Slepá ulička kapitalizmu. Vedci hovoria o kríze civilizácie

Slepá ulička kapitalizmu. Vedci hovoria o kríze civilizácie

Moskva 14. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:flickr)

 

“Zelený smer”, ktorý sa objavil na Západe ako protest proti rýchlemu tempu priemyselného rozvoju, dnes spája širokú škálu konceptov a praktík. Ide napríklad o distribúciu nadbytočných potravín, pomalý život, odmietanie vysokého platu, verejné záhrady a chladničky… Vedci veria, že také malé činy pomáhajú bojovať proti globálnemu otepľovaniu

Ilustračné foto

Nemáš čas? To je v poriadku

Reklama

V roku 1986 sa v Ríme uskutočnili demonštrácie proti výstavbe reštaurácie McDonald ‘na štyroch miestach. Ako protiklad rýchlemu občerstveniu aktivisti založili pomalé občerstvenia. Dnes má asi sto tisíc stúpencov v 150 krajinách. V Európe sú podporovaní Európskou komisiou.

Postupom času sa myšlienka premenila na koncept “spomaleného života”. Dodržiavanie tradícií, prirodzený rytmus dňa a rozjímanie. Tento koncept napomáha bojovať s globálnymi ekonomickými krízami a zhoršujúcimi sa podmienkami prostredia.

Reklama

Austrálska výskumná pracovníčka Martha Botta verí, že touto formou sa realizujú nápady zamerané proti kapitalizmu, ktorý vťahuje ľudí do nekonečnej spotreby, obchodu a márnosti. Mnohí sa boja rýchleho vývoja vedy, ktorej hranice nie sú viditeľné. Ide napríklad o večný zhon miest alebo závislosť na fosílnych palivách. Ľudia chcú nejaký protiklad k stresu, globalizácii a masovej kultúre.

“Pomalý životný štýl nie je monolitická subkultúra, ako napríklad ‘pankáči’, je to skôr ekologický životný štýl. Je zameraný na premýšľavý prístup ku všetkému, najmä na spotrebu, napríklad znížením množstva odpadu z domácností pomocou recyklovaného oblečenia, “usudzuje sociologička Polina Kolozaridiová, výskumná pracovníčka Vysokej školy ekonomickej a Národného výskumu a koordinátorka klubu milovníkov internetu a spoločnosti.

Pričom pomalý štýl je využiteľný pre mnoho oblastí činnosti, vrátane vedy.

“Preteky prebiehajúce v celosvetovom akademickom prostredí nie sú v skutočnosti veľmi produktívne, vedci prečítajú knihu denne a sami píšu článok za článkom, čo neprispieva k intelektuálnemu životu. Priaznivci pomalej vedy veria, že je potrebné pracovať pomaly,” pokračuje sociologička.

Ako ďalší príklad uvádza pomalé rodičovstvo a pomalú výchovu.

Reklama

“Vo veľkých mestách deti dávajú do krúžkov takmer každého pol roka. Na angličtinu, na plávanie alebo kreslenie. Zástancovia pomalého vzdelávanie hovoria: načúvajte dieťaťu, neponáhľajte sa. Je to reakcia na zrýchlený život, ktorým spoločnosť teraz žije, a to predovšetkým v mestách,” hovorí vedkyňa.

Podobné je to aj s odmietaním aktívneho využitia elektronických zariadení a vysokých technológií.

“Reklama nás núti, aby sme ich neustále obnovovali a aby sme si technologicky usporiadali celý život. Pomalý život vyzýva k niečomu inému: nekupujte nový iPhone, aj keď máte na to peniaze, znížte počet elektronických zariadení a používajte ich menej často. Môžete konať aj radikálne a kúpiť si telefón s tlačidlami miesto chytrého telefónu,” vysvetľuje Polina Kolozaridiová.

 

Dajte večeru svojmu susedovi

Reklama

Koncept zdieľania potravín získava v Európe popularitu. Pokiaľ máte prebytočné potraviny, dávajte ich ostatným zadarmo. Samozrejme platia určité pravidlá. Potraviny by nemali byť po dátume spotreby a balenie by nemalo byť narušené.

V Nemecku je zdieľanie jedla považované za súčasť stratégie trvalo udržateľného rozvoja mesta, ktorá znižuje plytvanie potravinami. S aktívnou podporou štátu vytvárajú vhodnú infraštruktúru, služby pre skladovanie a výmenu výrobkov. Nedávnou inovácií sú verejné chladničky.

Spoločné jedlo je najnovšia forma zdieľania potravín pochádzajúca z Londýna. Umožňuje vyhnúť sa sociálnej izolácii a znižuje riziko, že ľudia s nízkymi príjmami zostanú bez kvalitných výrobkov.

Je to ako spomienka na minulosť, keď celá rodina išla na večeru k veľkému stolu. Je očividné, že v spoločnosti sa objavujú náznaky vrátenia sa k tejto tradícii.

Základňou pre spoločné jedlo je asi štyritisíc potravinárskych iniciatív v stovke miest v 44 krajinách. V Moskve je 13 miest, kde si môžete zadarmo alebo výmenou jednoducho vziať nadbytočné produkty, alebo sa môžete najesť spoločne pri jednom stole s cudzími ľuďmi.

 

Bližšie k zemi a tradíciám

V šesťdesiatych rokoch sa mladí občania rozvinutých krajín veľmi snažili dostať preč od civilizácie, dôchodcov a založili komunity. A tento trend je späť. Tí, ktorí sa usilujú o harmóniu s prírodou a starostlivosť o životné prostredie, sa sťahujú do ekologických osád.

Dedina v Škótsku, Findhorn, bola založená v roku 1962. Teraz je to samostatná komunita, kde je 32 obchodných podnikov ponúkajúcich služby pre rekreantov, solárne panely, kvetinové esencie a knihy.

Najslávnejšia ecovillage je mesto Auroville v juhovýchodnej Indii. Viac ako dvetisíc ľudí 49 národností žije práve tu. Ľudia sem prichádzajú nielen kvôli nedotknutej prírode a fantastickej architektúre, ale aj kvôli duchovným praktikám.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali