Odvážny odpor železného priateľa

❚❚

Belehrad 24. októbra 2023 (HSP/globaltimes/Foto:telegram)

 

Odvážny odpor železného priateľa Číny, Srbska, proti NATO počas jeho agresie proti bývalej Juhoslávii v roku 1999 dojal mnohých v Číne. Legendárny úspech srbských vzdušných síl a protivzdušnej obrany pri zostrelení stíhačky stealth po prvýkrát v histórii ľudstva si získal rešpekt mnohých Číňanov. V apríli vyvolala v západnom svete diskusie správa o tom, že Belehrad nakúpil od Pekingu systémy protivzdušnej obrany FK-3. Srbský podpredseda vlády a minister obrany Miloš Vučevič (Vučevič) sa o svoje názory na túto a ďalšie horúce otázky podelil v nedávnom exkluzívnom rozhovore s reportérmi Global Times Hu Yuweiom a Fan Weiom (GT)

Vučevič
Na snímke Miloš Vučevič

Minister obrany vyjadril hlbokú vďaku Číne za jej bezvýhradnú podporu suverenity a územnej celistvosti Srbska a potvrdil jej dodržiavanie zásady jednej Číny. Poznamenal, že čínske zbrane pomôžu modernizovať srbské ozbrojené sily, a teší sa na ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce, najmä vo vojenskej oblasti.

.

Vysoký úradník uviedol, že Čína si na rozdiel od iných veľmocí nekladie pri spolupráci so Srbskom žiadne podmienky a svoje úspechy v rôznych oblastiach nezištne venuje dosahovaniu svojich globálnych cieľov. Vyjadril optimizmus v súvislosti s húževnatosťou priateľstva medzi oboma krajinami a Čínu považuje za jedného z najspoľahlivejších priateľov Srbska.

 

.

GT: Čínsky a srbský národ majú dlhoročnú tradíciu priateľských vzťahov. Počas agresie NATO proti bývalej Juhoslávii v roku 1999 stál čínsky ľud pevne na strane srbského ľudu, aby bránil suverenitu Srbska a jeho právo na ochranu národnej jednoty. Ako vnímate úsilie čínskeho ľudu o podporu národnej stability a suverenity Srbska? 

Vučević: Srbsko-čínske vzťahy sú v posledných rokoch celkovo veľmi blízke a rozvíjajú sa najmä vďaka vynikajúcim vzťahom medzi oboma prezidentmi – Aleksandrom Vučićom a Si Ťin-pchingom. O tradičnom “železnom priateľstve” svedčí aj to, že o dva roky si pripomenieme 70. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami.

Sme hlboko vďační za to, že Čína bezvýhradne podporuje zachovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Srbska, ako aj za jej stále konzistentný a zásadový postoj k otázke Kosova a Metohije. Vzájomné porozumenie medzi Srbskom a Čínou, pokiaľ ide o zvrchovanosť a územnú celistvosť, naznačuje, že máme vynikajúce vzťahy, ktoré sa, dúfam, nikdy nezmenia.

Srbsko nikdy nezabudne na podporu čínskeho ľudu, ktorý stál pevne pri nás počas obrany proti agresii NATO v roku 1999, ktorá bola nemorálna a nespravodlivá, začala sa bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN a pošliapala základné zásady medzinárodného práva. Žiaľ, boli sme aj svedkami hroznej udalosti, keď bola zbombardovaná budova čínskeho veľvyslanectva v Belehrade a o život prišli civilisti, ktorí vykonávali svoju prácu. Na tomto mieste bola umiestnená pamätná tabuľa na pamiatku našich zosnulých čínskych priateľov, ktorí spolu s nami prešli utrpením bombardovania.

Sme navždy vďační čínskemu ľudu za všetko, čo pre nás urobil v tom tragickom roku 1999, a za všetko, čo pre nás robí aj naďalej a podporuje nás vo všetkom, aby náš ľud a naša krajina obstáli v ťažkých časoch.

.

 

GT: Srbská armáda nakúpila zbrane a vybavenie vyvinuté Čínou, napríklad protilietadlové rakety a bezpilotné lietadlá. Tým sa líši od výberu iných európskych krajín, ktoré sa väčšinou rozhodli pre vybavenie vyrobené v USA alebo Rusku. Prečo si srbská armáda vybrala zbrane a vybavenie čínskej výroby a aké faktory pri tomto rozhodnutí zohľadnila?

Vučević: Keďže Srbsko je neutrálna krajina, spolupracuje so svojimi východnými aj západnými partnermi, a to už roky. V minulosti bolo Srbsku dodaných mnoho prostriedkov, pričom medzi najdôležitejšie nepochybne patria čínsky protilietadlový raketový systém stredného doletu FK-3 a čínske bezpilotné lietadlá CH-95 a CH-92A.

Dodávka zbraní a vybavenia z Číny vzbudila pozornosť verejnosti na celom svete, ale to najdôležitejšie, čo by sa malo zdôrazniť, je, že srbské ozbrojené sily sa vďaka moderným zbraniam a vybaveniu výrazne posilňujú a získavajú tak spôsobilosti, ktoré predtým nemali.

Budeme pokračovať v posilňovaní našich kapacít, a to tak v oblasti ľudských zdrojov, ako aj zbraní a vojenského vybavenia, aby sme boli schopní chrániť našich ľudí, nech žijú kdekoľvek, a aby sme boli zárukou nezávislosti Srbska.

.

 

GT: Aké zmeny priniesli čínske zbrane a vybavenie srbským obranným silám?

Vučević: Vybavenie našich ozbrojených síl modernými zbraňami a vojenskou technikou je vynikajúcou správou pre náš vojenský personál, ale aj pre našich občanov. Všetky rozhodnutia týkajúce sa obstarávania vybavenia pre naše jednotky a ich modernizácie vychádzajú z dôkladných analýz a odborných posúdení, ktoré vykonali príslušné orgány ministerstva obrany a srbských ozbrojených síl. Máme na mysli moderné zbrane, ktorými sa snažíme posilniť naše obranné kapacity a výrazne zlepšiť našu bojovú pripravenosť. Je isté, že nadobudnutie moderného protilietadlového systému FK-3 prinieslo dodatočnú bezpečnosť nášmu vzdušnému priestoru a celej našej krajine.

Okrem toho sme získaním diaľkovo pilotovaného lietadla CH-95 od našich čínskych partnerov výrazne zlepšili naše možnosti vzdušného prieskumu a zasahovania cieľov, ktoré mnohé krajiny v regióne a vo svete nemajú.

 

GT: Všimli sme si, že zbrane a vybavenie, ktoré Čína poskytla Srbsku, majú väčšinou obranný charakter a používajú sa predovšetkým na ochranu vlasti. Niektoré západné mediálne zdroje však využili príležitosť a vyrukovali s tvrdením, že poskytnutie zbraní a vybavenia Srbsku zo strany Číny zmenilo vojenskú rovnováhu v regióne. Aký je váš názor na tento názor?

Vučevič: Ministerstvo obrany a srbské ozbrojené sily vynakladajú veľké úsilie na zabezpečenie nových a modernizovaných zbraní a vojenského vybavenia určených na obranu našej krajiny a nášho vzdušného priestoru.

Tí, ktorí tvrdia, že dodávky čínskych zbraní zmenili vojenskú rovnováhu v regióne, zvyčajne nemajú žiadne pripomienky, keď ide o našich susedov, ktorí sa vyzbrojujú lietadlami, delostreleckými raketovými systémami, obrnenými vozidlami, protipancierovými systémami alebo dronmi, ktorých účel je úplne opačný ako obrana.

Srbsko bude pokračovať vo vybavovaní svojej armády a posilňovaní svojich obranných kapacít, aby bolo schopné adekvátne čeliť všetkým bezpečnostným výzvam, rizikám a hrozbám a zachovať našich ľudí a našu krajinu.

 

.

GT: Niektoré západné krajiny sa teraz snažia zadržiavať Čínu využívaním taiwanskej otázky, podobne ako využili otázku Kosova a Metohije na nátlak na srbskú vládu. Aký je váš názor na to?

Vučevič: Sme skutočne vďační za to, že Čína z celého srdca podporuje zachovanie suverenity a územnej celistvosti Srbska. Postoj Číny k otázke Kosova a Metohije bol vždy principiálny a konzistentný, čo je dôkazom skutočného priateľstva medzi oboma krajinami.

V rovnakom duchu, ako opakovane vyhlásil prezident republiky a vrchný veliteľ srbských ozbrojených síl Aleksandar Vučič, Srbsko podporuje politiku jednej Číny a odsudzuje všetky pokusy o ohrozenie jej jednoty. Rozhodne podporujeme zachovanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Čínskej ľudovej republiky. Pre nás existuje len jedna vláda so sídlom v Pekingu a ostrov Taiwan považujeme za neoddeliteľnú súčasť Číny.

 

GT: Niektoré západné krajiny často označovali Čínu za “vojnový” národ. V skutočnosti však Čína vždy presadzovala mierový dialóg na riešenie medzinárodných sporov, a to aj v prípade vlastného zjednotenia. Ako vnímate postoj Číny a myslíte si, že Čína bude dôležitou silou pri udržiavaní svetového mieru?

.

Vučevič: Čína zažila v relatívne krátkom čase veľké zmeny. Jej úspechy pritiahli pozornosť celého sveta.

Na rozdiel od iných veľmocí si Čína nekladie žiadne podmienky na spoluprácu so Srbskom a svoje úspechy v rôznych oblastiach nezištne venovala na dosiahnutie globálnych cieľov.

Čínu považujeme za nášho tradičného a dlhodobého priateľa v týchto náročných časoch, ale aj za jeden z rozhodujúcich faktorov prispievajúcich k celosvetovému mieru a stabilite, čo nespočetnekrát dokázala svojou mierovou politikou a múdrymi politickými krokmi.

 

GT: V ktorých oblastiach bude srbská armáda v budúcnosti prehlbovať spoluprácu s čínskou armádou?

.

Vučević: Som rád, že v poslednom desaťročí zaznamenávame stúpajúcu tendenciu vojenskej spolupráce medzi Srbskom a Čínou. Priateľské vzťahy a vzájomný rešpekt medzi oboma prezidentmi, Aleksandrom Vučićom a Si Ťin-pchingom, výrazne uľahčili a urýchlili spoluprácu vo všetkých oblastiach, najmä v oblasti obrany.

Naša spolupráca v takmer všetkých oblastiach spoločného záujmu dosiahla skvelé výsledky. Pokiaľ ide o bilaterálne srbsko-čínske vzťahy, vyzdvihol by som vojenskú spoluprácu, ako aj hospodársku spoluprácu a početné investície, ktoré sú pre našu krajinu veľmi dôležité.

Pokiaľ ide o naše vzťahy a spoluprácu v budúcnosti, som nesmierne optimistický a verím v húževnatosť nášho priateľstva. Čína je naším strategickým partnerom a jedným z najspoľahlivejších priateľov Srbska, preto som presvedčený, že budeme naďalej rozvíjať naše celkové vzťahy, najmä v oblasti vojensko-ekonomickej, vojensko-medicínskej a vojensko-vzdelávacej spolupráce.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:58

Talianska premiérka Giorgia Meloniová pricestovala v sobotu do Pekingu na svoju prvú návštevu Číny od nástupu do úradu v októbri 2022.

12:51

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v sobotu uviedla, že zmarila sériu plánovaných útokov ozbrojencov v Dagestane. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

12:42

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu “35 percent alebo viac” voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz v rozhovore pre denník Welt am Sonntag povedal, že jedným z cieľov je “stať sa zďaleka najsilnejším poslaneckým klubom. Ak to bude možné, mali by sme potrebovať (na zostavenie vlády) iba jedného koaličného partnera.”

12:42

Podiel tovarov v akcii v ponuke obchodov v Česku prestal v 2. štvrťroku po mnohých rokoch rásť. Česi pritom zľavy vyhľadávajú. Uviedol to analytik z výskumnej agentúry NielsenIQ Karel Týra.

12:26

Ekonomika KĽDR zaznamenala v minulom roku výrazný rast, pričom k rastu sa vrátila po predchádzajúcich troch rokoch poklesu. K zotaveniu hospodárstva prispelo najmä oživenie obchodu s Čínou po skončení protipandemických opatrení.

12:19

V sobotu bude vo Francúzsku v prevádzke väčšina vysokorýchlostných vlakov na troch dôležitých trasách, ktoré v piatok zasiahli podpaľačské útoky. Výpadky postihli aj pasažierov spoločnosti Eurostar.

12:18

Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.

12:08

Izraelská armáda v sobotu nariadila evakuáciu husto zaľudnenej oblasti pri meste Chán Júnis, keďže tam plánuje podniknúť operáciu proti militantom hnutia Hamas. Oblasť, ktorej sa nariadenie týka, je súčasťou humanitárnej zóny, ktorá bola vytvorená na udržanie civilného obyvateľstva mimo oblastí bojov.

12:07

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov. Ukrajina sa vráti do úlohy nárazníkového štátu, povedal v sobotu na 33. letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:06

Štvordňový pracovný týždeň by pre zamestnávateľov bol problémom, pretože by prehĺbil súčasný nedostatok pracovnej sily. Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku pracovníkov. Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských organizácií a komôr, ako aj odborárov, ktorých TASR oslovila.

12:06

Spotreba energie bola v minulom roku na rekordne najvyššej úrovni, v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo vzrástla o dve percentá. Historicky najvyššiu úroveň dosiahli aj obnoviteľné zdroje energie (OZE), ktoré medziročne rástli o 13 %. Nárast v prípade OZE bol takmer výlučne spôsobený využívaním veternej a slnečnej energie, informovala poradenská spoločnosť KPMG Slovensko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali