Svätí Fabián a Sebastián, mučeníci

Svätí Fabián a Sebastián, mučeníci

Bratislava 31. júla 2016 (HSP/Foto:wikipédia)

 

Fabián, rodom Riman, sa stal pápežom zvláštnym spôsobom. Keď duchovenstvo s ľudom (za cisára Maximina, nepriateľa kresťanov) volilo pápeža, nemohlo sa rozhodnúť, kto by mal byť pápežom, lebo hlasy rovnako padli na Fabiána aj na jeho súpera. Vtedy priletel biely holub na hlavu svätého Fabiána, čo prítomní brali ako Boží pokyn a zvolili Fabiána za pápeža. Riadil cirkev nasledujúcich 13 rokov, vymenoval prvých 7 archivárov, ktorým prináležalo zapisovať deje kresťanských mučeníkov v siedmich rímskych okresoch a poslal prvých učiteľov viery do Francúzska. Za cisára Decia umrel mučeníckou smrťou v roku 250. Svätý Sebastián, obľúbenec cisára Diokleciána, odolal jeho tlaku a stal sa tiež mučeníkom…

Svätý Sebastián pochádzal zo vznešeného rodu v Galii (pravdepodobne z mesta Narbonne) a vychovaný bol v Miláne. Dosť skoro sa oddal vojenskej službe a okolo r. 283 prišiel do Ríma. Od mladosti bol oddaný kresťanstvu a prenasledovaných kresťanov povzbudzoval ku všemožnej láske a vytrvalosti. Keď raz dvaja mladí kresťania a bratia Marek a Marcellino boli pre vyznanie svojej viery odsúdení na smrť a plač ich ešte pohanských rodičov a príbuzných ich takmer odvrátil od viery, vtedy k nim prišiel Sebastián a svojimi slovami plnými nadšenia im dodal zmužilosti, aby vo viere pevne zotrvali. To zaúčinkovalo natoľko, že všetci prítomní boli jeho rečou pohnutí. Sotva dohovoril, Zoe, žena Nikostrata,v ktorej dome sa toto stalo, sa vrhla k nohám svätého a znakmi si pýtala od neho požehnanie. Už šesť rokov totiž bola nemá a dúfala, že na príhovor svätého dostane svoju reč. Sebastián ju prežehnal znamením sv. kríža a ona hneď začala zreteľne hovoriť a Ježiša Krista ako Pána svojho chváliť a velebiť. Na tento zázrak prijal aj jej muž s mnohými pohanmi kresťanskú vieru.

Reklama

Keď sa rímsky miestodržiteľ Chromantius dozvedel o tom, že Nikostratus prijal kresťanstvo a následkom toho bol aj zázračne oslobodený od lámky, aj on sám, ktorý touto chorobou trpel, rozhodol sa stať kresťanom. Sotva sa o tom dozvedel Sebastián, poponáhľal sa do jeho domu použil ich a pokrstil. Chromantia taktiež po pokrstení zrazu opustila lámka. Miestodržiteľ pohnutý týmto zázrakom dal rozkaz, aby všetci väzni a jeho otroci boli prepustení na slobodu a zložil svoj úrad. Všetko toto sa stalo koncom roka 284, za cisára Karina.

Nasledujúceho roku nastúpil na cisársky trón Dioklecián a za pomocníka ku vláde si vzal Maximiana. Aj keď cisár nevydal nové rozkazy k prenasledovaniu kresťanov, úrady ich neprestávali prenasledovať. Keď sa nový cisár dostavil do Ríma, a dopočul sa o zmužilosti a cnostiach Sebastiána, tak si ho zamiloval, že z neho urobil veliteľa nad časťou osobnej stráže. V podobnej vážnosti stal aj u Maximiana.

Reklama

 

V tento čas prosil Chromantius, bývalý miestodržiteľ, cisára za dovolenie, aby mohol opustiť Rím a presťahovať sa na svoj statok na vidieku. Keď mu to cisár dovolil, odobral sa tam s mnohými kresťanmi, ktorí len nedávno boli pokrstení. Ale keďže vo viere neboli ešte dokonale vyladení, potrebovali učiteľa, a k tomu mal poslúžiť buď Sebastián alebo Polykarp. Avšak títo oba nechceli z Rima odísť, lebo každý túžil po mučeníckej smrti. Táto záležitosť sa dostala aj k samému pápežovi Kajovi, ktorý mal o tom rozhodnúť. Kajus rozhodol, že Sebastián ostane v Ríme, lebo zastávajúc vysoký úrad vo vojsku mohol ľahšie chrániť prenasledovaných kresťanov.

V roku 286 vypuklo ukrutné prenasledovanie kresťanov. Pápež a mnohí veriaci sa ukryli v cisárovom paláci, v príbytku istého dôstojníka, ktorý bol sám horlivým kresťanom. Mnohí kresťania sa však sami usvedčovali a dobrovoľne vydávali na smrť, aby sa spojili s Kristom. Medzi týmito najprv chytili Zoe, práve keď sa modlila pri hrobe sv. Petra. Zavesili ju nohami nad plameňom, následkom čoho sa dymom udusila. Jej muž povzbudený takouto odvahou svojej manželky sa tiež poponáhľal k hrobu svätého Petra, kde aj jeho chytili a ukameňovali. Nikostrata a jeho druhov mučili na škripci a hodili do mora. Tiburtia sťali, Kastula zaživa pochovali. Umučili aj Marka a Marcellina. Pribili ich nohami na kôl a trápili ich takto 24 hodín, až ich prebodli kopijou. Počas toho všetkého svätý Sebastián, keď videl toľkých svätých poberať sa do neba, zatúžil aj on po okamihu, v ktorom by sa mohol s nimi spojiť. Netrvalo dlho a jeho túžba sa splnila. Obžalovali ho u cisára, že ochraňuje kresťanov a posilňuje ich vo viere. Cisár ho dal predvolať a trpko mu vyčítal jeho neveru a nevďačnosť. Sebastián sa mu priznal, že milosť, ktorú od cisára požíva, je hlboko v jeho srdci zakorenená, že sa vždy zaňho modlí, a že je ho pripravený zaň život a počúvať ho vo všetkom, čo sa neprotiví Božím príkazom, ktorými prikazuje Boh a u ktorých prestávajú všetky ľudské ohľady. Cisár bol touto rečou popudená a dal svätého vyznávača k stĺpu priviazať a šípmi usmrtiť. Šípmi prebodnutý klesol svätý na zem a vojaci mysliac si, že je mŕtvy, odišli od popravy.

Nábožná vdova Irene, ktorá ho prišla v noci pochovať, v ňom však ešte spozorovala život a odniesla ho potajomky do svojho domu, kde zanedlho sa úplne pozviechal.

 

Reklama

Akokoľvek ho však bratia prosili, aby zo svojho úkrytu nevychádzal, predsa svätý nemohol odolať túžbe umrieť pre Krista.

Jedného dňa šiel do cisárovho paláca cisára postavil sa na schody, po ktorých musel cisár, idúc k obetám, zostupovať. Predstúpiac pred cisára mu neohrozene vytýkal prenasledovanie kresťanov, ktorí sú mu verní a vrúcne modlia sa za jeho blaho. Zjavenie sa Sebastiána urobilo na cisára zázračný dojem. Neveril svojim očiam, videl pred sebou toho, o ktorom si myslel, že už je mŕtvy, a preto sa spýtal: “Ty si ten istý Sebastián, ktorého som dal dostrieľať šípmi?” Sebastián mu mužne odvetil: „Áno, ja som. Spasiteľ Ježiš mi zachoval život, aby som vydal ľudu svedectvo o tom, ako pravdivé je jeho slovo a ako ukrutne prenasleduješ Jeho sluhov. Neprelievaj viac krv nevinnú, ak chceš, aby tvoja vláda trvala naďalej.” Sebastián však týmto dokonal svoje pozemské dielo. Cisár ho po týchto slovách dal tak dlho biť, až dušu vypustil. Jeho sväté telo bolo hodené do záchodu. No jedna nábožná pani, Lucina, ho slušne pochovala na Kallixtovom pohrebisku pri nohách svätého Petra a Pavla. Stalo sa tak roku 288.

Šípy. Koho sa tie v živote nedotknú? Dotýkajú sa nás šípy potupy, hanby, nenávisti, hnevu… Znášame ich trpezlivo ako Sebastián? Nachádza sa v nás ešte život lásky a odpustenia? Dotýkajú sa nás šípy prenasledovania a nespravodlivosti, alebo ich tak znášame, že pri tom ešte možno pozorovať kresťanský život v nás? Náš Pán má svoj luk, z neho častokrát na nás zosiela hrozné šípy – šípy a strely neúrody, chudoby, ohňa, povodne, vojny, hladu, morovej rany… Prijímame ich tak, že duch oživujúcej lásky v nás nezaniká? Roku 860 zúrila v Ríme choroba, ktorá v krátkom čase veľkú časť tohto velikánskeho mesta zmenila v krušný hrob. Vtedy vystavili ku cti svätého Sebastiána oltár, vzývali ho o príhovor u Boha, na ktorý choroba hneď vymizla. Na pamiatku tejto zázračnej udalosti sa dnes modlí celé kresťanstvo, aby Všemohúci Boh odstránil od nás na príhovor svätého Sebastiána najhroznejšiu na svete chorobu – morovú ranu.

Karol Jerguš

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali