Západ má vážny problém, ktorý pod vedením USA nedokáže pochopiť

Západ má vážny problém, ktorý pod vedením USA nedokáže pochopiť

Peking/Moskva 26. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Alexander Astafyev, Sputnik, Government)

 

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa 24. mája popoludní vo Veľkej sále ľudu v Pekingu stretol s predsedom vlády Ruskej federácie Michailom Mišustinom, ktorý bol na oficiálnej návšteve Číny. Mišustin v ten istý deň rokoval aj s čínskym premiérom Li Čchiangom. Čína a Rusko podpísali sériu bilaterálnych dohôd o obchodnej spolupráci v oblasti služieb, športu, patentov a vývozu ruského prosa do Číny, čo svedčí o významných výsledkoch Mišustinovej prvej návštevy Číny od nástupu do funkcie ruského premiéra. Zvýšenie kvality čínsko-ruskej hospodárskej a obchodnej spolupráce spolu s plnou nádržou ropy ich bude hnať k ďalšej a širšej budúcnosti

Michail Mišustin na návšteve Číny
Na snímke zľava ruský premiér Michail Mišustin a čínsky prezident Si Ťin-pching počas privítania v rámci návštevy v čínskom Pekingu

Veľkosť a úroveň ruského tímu a počet podnikateľov sprevádzajúcich Mišustina sú v posledných rokoch zriedkavé. Cieľom návštevy bola najmä realizácia projektov spolupráce a ďalšie rozširovanie hospodárskej spolupráce. V marci tohto roku prezident Si uskutočnil úspešnú štátnu návštevu Ruska a s prezidentom Vladimírom Putinom načrtol plán rozvoja čínsko-ruských vzťahov a spolupráce v rôznych oblastiach. Táto Mišustinova návšteva v Číne podporuje realizáciu tohto plánu a spoločným úsilím Číny a Ruska sa stane cestovnou mapou a plánom výstavby a nakoniec sa premení na krásnu skutočnosť. Výsledkom bude, že čínsko-ruská hospodárska revitalizácia dostane trvalý a silný impulz a viac ľudí z oboch krajín pocíti a bude sa tešiť z hmatateľných výhod, ktoré prináša vzájomne výhodná spolupráca.

Reklama

Bohatá prax komplexného strategického partnerstva v oblasti koordinácie medzi Čínou a Ruskom v novej ére nám ukazuje, že keď politická vzájomná dôvera medzi oboma krajinami dosiahne určitú úroveň, svet sa zrazu stane otvorenejším, čo predstavuje príležitosti a potenciál pre vzájomne výhodnú spoluprácu. Okrem tradičného obchodu s energiami sa Rusko zameriava na prehĺbenie integrácie vyspelých osobitných hospodárskych zón na Ďalekom východe s revitalizáciou severovýchodnej Číny, podporu zúčtovania v RMB v oblasti financií, posilnenie spolupráce pri budovaní infraštruktúry a neustále zlepšovanie úrovne cezhraničného dopravného spojenia, čo všetko poskytuje veľký priestor pre predstavivosť. Vyriešili sa aj niektoré problémy z minulosti a postupne sa odstránili blokády a úzke miesta. Samozrejme, na túto cestu treba ísť krok za krokom a všestranná spolupráca medzi Čínou a Ruskom neustále napreduje.

Toto je podstata nového typu vzťahu medzi veľkými krajinami a dôrazne odporúčame, aby ho Washington bral vážne. Pretože úzkoprsosť Washingtonu nedokáže prijať Čínu ani Rusko, takže aj obrovský Tichý oceán sa zdá byť stiesnený. Západné médiá, ktorých myseľ je naplnená konfrontáciou, znervóznejú pri pohľade na normálnu spoluprácu medzi Čínou a Ruskom. Buď sa zasadzujú za to, aby Čína a Rusko “spojili svoje sily a vzdorovali Západu”, alebo rozvíjajú starú melódiu “Rusko je závislé od Číny”, aby vyprovokovali čínsko-ruské vzťahy. Je možné, aby USA zadržiavali a potláčali Čínu, izolovali Rusko vo všetkých ohľadoch a snažili sa izolovať Čínu a Rusko aj navzájom?

Reklama

Korene tohto rozpolteného postoja v USA spočívajú v ich nekontrolovateľných hegemonistických pudoch a strachu z takzvaného “spojenectva Číny a Ruska”, ktoré sa považuje za najväčšiu geopolitickú nočnú moru USA. Tieto dva faktory vytvárajú vnútorný konflikt a psychologické napätie, ktoré USA nedokážu vyriešiť. Napätá atmosféra v ázijsko-tichomorskom regióne je v podstate vonkajším prejavom geopolitických obáv Washingtonu. Diskutujúc o globálnych záležitostiach pred mapou sveta vo svojich kanceláriách, stratégovia v kreslách vo Washingtone môžu vnímať len hrozby a protivníkov. Svojím zasahovaním vyvolávajú sebanapĺňajúce sa proroctvo, ktoré posúva krajiny, ktoré by mohli byť potenciálnymi partnermi, na opačnú stranu USA a vytvára najvážnejšie strategické riziká tejto éry.

Často zdôrazňujeme, že spolupráca medzi Čínou a Ruskom nie je namierená proti tretím stranám ani nepodlieha zasahovaniu alebo nátlaku tretích strán. Touto zásadou sa riadi interakcia Číny nielen s Ruskom, ale aj so všetkými krajinami vrátane krajín z Európy, Blízkeho východu a susedných regiónov. Je v ostrom kontraste s praktikami hegemonizmu: jeden zdôrazňuje “necielenie” a “nezasahovanie a nenútenie”, zatiaľ čo druhý sa zaoberá práve “cielením”, “zasahovaním” a “nátlakom” na celom svete. Ten prvý vytvoril úžasné zázraky mieru a rozvoja, zatiaľ čo ten druhý zanechal nespočetné jazvy a konflikty.

Čína a Rusko prostredníctvom praktických krokov naďalej obohacujú obsah svojho komplexného strategického partnerstva koordinácie v novej ére, čím načrtávajú jasnejší profil nového typu medzinárodných vzťahov, ktorý nielenže poskytuje svetu viac podnetov na rozvoj, ale slúži aj ako cenné kritérium a vzor. Odolnosť čínsko-ruskej spolupráce voči rušivým vplyvom sa výrazne posilnila a hluk, ktorý vyvolali USA a západné krajiny, slúži ako spätná motivácia, aby sme pokračovali v napredovaní. Presne ako v známej básni z obdobia dynastie Tchang, ktorú citoval Mišustin počas svojej návštevy Číny: “Vychutnáš si veľkolepejší pohľad, ak vystúpiš do väčšej výšky.”

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali