Tereza Spencerová o Líbyi: OSN je už tak ochromená, že už žiadnu veľkú hanbu mať ani nemôže

Tereza Spencerová o Líbyi: OSN je už tak ochromená, že už žiadnu veľkú hanbu mať ani nemôže

Praha 19. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Michael Alaeddin)

 

Česká novinárka Tereza Spencerová tradične poskytla portálu ParlamentníListy.cz zaujímavý rozhovor. Tentoraz sa v ňom rozhovorila o mnohom, napríklad o požiari parížskej katedrály NotreDame či o Líbyi

Ilustračné foto

Jedna z prvých otázok portálu smerovala k požiaru parížskej katedrály NotreDame, ku ktorému došlo v uplynulých dňoch. Niektorí tvrdia, že nešlo o nehodu. A ako sa stavia k prvotným reakciám na toto nešťastie sama Spencerová?

Reklama

Všimla som si, že veľa ľudí na sociálnych sieťach malo hneď od prvej minúty jasno za požiarom moslimovia, videla som aj hádzanie viny na francúzskych židov. A k tomu sa pozoruhodne veľa ľudí zahalilo do nášho kresťanstva a začalo sa diviť nad tým, ako to, že ešte večer po požiari neboli známe výsledky vyšetrovania,uviedla hneď na začiatok novinárka.

Tá si myslí, že je takéto správanie výsledkom toho, že sú ľudia kojení priblblými americkými detektívkami. V nich totiž test DNA trvá namiesto dlhých týždňov len päť sekúnd, a preto chcú všetci všetko hneď. Poukazuje však na to, že toto vyšetrovanie rozhodne päť sekúnd trvať nebude, pretože bude veľmi dôkladné, a teda aj oveľa dlhšie.

Reklama

Skrátka, veľa reakcií ma zarazila, ako keby už nikto snáď ani neveril, že sa požiare ako veľa iných pohrôm proste dejú a môžu byť výsledkom nejakej nešťastnej náhody, myslí si.

Rovnako tak sa vyjadrila aj k akémusi zadupávaniu myšlienky podpaľačstva.

() Problém je v tom, že sme sa ako spoločnosť dopracovali do štádia, v ktorom pomerne významná časť občanov neverí ničomu, čo hovoria ” hore a ich médiá. To je problém, ktorého existenciu sa tí hore a ich médiá a ich thinktankisti snažia hodiť na zhubný vplyv Ruska, ale tým všetko v podstate len zhoršujú. Proste sme sa dostali do stavu, kedy už veľa ľudí systému, ktorý sa mohutne opiera o myšlienkovo vytunelovanú propagandu, jednoducho neverí. A to teraz fakt nehovorím o tých, čo veria na chemtrails. To je kategória sama o sebe. Problém je v tom, že Rusko s tým nič spoločné nemá, svojou blbosťou mu len nahrávame. A najhoršie na tom je, že netuším, či si to “hore vôbec uvedomujú,poskytla portálu rozsiahlu odpoveď.

K veci ďalej dodala, že si nemyslí, že by nejako pomohlo, keby sa v médiách špekulovalo o podpaľačstve v NotreDame. Podľa jej názoru by to nič nezmenilo, pretože by moslimobijci boli len na koni a našli by oporu. Myslí si tiež, že daný prípad môže byť pre vyšetrovateľov, ktorí na ňom pracujú, peklom.

() Keď nakoniec poukážu napríklad na technickú závadu, tak im mraky ľudí neuverí a len sa “zabyčí” vo svojich protisystémových pozíciách, a keď by sa trebárs fakt prikláňali k tomu, že išlo o podpaľačstvo, najskôr budú zastavení vo chvíli , kedy by mali ukázať na páchateľa, pretože by vo finále mohla vo Francúzsku hroziť skutočná občianska vojna Je to fakt veľa nešťastná situácia, hoci, ako hovorím, požiare sa jednoducho dejúuzavrela vec Spencerová.

Reklama

Ďalšia z otázok sa potom týkala Líbye a posilňovanie maršala Chalífa Haftara v tejto krajine. Portál pritom poukazuje na to, že práve Francúzsko, ale aj Egypt či Rusko, jeho počínanie skôr podporuje. Čo by však pre Líbyu znamenalo, keby krajinu ovládol práve on? A ako by na to reagovalo OSN? Aj na to sa novinárka pokúsila odpovedať.

OSN je pri súčasnom rozložení síl vo svete, kedy si USA a Západ hádžu polená pod nohy s Ruskom a Čínou, už tak ochromená, že už žiadnu veľkú hanbu mať ani nemôže. Nikto od nej nič nečaká, a tak nemôže ani nič pokaziť. Uznanie islamistickej líbyjskej vlády v Tripolise zo strany OSN je preto vlastne len dávnym prejavom toho, že ju kedysi chcel uznať Západ ako následníka Kaddáfího a Rusko sa (za prezidenta Medvedeva) pripojilo, pretože chcelo byť svetové, teda so Západom, myslí si.

Spencerová však tvrdí, že sa všetko môže ešte obrátiť predsa len podľa nej ide o politiku. K tomu by podľa jej mienky stačilo, ak by Haftar okrem spojenectva s RF a Francúzskom zaručil aj nejaké ropné kontrakty tiež USA. Zo vzbúreneckého generála sa cez noc stane demokratickou hviezdou, ktorú budú všetky médiá poslušne a nadšene velebiť do posledného dychu, dodáva.

Poukazuje tiež na to, že podľa USA súčasnú Haftarovu ofenzívu proti Tripolisu financuje Saudská Arábia, a to v rámci svojho klasického boja proti Moslimskému bratstvu.

() Čo by na jednej strane dávalo zmysel, pretože v Tripolise naozaj vládnu Moslimskí bratia, ale vládnu tam už roky, takže nie je celkom jasné, čo Saudov malo vyprovokovať k tomu, aby Haftára podnietlili k dobytiu hlavného mesta práve teraz Uvidíme, čo bude ďalej. S nastúpeným tempom dobývania Tripolisu si o tom budeme rozprávať pokojne ešte pol rokapovedala na záver Spencerová.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali