Sudcovia odchádzajú so štedrým „odchodným“. Jeho výška sa môže pohybovať v desaťtisícoch eur

Sudcovia odchádzajú so štedrým „odchodným“. Jeho výška sa môže pohybovať v desaťtisícoch eur

Bratislava 8. apríla 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Sudcom odchádzajúcim do penzie môžu súdy vyplatiť desaťtisíce eur. Výška takzvaného „odchodného“ vyplýva zo zákona o sudcoch a prísediacich a konkrétna suma závisí aj od toho, za akých okolností sudca odchádza. Ten, kto odíde z talára nedobrovoľne, teda na základe odsúdenia za úmyselný trestný čin alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu, nemá podľa zákona na štedrú odmenu nárok

Ilustračné foto

Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila U., hoci je obvinená z viacerých trestných činov, však „odchodné“ dostala. Zistiť presnú výšku vyplatenej sumy je ale pri konkrétnych menách prakticky nemožné, pretože informácie podliehajú ochrane osobných údajov. „Výšku odchodného vo vzťahu ku konkrétnemu sudcovi nie je z dôvodu ochrany osobných údajov bez jeho súhlasu možné sprístupniť,“ odpovedalo Ministerstvo spravodlivosti SR. Sudcom je odchodné vyplácané jednorázovo, a to spoločne s poslednou výplatou.

Reklama

Osobitný prípad tvoria v tejto súvislosti obvinení sudcovia, na ktorých ale legislatíva nepamätá. Zákon v danej situácii uvádza výlučne možnosti právoplatného odsúdenia či rozhodnutia disciplinárneho senátu. Prakticky tak majú obvinení sudcovia popri nároku na dôchodok právo aj na takzvané odchodné. Podobne obstála pri odchode z justície aj niekdajšia podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila U., ktorú vyšetrovateľ obvinil spoločne s ďalšími dvanástimi kolegami 11. marca z viacerých trestných činov. Informáciu potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Pri výpočte sa navyše vychádza zo základného platu, ktorý je na najvyššom súde a Špecializovanom trestnom súde najväčší.

Plat sudcov najvyššieho súdu a Špecializovaného trestného súdu je tvorený z 1,3 násobku mzdy poslancov Národnej rady SR. Pri výplatách prekračujúcich 3-tisíc eur v parlamente si tak sudcovia prilepšia mesačne takmer o 4-tisíc eur. Ak sa teda počíta odchodné zo spomínanej mzdy a sudca v justícii odpracoval viac ako 25 rokov, môže mu pri odchode byť vyplatená celková čiastka presahujúca 30-tisíc eur. O niečo „horšie“ sú na tom sudcovia okresných či krajských súdov, kde sú zárobky nižšie. Nárok na odchodné a starobný či iný dôchodok však majú všetci sudcovia, ktorí odchádzajú z justície, a odpracovali aspoň päť rokov.

Reklama

„Pri skončení výkonu funkcie sudcu po nadobudnutí nároku na starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok patrí sudcovi odchodné vo výške základného platu, ak funkciu sudcu vykonával najmenej päť rokov. Táto výmera sa zvyšuje za každý ďalší skončený rok výkonu funkcie sudcu do dosiahnutia 20 rokov výkonu o 20 percent základného platu a za každý ďalší skončený rok výkonu funkcie až do dosiahnutia 24 rokov výkonu o 50 percent základného platu sudcu. Za 25. rok a za každý ďalší skončený rok výkonu sa odchodné zvyšuje o jeden základný plat, najviac však do výšky desaťnásobku naposledy určeného základného platu sudcu,“ uviedol tlačový odbor rezortu spravodlivosti na otázky agentúry SITA.

V praxi tak funguje pravidlo, že čím dlhšie sudca pôsobil v talári, tým je výška odchodného štedrejšia. Sudcovia môžu po splnení všetkých náležitostí začať pracovať najskôr ako 30-roční. Dôchodkový vek je aktuálne stanovený na 65 rokov, pričom viacero z nich pôsobí často v justícii aj dlhšie. Príkladom toho je aj dlhoročný šéf Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Juraj Sopoliga. Ten odišiel zo súdnictva len nedávno, od roku 1980 pôsobil na Krajskom súde v Košiciach. V jeho prípade sa tak môže výška odchodného pohybovať v desaťtisícoch eur. Sopoliga je známy aj tým, že podporoval časť sudcov pri takzvaných diskriminačných žalobách. Prvé z nich sa objavili v roku 2007. Sudcom sa vtedy „nepáčili“ príplatky v približnej výške 3-tisíc eur, ktorými chcel parlament motivovať k práci na Špecializovanom trestnom súde. Meno Sopoligu sa spomínalo aj v súvislosti s podporou pomerov v justícii počas pôsobenia Štefana Harabina.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali