Špecializovaná firma začne v pondelok práce v zničenej bytovke, okolité byty však musia obyvatelia opustiť

Špecializovaná firma začne v pondelok práce v zničenej bytovke, okolité byty však musia obyvatelia opustiť

Prešov 15. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

S prácami na výbuchom zničenom bytovom dome na Mukačevskej ulici 7 v Prešove plánuje špecializovaná stavebná firma z Českej republiky začať v pondelok 16. decembra približne o pol deviatej ráno. Práce budú sprevádzať špeciálne bezpečnostné opatrenia

Na snímke skladanie stavebného demolačného stroja na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorým budú búrať 12-podlažnú bytovku po výbuchu plynu

Ich súčasťou bude rozšírenie bezpečnostnej zóny, dočasná evakuácia ľudí z okolitých bytoviek a aj zákaz vstupu na strechy v meste za účelom pozorovania, fotografovania či natáčania prác. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Zatiaľ však podľa hovorcu nie je rozhodnuté, či budovu odstránia celú.

Reklama

Ako uviedol, časti zdevastovanej bytovky budú likvidovať pomocou špeciálneho stroja so 68-metrovým ramenom, vďaka čomu bude môcť odstraňovanie panelov prebiehať v dostatočne bezpečnej vzdialenosti od bytového domu. „Ako prvé je potrebné odstrániť najvyššie poschodia, ktoré zostali po výbuchu najviac poškodené. Nepôjde však o klasickú demoláciu, ale o záchranné práce za účelom odstránenia následkov výbuchu a požiaru,“ zdôraznil Tomek.

Pracovníci špecializovanej stavebnej firmy podľa jeho slov chcú od začiatku postupovať obzvlášť opatrne, pretože budova je značne poškodená. „Rozhodli sa preto prijať viacero bezpečnostných opatrení, pomocou ktorých chcú eliminovať akékoľvek riziká súvisiace s odstraňovaním jednotlivých častí bytovky,“ informoval hovorca. V spolupráci so statikmi preto vytýčili bezpečnostné zóny, do ktorých počas asanačných prác nebudú mať prístup žiadni ľudia. „Priestor v okolí bytovky číslo 7, ktorý je v súčasnosti oplotený a strážený, sa preto z bezpečnostných dôvodov čiastočne rozšíri,“ uviedol Tomek.

Reklama

Obyvatelia Mukačevskej ulice z vchodov číslo 3, 5, 9, 11 a 13 sa z dôvodu bezpečnosti počas asanačných prác nemôžu zdržiavať vo svojich bytoch. V pondelok 16. decembra do 8. hodiny preto všetci ľudia žijúci v týchto vchodoch musia opustiť svoje byty. „Presné pokyny nájdu obyvatelia Mukačevskej ulice aj na vchodových dverách do svojich bytových domov, na web stránke mesta Prešov a na web stránke spoločnosti Spravbytkomfort,“ konkretizoval hovorca. Na dodržiavanie týchto pokynov budú dohliadať príslušníci mestskej polície. Záchytným miestom pre ľudí, ktorí cez deň nemajú kam ísť, bude Denné centrum Družba na Sídlisku III. Obyvatelia vchodov č. 3, 5, 11 a 13 sa môžu od 17. hodiny vracať späť do svojich bytov. Tieto pokyny platia pre pondelok 16. a utorok 17. decembra. „Ďalšie pokyny pre obyvateľov Mukačevskej ulice týkajúce sa nasledujúcich dní budú priebežne aktualizované na uvedených web stránkach,“ dodal Tomek.

Od začiatku asanačných prác budú v pohotovosti záchranári a pracovníci elektrární aj plynární, ktorí sa budú nachádzať v dostupnej vzdialenosti od likvidovaného bytového domu a budú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Polícia zároveň zakazuje všetkým obyvateľom mesta Prešov vstup na strechy akýchkoľvek budov v meste za účelom pozorovania, dokumentovania, fotografovania alebo nakrúcania priebehu asanačných prác na bytovom dome. „Priestor bude monitorovaný policajným dronom a v prípade porušenia tohto zákazu budú občania zákonne sankcionovaní,“ zdôraznil Tomek.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Požiar, ktorý po výbuchu plynu vznikol v piatok 6. decembra krátko po 12:00, sa hasičom podarilo zlikvidovať až v sobotu ráno. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V meste naďalej platí mimoriadna situácia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali