpočtu. V skutočnosti sa Kalifornia dostala do platobnej neschopnosti.

Potom sa vysvetlilo, že dlh sa aj tak splatí (za sedem alebo osem rokov), ale nie na úkor štátu, ale zdanením miestnych podnikov. Podstatou toho, čo sa dialo, však bolo, že demokratický guvernér Gavin Newsom otvorene postavil bokom demokratického prezidenta Joea Bidena. Je charakteristické, že separatistické tendencie nie sú v Kalifornii o nič menej výrazné ako v Texase.

Čo povedať o Floride, kde guvernér Ron Desantis najprv v rozpore s Washingtonom zrušil opatrenia proti koronavírusu, potom s podporou kubánskej diaspóry zorganizoval majdan na Kube, potom sa pokúsil o ďalší v Brazílii a nakoniec sľúbil, že nevydá Trumpa do Washingtonu, ak po ňom pôjdu federáli? Ako vidíme, štát Florida preukazuje úplnú nezávislosť vo svojej zahraničnej aj domácej politike.

V apríli sa do kín dostane film Občianska vojna britského režiséra Alexa Garlanda (preslávil sa románom Pláž). Opisuje udalosti blízkej budúcnosti v Spojených štátoch. Podľa scenára štáty vyhlásili vojnu Washingtonu a spojenectvá sa vytvorili veľmi bizarne. Napríklad na útok na hlavné mesto sú spojené sily Kalifornie a Texasu.

Reklama

Prekvapujúce, však? Veď Kalifornia je považovaná za domov najradikálnejších demokratov a Texas je konzervatívny ako ojazdené sedlo. Tu sa však presne poznamenáva, že rozpad Ameriky sa nebude riadiť hranicami “červených” a “modrých” štátov. Bude to oveľa zložitejšie.

Faktom je, že v štátoch myšlienky “separatizmu” prúdia na všetkých úrovniach. V demokratickej Kalifornii sú republikánske enklávy a v republikánskom Texase demokratické enklávy. Mimochodom, práve medzi takýmito ľuďmi žijúcimi v nepriateľskom prostredí sú radikálne nálady najsilnejšie.

Existujú celé regióny, ako napríklad východný Oregon, ktorý sa chce spolu so svojou časťou štátu vysťahovať spod jarma demokratov do republikánskeho Idaha.

Existujú rodičia, ktorí sa združujú v komunitách, aby dostali svoje deti do normálnych verejných škôl bez LGBT agendy. A sú tu gangy antifa a BLM, ktoré zastrašujú voličov pri voľbách a potom vo voľnom čase rabujú obchody.

Sú mestá, kde sú potraty zakázané, a sú mestá, kde sa potraty otvorene – aj finančne – podporujú. Sú štáty, kde je druhý dodatok (t. j. právo používať strelné zbrane) posvätný. Sú mestá, ktoré sa nazývajú posvätnými svätyňami pre nelegálnych prisťahovalcov. Existujú osady, ktorých centrom je cirkev, a existujú mestá ako Portland, kde jediným náboženstvom je sekta BLM. Takže svorky federálneho práva a národnej jednoty sa jedna po druhej ničia.

A celá táto kvitnúca rozmanitosť vrie, strieľa a nenávistne hľadí na svojich susedov. Ako poznamenali americkí intelektuáli, “procesy oddelenia – nazvime ich mäkkým separatizmom alebo ľahkým separatizmom – prebiehajú práve teraz”. Našim kolegom by sme navrhli termín “plazivý separatizmus” – znie to lepšie.

“Na toľkých frontoch je Amerika už roztrhaná,” konštatujú Američania. – Pokiaľ ide o separatizmus, otázka neznie “čo by bolo, keby”, ale “čo teraz”.

Nuž, ako poznamenal Dmitrij Medvedev, svet bude sledovať boj Texaskej ľudovej republiky za svoju nezávislosť a “chrúmať popcorn”. Možno by sme súdruhov mohli aj podporiť. Napríklad poslať lúče dobra a lásky Gregovi Abbottovi. Nastoliť otázku práva Texasu na sebaurčenie v OSN. Ľudia trpia pod jarmom Washingtonu – treba im urýchlene pomôcť.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

Čo sa deje v Texase a čo je podstatou tohto konfliktu?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali