Srbský Slovák Michal Belanji pre HS aj o situácii v Kosove

Srbský Slovák Michal Belanji pre HS aj o situácii v Kosove

Bratislava 7. júna 2023 (HSP/Foto:Archív)

 

Prinášame vám rozhovor so srbským Slovákom Michalom Belanjim aj o situácii v Kosove

Belanji
Na snímke Michal Belanji

HS: Ste slovenskej národnosti, ale žijete v Srbsku. Za akých okolností ste sa tam dostali?
Michal Belanji: Slováci odchádzali do Srbska už za čias Márie Terézie, išli za lepším životom ,lebo na Dolniakoch bola úrodná pôda. Na Slovensku sa v tých časoch žilo horšie , preto sa sem sťahovali celé rodiny. Tak to urobili aj moji predkovia. Boli poľnohospodári a tu sa im začalo dariť.

Reklama

 

HS: Ste spokojný s postavením slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku?
Michal Belanji: Žijem v obci s názvom Pivnica. Žiadne príkorie zo strany Srbov sme nikdy necítili. Všetky dediny, kde žijú Slováci, majú školy , v ktorých sa deti učia slovenský aj srbský jazyk. Boli časy, keď v dedinskej škole bolo 64 Slovákov a 18 Srbov , aj Srbi hovorili po slovensky. Dnes je menej detí, je to taký trend. Dakedy žilo v Pivnici 6000 Slovákov, teraz ich tu žije 3000. Spôsobila to na jednej strane nižšia pôrodnosť , na druhej strane fakt, že  veľa mladých ľudí odchádza do zahraničia za lepšou budúcnosťou.

Reklama

 

HS: Ak by sme sa zamerali na otázku životnej úrovne, v čom vidíte rozdiely medzi našimi krajinami?
Michal Belanji: Za socializmu bola životná úroveň v Srbsku aj v celej bývalej Juhoslávii oproti Slovensku podľa mňa vyššia. Srbi sa nemali zle, no teraz je to opačne. Politici EU nemajú záujem Srbsku pomáhať, svet sa nám obrátil chrbtom. Veľa zla spôsobila predovšetkým vojna .

 

HS: Ako sa pozerajú naši krajania v Srbsku na otázku Kosova a bombardovania Srbska vojskami NATO v roku 1999?
Michal Belanji: Tie spomienky sú hrozné. Bomby obsahovali urán a odvtedy v Srbsku veľmi stúpol počet onkologických ochorení , predovšetkým ide o rakovinu hrubého čreva a už žien rakovinu prsníkov. Kosovo je historickou záležitosťou , tam zvádzali ťažké boje Srbi s Turkami . Preto Srbi vnímajú Kosovo ako svätyňu, posvätné miesto . 500 rokov im Turci brali chlapcov a robili z nich janičiarov. Zobrať Srbsku Kosovo je akoby nám odrezali ruku alebo nohu. Začalo to takisto už spomínanou pôrodnosťou , albánska rodina mala veľa detí , srbská oveľa menej. Albánci sa premnožili a svet ich začal podporovať. Hlavne Amerika, ktorá je momentálne najväčším zlom súčasnosti. V Kosove sú teraz americkí vojaci a spolu s Albáncami obchodujú s drogami , Američania drogy vo veľkom distribuujú. Tony drog!

 

Reklama

HS: Vnímate rozdiely v mentalite Srbov a Slovákov.? Z čoho by si mali brať príklad Srbi od Slovákov a naopak Slováci od Srbov?
Michal Belanji: Ja sa pozerám na každého človeka ako na človeka, aký je, nedelím ľudí podľa národností. Ľudia sú všade rovnakí.- Srbi a Slováci mali medzi sebou vždy dobré vzťahy .Takisto má Srbsko dobré vzťahy s Ruskom , keďže Európa je skôr protisrbsky naladená , Rusko nám vždy pomôže. Len je ďaleko. Ale čo sa týka tých rozdielov, tak aspoň toľko ,že Srbi sú veľkí bojovníci, Slováci skôr pokojnejší. Spoločné máme aj to, že aj naši aj vaši politici klamú . No mám takú osobnú skúsenosť , že na Slovensku vzdelaní ľudia prejavujú úctu aj takým, ktorí vzdelanie nemajú , kým v Srbsku vám vzdelaní ľudia dajú pocítiť , že nie ste na ich úrovni , sú povýšeneckí. Na Slovensku som sa s tým nestretol .

 

HS: Slovensko navštevujete pomerne často . Ako najradšej trávite voľný čas, keď ste u nás? Máte aj nejaké obľúbený kút, kam sa rád vraciate?
Michal Belanji: Na Slovensko momentálne chodím, lebo mám zdravotné problémy, žijem u syna a tu sa liečim. Slovensko je pekná krajina , máte mnoho riek, to je bohatstvo Slovenska a potom aj termálne pramene. Rád som chodil do Bešeňovej, do Tatralandie.

 

HS: Čo by ste si priali do budúcna?
Michal Belanji: Ja by som si veľmi prial, aby bolo lepšie železničné spojenie medzi Srbskom a Slovenskom , aby som sa mohol dostať ľahšie k deťom. V Srbsku chýbajú železnice, z Nového Sadu musím chodiť autom ,a to je pre mňa veľmi nákladné. Denne sa modlím za vnúčence, za mladú generáciu , ktorá je dnes tak ohlupovaná . Mladí dnes dostanú všetko ako na podnose a to nie je dobre. Keďže som vážne chorý, môj deň začína ráno poďakovaním Bohu za to, že ešte žijem, že dýcham , že mám zdravú rodinu. To by som odporúčal aj ostatným. Ďakovať s pokorou za všetko, čo sme dostali, čo máme.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali