Špinavé praktiky v americkej volebnej kampani. Médiá robia z Trumpa „priateľa páchateľov genocídy a hrdloreza Miloševiča“

Špinavé praktiky v americkej volebnej kampani. Médiá robia z Trumpa „priateľa páchateľov genocídy a hrdloreza Miloševiča“

Belehrad/Washington 14. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci,Facebook, nedeljnik.rs)

 

Rozruch okolo rozhovoru s republikánskym kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom, ktorý vyšiel 13. októbra v najčítanejšom srbskom politickom týždenníku Nedeljnik a o ktorom sme napísali aj v Hlavných správach, pokračuje

Rozhovor vzbudil značnú pozornosť už tým, že Trump sa v ňom ospravedlnil Srbom za bombardovanie Srbska a Juhoslávie v roku 1999. Neurobil to síce po prvýkrát, no teraz, v predvečer amerických volieb, Trumpovo ospravedlnenie zarezonovalo omnoho hlasnejšie.

Reklama
Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump
Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump

Rozhovor Trumpa pre Nedeljnik prebrali, pravda, v anglickom preklade, aj iné médiá. Napríklad známy americký Newsweek, ktorý už v titulku oznámil, že Trump sa ospravedlňuje za bombardovanie Srbska a Juhoslávie, ako to vidno aj z názvu linku, ktorému však noviny dali neskôr iný obsah.

Newsweek priznal, že Donald Trump sa už počas prvej prezidentskej debaty v New Yorku, 26. septembra 2016, vyjadril proti americkej vojenskej akcii  v Srbsku, ktorá sa udiala za čias Clintonovej administrácie.

Reklama

Trumpovo ospravedlnenie uverejnili napríklad aj izraelské noviny Times of Israel, ktoré tiež pripomenuli, že Srbom sa v auguste tohto roku v Belehrade za bombardovanie ospravedlnil aj súčasný americký viceprezident Joe Biden, ktorý je navyše členom Demokratickej strany, teda spolustraníkom bombardujúceho Billa Clintona.

Times of Israel citujú z anglického prekladu z amerického Newsweeku a tiež priniesli informáciu, že podľa  Newsweeku srbský Nedeljnik priniesol odpovede  doručené mailom, ktorý poslal pracovník Trumpovho volebného štábu.

Neskôr však americký Newsweek, ktorý najprv informoval o Trumpovom ospravedlnení sa Srbom, uverejnil tvrdenie z Trumpovho volebného štábu, že celý rozhovor Trumpa pre srbský Nedeljnik je vraj podvod. Jason Miller, Trumpov hlavný komunikačný poradca, poslal Newsweeku mail, v ktorom tvrdí, že Trump a riaditeľka Trumpovej volebnej kampane za štát Indiana Suzie Jaworowski vraj nikdy neposkytli rozhovor pre Nedeljnik a celú záležitosť označil za podvod. Suzie Jaworowski pre Politico povedala: „Trump neposkytol pre Srbsko žiadne interview.“ Vzápätí si Newsweek poťažkal, že Nedeljnik nebolo možné okamžite kontaktovať, aby komentoval stanovisko Trumpovho volebného štábu.

Pravdaže, srbský Nedeljnik a autor rozhovoru Vladimir Rajčič čoskoro reagovali. Redakcia Nedeljnik uviedla, že „Vladimir Rajčič, prostredníctvom ktorého je urobené interview s Donaldom Trumpom, nám dnes potvrdil autentickosť interview a sľúbil, že v nadchádzajúcich dňoch nám oznámi všetky detaily, ako k nemu došlo“.  Redakcia Nedeljnika , ktorá zdôrazňuje, že vo svojich doterajších 248 vydaniach ešte nepriniesla ani jednu lživú informáciu, nieto ešte falošné interview, zároveň detailne popísala mnoho už dosiaľ známych faktov, ako interview s Trumpom vznikalo.

Šokovaná  srbská redakcia kladie otázky: „Azda sa Nedeljnik, bez svojej viny, ocitol v ohnisku americkej volebnej kampane, v ktorej sa nevyberajú prostriedky? Či je presné to, čo sme celý deň počuli z Trumpovho štábu, ktorý očakával „pozitívne interview, vďaka ktorému by sa získali hlasy pravoslávnych voličov a srbskej diaspory, no potom sa ukázalo, že väčšina hlavných médií, vo všeobecne antitrumpovsky naladených, na prvé miesto vyzdvihla vetu, že sa Trump sa ospravedlnil „tým, ktorí vykonali genocídu v Srebrenici“ i „balkánskemu hrdlorezovi Slobodanovi Miloševičovi“, hoci to ani v jednej vete nebolo povedané? Na to prišlo dementi – od samotnej Suzie Jaworowskej.“

Reklama

Treba povedať, že vo všeobecnosti Srbi bez zaváhania považujú Trumpa za neporovnateľne lepšieho prezidentského kandidáta, než je Clintonová. Neznamená to však, že by si ho a jeho volebný štáb idealizovali a považovali za bezhriešnych anjelov. Srbský Nedeljnik píše: „Nebolo by to po prvýkrát, a isto nebude ani poslednýkrát, čo Donald Trump pošliape svoje výroky. Nemáme dôvod, aby sme neverili, že sa podobnými princípmi – alebo ich absenciou – riadia aj ľudia z jeho štábu. Keď to interview neprinieslo efekt, ktorý podľa nich malo mať, popreli jeho autentickosť.“

Autor rozhovoru s Trumpom, Vladimir Rajčič, 42-ročný americký občan, herec a producent srbského pôvodu, narodený v Peči v Kosove a Metochiji, ktorého podľa Nedeljnika srbská diaspora navrhuje za kandidáta v najbližších srbských prezidentských voľbách, hovorí, že interview pre Nedeljnik dohováral s riaditeľkou Trumpovej volebnej kampane za štát Indiana Suzie Jaworowskou, s kandidátom na viceprezidenta  Mikeom Penceom a ešte niekoľkými najdôležitejšími ľuďmi z Trumpovho štábu. Rajčič hovorí, že vie, ako došlo k nečakanej zmene. Povedal tiež, že čoskoro všetko oznámi v CNN.

Rajčič poslal Nedeljniku aj fotografie – ktoré vám prinášame –  na ktorých je odfotený aj s kandidátom na viceprezidenta Penceom, aj s Jaworowskou, od ktorej prišiel mail  s jej podpisom a s Trumpovými odpoveďami na otázky Nedelnjnika. Rajčič hovorí: „Ja osobne som dal otázky na stretnutí, z ktorého sú fotografie. Povedali mi, že je to vynikajúca myšlienka, aby Trump zopakoval svoje stanovisko, ktorým sa ospravedlňuje Srbom. Ako ste videli, celý deň nikto nedementoval interview, no neskôr, keď sa objavil text v Newsweeku, ku ktorému je lživo pripojená Srebrenica a Trumpovo vyhlásenie, po mnohých ohlasoch sa niekto rozhodol poprieť toto interview. Viem, kto na to najviac naliehal, ale potrebujem dôkazy, ktoré čoskoro zverejním.“ Rajčič dokonca vyhlásil: „Včera večer mi doslova povedali: Keďže je v Trumpovom záujme, aby vyhral voľby, tak toto je vymyslené interview.“

Rajčič tiež dodal, že kto teraz  pozorne sleduje vyhlásenia, bude mať dojem, ako keby sa  Trump nikdy neospravedlnil Srbom za bombardovanie, pričom to už raz urobil.

My ako dôkaz prinášame článok z Newswatch report z 23.12.2015, v ktorom sa hovorí, ako sa Trump v rozhovore so známym americkým televíznym moderátorom Larrym Kingom ospravedlnil Srbom.

Reklama

Článok v Newswatch report spred takmer roka má veľavravný názov, ktorý obsahovo ladí s výrokmi pre Nedeljnik: „Donald Trump: „Bola to veľká chyba bombardovať Srbov, ktorí boli našimi spojencami v obidvoch svetových vojnách“ a zahŕňa Trumpovo ospravedlnenie Srbom.: „Ospravedlňujem sa všetkým Srbom za chybu americkej politiky, najmä Clintonovej. Potrebujeme spojencov v boji proti islamskému teroru, ktorí majú bojové skúsenosti z bitiek s týmto zlom – v Európe sú to Rusi a Srbi.“

Veríme, že Trumpovo interview pre Larryho Kinga sa už nik popierať nepokúsi.

Na krátkom videu môžete vidieť, ako prívrženci parlamanentnej Srbskej radikálnej strany Vojislava Šešelja v auguste tohto roku privítali v Belehrade viceprezidenta USA Bidena za Demokratickú stranu, ktorý sa ospravedlnil za bombardovanie Srbska,  s plagátmi a skandovaním v prospech republikána Donalda Trumpa.

Vladimír Mohorita

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali