Mičev v reakcii na podporu Luntera zo strany Smer-SD: Obyvatelia BBSK si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť

Mičev v reakcii na podporu Luntera zo strany Smer-SD: Obyvatelia BBSK si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť

Banská Bystrica 24. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Caban)

 

Smer-SD v novembrových voľbách do vyšších územných celkov podporí na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) občianskeho kandidáta a majiteľa rodinnej firmy Jána Luntera. Oznámil to dnes na mimoriadnom brífingu v krajskej centrále Smer-SD v Banskej Bystrici podpredseda vlády a strany Peter Pellegrini.

Na snímke kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter

Ako Pellegrini zdôvodnil, do úvahy brali nielen preferencie, ktoré Lunter dosahoval v prieskumoch, kde sa drží vysoko, ale aj jeho životný príbeh a hodnoty, ktoré vyznáva, a, samozrejme, jeho volebný program.

Reklama

Podľa podpredsedu, ak má niekto najväčšie šance poraziť súčasného šéfa kraja, v prípade jeho kandidatúry, tak je to práve Lunter. Ten údajne ich podporu víta. Rokovali vraj spolu viackrát, ale až dnes, asi polhodinu pred brífingom, mu dali “ruku a slovo”. Smer-SD svoje rozhodnutie nezmení.

“Smer-SD ako najsilnejšia vládna a politická strana v BBSK určite mala ambíciu postaviť svojho kandidáta a aj sa to od nej očakávalo. Náš postoj vyčkať a vyhodnotiť situáciu bol označovaný za alibistický, akoby sme dávali ruky preč od volieb. Nebola to pravda, z našej strany to bola premyslená stratégia. Voľby v BBSK na rozdiel od iných krajov sa nesmú zvrhnúť na štandardný boj politických strán. Keby sme mali aj najsamlepšieho kandidáta, vzhľadom na situáciu v kraji by to bolo len o súboji politických strán a neviedlo by to k ničomu. Tieto voľby musia byť o súboji medzi dobrom a zlom. O súboji medzi hodnotami a tradíciami s tými, ktorí po nich šliapu,” konštatoval Pellegrini s tým, že Smer-SD uprednostnil vyšší záujem. “Politické kšefty” a delenie postov vylúčil.

Reklama

“Rád by som vyzval aj ostatných kandidátov, aby zvážili, či chcú trieštiť sily, či sa im oplatí ísť do boja alebo sa zachovajú štátnicky a tak, ako to potrebuje tento kraj 72 dní pred voľbami. Do podania kandidátok je ešte čas, preto sme to dnes zverejnili,” vyzval podpredseda vlády.

Zdôraznil, že aj keby predseda BBSK Marian Kotleba nekandidoval, Smer-SD podporuje Luntera. Na otázku TASR, či rátajú aj s možnosťou že, ak by Kotleba kandidoval a Lunter by tesne pred voľbami nepatril medzi lídrov a vzdal sa v prospech silnejšieho súpera, Pellegrini reagoval, že v takom prípade by ho podporili aj oni. “Ja si však myslím, že pán Lunter si udrží pozíciu lídra,” dodal a pripomenul, že sa ešte čaká, ako sa v kraji rozhodne Most-Híd a SNS.

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz uchádzajú 11 kandidáti. Sú nimi konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa, krajský predseda Strany zelených, manažér Marek Mališ z Kriváňa v okrese Detva a rómsky aktivista Vojtech Kökény z Rimavskej Soboty, ktorý kandiduje za Stranu rómskej koalície.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi v najbližších dňoch.

 

Reklama

Luntera podpora Smeru-SD na šéfa kraja prekvapila, Mičev ide ďalej

Ľudia v Banskobystrickom samosprávnom kraji si nenechajú diktovať, reagoval nezávislý kandidát na post šéfa kraja Stanislav Mičev.

“Som presvedčený o tom, že obyvatelia BBSK si nenechajú od nikoho diktovať, koho majú voliť a vo voľbách sa budú rozhodovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Rozhodnutie Smeru-SD považujem za predčasné, nakoľko svoje rozhodnutie kandidovať náš najväčší súper ešte ani nezverejnil. Mojím cieľom bolo od začiatku docieliť, aby už Marian Kotleba nebol opätovne županom,” reagoval vo vyhlásení pre médiá Mičev.

Zdôraznil, že po verejne deklarovanej podpore zo strany Smer-SD, ktorú Lunter prijal, bude zo štvorice Kotleba, Lunter, Klus a Mičev jediným nezávislým kandidátom bez podpory politických strán. “Vo svojej kandidatúre naďalej pokračujem, pretože moje slovo platí!,” vyhlásil Mičev.

Za prekvapujúcu a nečakanú, rovnako ako pre verejnosť, označil podporu Smeru-SD aj samotný Ján Lunter. Dozvedel sa o nej dnes ráno od novinárov.

Reklama

“O 13.00 h pred tlačovou konferenciou Smeru-SD sme sa stretli s Petrom Pellegrinim, ktorý nám ich zámer oznámil osobne. Ešte na začiatku kampane som povedal, že prijmem podporu každej demokratickej politickej strany, pokiaľ bude bez podmienok a stotožní sa s naším programom. Platí to aj v tomto prípade. So Smerom-SD sme neuzavreli žiadnu dohodu a ich podpora, ktorú dnes oznámili, nebola ničím podmienená. Bez ohľadu na osobné pocity a postoje voči strane Smer-SD oceňujem, že dodržali svoje slovo, verejne podporili najsilnejšieho kandidáta a významne tak prispeli k tomu, aby sa sily kandidátov netrieštili v boji proti fašizmu v našom kraji,” uvádza sa vo vyhlásení Luntera s tým, že naďalej zostáva nadstranícky a nezávislý kandidát.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali