Slovensko vo víre antiruskej propagandy. Zbesilé výmysly (hoaxy) o Sputniku V. Zovšadiaľ počuť: „Agresívne Rusko“. „Vrah“ Putin“. „Ruské hybridné vojny“. A pritom podozrivé ticho o zabití päťročného chlapčeka z Donbasu Vladislava Dmitrijeva, ktorý zahynul pri ostreľovaní ukrajinskou armádou

Slovensko vo víre antiruskej propagandy. Zbesilé výmysly (hoaxy) o Sputniku V. Zovšadiaľ počuť: „Agresívne Rusko“. „Vrah“ Putin“. „Ruské hybridné vojny“. A pritom podozrivé ticho o zabití päťročného chlapčeka z Donbasu Vladislava Dmitrijeva, ktorý zahynul pri ostreľovaní ukrajinskou armádou

Bratislava 18. apríla 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Vladik bol posledný zo stoviek detských obetí z Donbasu. Stalo sa to v dedine Aleksandrovskoje, kde bol na návšteve vo dvore u babky. Chlapček bol ruskej národnosti z východu dnešnej Ukrajiny. Pri výbuchu mu odtrhlo ruky a nohy. Tiež je to „ruská propaganda“? Mainstream cudne mlčí. A keby nemlčal, určite by to bola ruská propaganda

Vladik a mama
Na snímke Vladik a jeho mama

Každý jeden štát alebo médium sa do určitej miery zaoberá aj propagandou. Háji si svoje názory a presvedčenia. Ale slušný a tolerantný človek má mieru. Neuchýli sa k bahapustým klamstvám. Vtĺka sa nám do hláv, že za liberálnej demokracie je sloboda názoru a demokratické a liberálne média informujú vyvážene a objektívne. Naozaj?

Reklama

Americká televízia CNN vo svojom príspevku odfotila vlak s ukrajinskými tankmi na železničnej stanici a potom ich vydala za dôkaz koncentrácie ruských vojsk pripravujúcich sa na vtrhnutie na Ukrajinu. Keď ich ruské ministerstvo zahraničných vecí verejne upozornilo, že ide o ukrajinské tanky, neospravedlnili sa, iba stiahli dotyčný obrázok z ich portálu na sociálnej sieti.

Hovorí sa o príprave ruskej agresie voči Ukrajine, ale vôbec sa nespomína, že vojská začala koncentrovať ako prvá Ukrajina a množili sa vyhlásenia o schopnosti ukrajinskej armády vojensky obsadiť tzv. Doneckú a Luhanskú republiku. Cudne sa zamlčuje to, že rôzni ruskí predstavitelia opakovane pripomínali, že Rusko nedovolí masaker ruského a ruskojazyčného obyvateľstva Donbasu.

Reklama

Iróniou je, že práve odvetná koncentrácia ruskej armády ochladila horúce hlavy v Kyjeve (a inde) a ukrajinské úrady už vyhlásili, že nie sú prívržencami vojenského riešenia konfliktu. Chvalabohu. Tak to začína vyzerať, že asi tentokrát nebude ďalšia bratovražedná vojna medzi Slovanmi.

A čo úbohý Vladik? Už bol pochovaný. Na Ukrajine ale viackrát vyhlásili, že smrť dieťaťa zinscenovali donecké úrady a Vladika si vymyslela ruská propaganda. Ale pozorovatelia z OBSE (Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe) potvrdili smrť Vladika. Jeho rodičia dúfajú, že svet si nakoniec všimne čo sa deje na Donbase už sedem rokov. „ Ja žijem nádejou, že môj syn nezahynul nadarmo. Že jeho smrť aspoň poslúži tomu, aby sa zachránili od smrti iné deti“, povedala Vladikova mama Ekaterina Dmitrieva.

S materinskou láskou sa rozhovorila o svojom Vladikovi, ako športoval, mal rád prírodu, ako mu čítala rozprávky pred snom. Mnohé knihy čítali niekoľkokrát. Ťažko sa jej hovorilo, ale odpovedala, že v rodine sa nikdy pred Vladikom nehovorilo o vojne. Nežili priamo na frontovej línii. A keď počuli výbuchy, hovorili, že je to lietadlo alebo niečo iné. „Myslím si , že každá matka chce ochrániť svoje dieťa. Ale dron nevidela, jej muž sa rozprával so susedmi. Ani o tom nič nechcela vedieť. Jej Vladik zahynul strašným spôsobom a s ním zomrela aj ona.

„To, že sa s Vami rozprávam, že dýcham, to nie je dôležité. Moja duša zomrela. V mojej rodine sú všetci sú v zlom stave. Verím, že sa ľudia dozvedia, že tu na Donbase zomierajú nevinné deti. Prečo svet nevidí, že hynú deti, ktoré sa ničím neprevinili? Oni nestoja na frontovej línii s automatmi v rukách. Oni by jednoducho chceli žiť a rásť. Želala by som si aby svet obrátil pozornosť na nás. My chceme tiež žiť. Vladik chcel vyrásť a pomáhať ľuďom. A teraz on nikdy nevyrastie. Mám pocit, že svet nevie, že u nás ide vojna. Vladik chcel ochraňovať ľudí. Možnože sa jeho sen aspoň čiastočne splní tým, že upozorní svet na to čo sa u nás deje aby nezabíjali iné deti, ale ich zachraňovali“.

To čo Ekaterina Dmitrijeva nevie, že dnešný svet je cynický a politické záujmy častokrát vyhrávajú nad ľudskosťou. Arogancia moci je zahľadená do seba, krutá a zaslepená. Celý svet vie o smrti Afroameričana George Floyda a hnutí Black lives matter. Ale o smrti Vladislava Dmitrijeva a stoviek iných detí z Donbasu média nehovoria a teda skoro nikto nič nevie. Veď tam zomierajú len Slovania, Ukrajinci a Rusi. A zabudnuté deti z Donbasu. A niekto to bratovražedné vraždenie podnecuje a podporuje.

Reklama

Dezider Štefunko

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali