Sú egyptskí dôstojníci v Tartúze predzvesťou pripojenie sa Egypta k proruskej koalícii v Sýrii?

Sú egyptskí dôstojníci v Tartúze predzvesťou pripojenie sa Egypta k proruskej koalícii v Sýrii?

Káhira/Damask 4. novembra 2016 (HSP/Foto:PrintScreen tsargard)

 

Ruský analytik Alexander Cyganov na servri tsargrad informoval o skupine egyptských dôstojníkov, ktorí zavítali na ruskú vojenskú bázu v Tartúze. Informáciu o príchode egyptských vojenských odborníkov potvrdila sýrska agentúra al Masdar. Oficiálnym cieľom ich príchodu je “nácvik vojenských zručností a zvyšovanie kvalifikácie pod vedením ruských odborníkov”.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Egypťania majú dôvody vstúpiť do koalície s Rusmi

Reklama

Vzťahy medzi Egyptom a Ruskom sa neustále prehlbujú. Egypt vníma rast ruského vplyvu na Blízkom východe na úkor amerického vplyvu. Koalícia Ruska, Sýrie, Iránu, libanonského Hizballáhu, viacerých palestínskych skupín a čiastočne aj Iraku a Turecka predstavuje fenomén, s ktorým treba rátať a ktorý má naozaj vážne ambície v celom regióne. Egypt samozrejme nechce “zostať pred dverami”, pretože chápe, že sa situácia v oblasti radikálne mení. Navyše vzťahy medzi Ruskom a Egyptom nie sú turbulentné a ani problematické.

Egypt svojím zbližovaním sa s Ruskom sleduje tri ciele. 1. Egypťania videli, ako ich USA kvôli momentálnej výhode “hodili cez palubu” a podporili pokus o farebnú revolúciu v Egypte cez “Moslimské bratstvo”. Cieľom USA bolo destabilizovať situáciu na Blízkom východe, rozpútať chaos a proxy hybridnú vojnu v celom regióne, len preto, aby z toho mohli ťažiť.

Reklama

2. Egypťania vidia, že Hillary Clintonová, v ktorej blízkosti sa momentálne pohybuje jej “intímne blízka poradkyňa” Huma Abedinová, sú úzko prepojené s Moslimským bratstvom. O úzkych kontaktoch Clintonovej s Moslimským bratstvom v Egypte, ako aj s líbyjskými teroristami v čase, keď bola vo funkcii štátneho sekretára USA, sa toho vie viac než dosť. Aj to bol jeden z dôvodov, kvôli ktorému ju Barack Obama z funkcie štátneho sekretára odvolal. Ak sa stane Clintonová prezidentkou, Egypťania sa nechcú stať znova cieľom “americkej demokratickej starostlivosti” – preto ich to zbližuje s proruskou koalíciou na Blízkom východe.

Na archívnej snímke Hillary Clintonová a Humy Abedin
Na archívnej snímke Hillary Clintonová a Huma Abedinová

3. Egypťania majú stále problémy s teroristami z Moslimského bratstva a ISIL. Priame nebezpečenstvo “farebnej revolúcie” síce momentálne nehrozí, egyptská armáda a polícia má situáciu pod kontrolou, v krajine však naďalej v ilegalite pôsobia teroristi z oboch organizácií, ktoré sú úzko prepojené. Viacerí analytici sa navyše zhodli v tom, že aj Moslimské bratstvo a aj ISIL majú úzke kontakty s americkou CIA. Zvýšený bezpečnostný režim finančne Egypt vyčerpáva, ruskí turisti sú cenným zdrojom príjmov.

Obrázok prístavu v Tartuse
Obrázok prístavu v Tartuse

 

Vojenské aspekty spolupráce Ruska a Egypta

Pre Egypt sú dôležité aj vojenské aspekty spolupráce medzi oboma krajinami. Niektorí ruskí dôstojníci už s humorom tvrdia, že egyptskí vojenskí poradcovia prišli do Tartúzy pripraviť miesto pre Mistraly, ktoré na svojej palube môžu niesť bojové vrtuľníky Kamov KA-52 K (Kartan). Či je to pravda, je samozrejme otázne, egyptskí dôstojníci oficiálne cieľ svojej prítomnosti v Egypte charakterizovali ako už spomenutý “nácvik vojenských zručností a zvyšovanie kvalifikácie pod vedením ruských odborníkov”.

Reklama
Na snímke vrtuľníková loď triedy Mistral Foto:Laetitia Notarianni
Na snímke vrtuľníková loď triedy Mistral Foto:Laetitia Notarianni

Či je pravdivá informácia, že Egypťania sa chystajú Rusom oba Mistraly predať za jedno Euro, ukáže takisto čas, momentálne bez modernej ruskej vojenskej elektroniky, lokátorov, zbraní a zariadení rádioelektronického boja sú Mistraly naozaj len plávajúcim kusom železa. Ak by však Egypťania Rusom naozaj Mistraly odovzdali, je viac než pravdepodobné, že v pomerne krátkej dobe by Rusi (možno priamo v Tartúze) z Mistralov spravili smrtonosnú zbraň. Oba Mistraly boli koncipované ako lode pre Čierne a Stredozemné more.

Z egyptského pohľadu sú oba Mistraly momentálne zbytočnou zbraňou. Egypt nemá ani dostatok vrtuľníkov, nemá dostatok skúsenosti s akciami námorných vrtuľníkov, nemá ani moderné zbrane a zbraňové systémy, ktoré by mohol na Mistraloch inštalovať.

Geopolitika Blízkeho východu

Kým v námornej oblasti spolupráca Egypta a Ruska ešte nemá jasné kontúry, spoločné záujmy na pevnine sú viac ako zrejmé. Egypt na Sinajskom polostrove musí riešiť situáciu s teroristami z ISIL, Moslimským bratstvom. Egypt si je vedomý, že ak oslabí tlak na teroristov, tí sa s pomocou CIA otrasú a znova budú pokračovať vo svojej činnosti. Najjednoduchšou cestou, ako vyriešiť problém s ISIL či Moslimským bratstvom je “poslať ich do pekla najrýchlejším spôsobom”, čo sa aj Egypt snaží činiť.

Táto snaha je však finančne náročná a takisto bolestná – egyptské vojenské a policajné jednotky utrpeli relatívne vysoké straty. Ak sa Egypt pripojí k proruskej koalícii, získa dostatok relevantných spravodajských informácií z ruských, iránskych, sýrskych či libanonských a palestínskych zdrojov. To sa môže prejaviť v bezpečnejšej a rýchlejšej likvidácii teroristov.

Reklama

Na druhej strane zblíženie sa z Ruskom bude znamenať zhoršenie vzťahov s USA a Saudskou Arábiou. Saudi majú pomerne silné pozície na egyptskom finančnom trhu a dokážu Egyptu spôsobiť viacero problémov. Kvôli tomuto faktu sa Egypt aj pomerne vlažne staval k saudským aktivitám v Jemene, hoci Jemen predstavuje pre Egypt dôležitú oblasť z bezpečnostného, geopolitického i ekonomického aspektu pohľadu. V poslednej dobe sa však čoraz častejšie objavujú dôkazy, že egyptské a saudské vzťahy sa postupne zhoršujú.

Na snímke zľava Vladimir Putin a egyptský prezident Fattah as Sisí
Na snímke zľava Vladimir Putin a egyptský prezident Fattah as Sisí

V posledných mesiacoch začínajú byť čoraz nervóznejší aj Saudi. Stratili vplyv v Sýrii, situácia v Jemene sa vyvíja v ich neprospech a jemenskí povstalci veselo mašírujú cez južné oblasti Saudskej Arábie. Všetky peniaze, ktoré Saudi do procesov destabilizácie Jemenu a Sýrie vložili, vyleteli hore komínom. Rusi a Sýrčania natvrdo oznámili šokovaným Saudom že hra sa skončila a žiadne ústupky už nebudú.

USA a ich západní lokaji evidentne prestrelili vo svojích vzťahoch s Ruskom a svet spozoroval, že Rusi bolestivo USA a Západ v geopolitickom zápase zasiahli. Rusi už totiž dali jasne najavo, že nemienia ďalej tolerovať špinavosti (Olympiáda, klamstvá o ničení humanitárnych konvojov, otvorená podpora USA nacistom na Ukrajine a militantným moslimským teroristom v Sýrii, goebbelsovská propaganda západných médií, dvojitý meter v posudzovaní….) a hrať podľa Američanmi určených pravidiel, ktoré oni sami nedodržujú. Chcete súperiť? Tak budeme súperiť, kecy bokom, vezmite si zbraň do ruky a pripravte sa na to, že sa pôjde podľa toho, ako sme v Rusku zvyknutí – do posledného. Uvidíme, či vydržíte.

Čo sa týka Sýrie, ako bojiska v hybridnej proxy vojne medzi Ruskom a USA, tak situácia na tomto fronte vyzerá nasledovne:

Ukazuje sa, že Irán, Irak, Sýria a čiastočne aj Palestína sa ako šiítske krajiny čoraz hlbšie spájajú, samozrejme za pomoci Ruska, čo s nevôľou sledujú USA, ktoré podporujú sunnitov. Zápas medzi šiítmi a sunnitmi Američania niekoľko desaťročí podporovali, pretože ťažili z problémov na Blízkom východe, kde mohli presadzovať svoju politiku. Formovanie životaschopného šiítskeho bloku znamená pokles moci USA.

Kresťanská otázka úzko súvisí s formovaním šiítskeho bloku. V Iraku a aj v Sýrii, Libanone a Egypte mali kresťania pomerne bezpečné postavenie. Až keď USA rozvŕtali situáciu v týchto krajinách, nastúpil primitívny sunnitský teror. Kresťania so šiítmi nemajú väčšie problémy, resp. ich dokážu riešiť diplomatickým spôsobom. Komunikovať so sunnitskými stredovekými vahhábistickými fanatikmi v Saudskej Arábii, Katare, či Arabských emirátoch nemá žiaden význam. Bezpečnosť kresťanov na Blízkom východe zabezpečí rast šiítskeho elementu.

Kurdská otázka – momentálne nesmierne problematická. Kurdov z YPG USA používajú ako svoju zástupnú armádu, Kurdi utrpeli aj v bojoch o Mosul výrazné straty. Kvôli Turecku USA nemôžu pripustiť vznik Kurdistanu. USA jasne ukázali, že Kurdi sú materiálom na jedno použitie, keď splnili svoj účel, hodili ich Američania cez palubu. Kurdi však vzdialení príbuzní Iránu, Kurdi z PKK majú tradične dobré vzťahy s Ruskom a Sýriou. Takže kurdská otázka sa bude určite riešiť, ale neskôr a bez výraznejšieho vplyvu USA. O kurdskej otázke sa rozhodne pravdepodobne medzi Rusmi, Iránom, Tureckom, Sýriou a Čínou.

Sunniti – predstavujú väčšinu v moslimskom svete. Sú rozdelení do mnohých frakcií a nie sú jednotní, jednotlivé sunnitské frakcie medzi sebou tvrdo bojujú (Líbya, Tunis, Egypt, Sýria, Irak…). Problémy a napätie medzi sunnitskými frakciami vždy vyhovovali USA a Izraelu, kvôli známemu “Rozdeľuj a panuj”.

Ako sa bude vyvíjať sunnitská problematika, ukážu najbližšie roky. Pravdepodobne bude pokračovať konflikt, až do momentu, kým už nebude existovať žiadna blbá možnosť, ktorú by sunniti nevyskúšali. Pravdepodobne až potom pristúpia k normálnym civilizovaným rokovaniam. Cesta k normálnym rokovaniam sa zrýchli adekvátne s tým, ako klesne vplyv USA v regióne.

Akým spôsobom do procesu na Blízkom východe vstúpi Egypt, je ešte predčasné hodnotiť, evidentne však v Káhire pochopili, že do tohto procesu je potrebné vstúpiť a že je nebezpečné ostať v izolácii.

Reklama

Alexander Cyganov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali