Škripek o kvótach utečencov, petícii za ochranu mravnosti detí a Národnom pochode za život

Škripek o kvótach utečencov, petícii za ochranu mravnosti detí a Národnom pochode za život

Slovensko 4. septembra 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Europoslanec Branislav Škripek pred časom inicioval petíciu za ochranu mravnosti detí a mládeže vo verejnom priestore. Zároveň sa na pôde Európskeho parlamentu zaoberá aj ochranou života od počatia po prirodzenú smrť a problematikou utečencov. V rozhovore nám objasnil svoj postoj k uvedeným témam

Na snímke Branislav Škripek
Na snímke Branislav Škripek

Petícia za ochranu mravnosti detí a mládeže vo verejnom priestore

Reklama

Vaša iniciatíva zakázať nahotu v dennej tlači prebieha už od roku 2013. Pred časom ste iniciovali aj petíciu. Koľko ste zozbierali podpisov?

Doteraz sme nazbierali 75 000 podpisov. Do celého legislatívneho procesu zasiahlo aj to, že mi moji voliči udelili mandát poslanca do Európskeho parlamentu. Ako europslanec nemôžem podávať legislatívne návrhy v NR SR, ale spolupracujem s mojimi kolegami z OĽaNO, ktorí tento návrh podajú.

Reklama

Neobávate sa silného lobbingu zo strany vydavateľov dennej tlače? Keďže týmto krokom by museli byť mnohé denníky či týždenníky odstránené z výkladov, alebo na druhej strane, museli by svoj obsah zmeniť.

Lobbingu zo strany vydavateľov sa neobávam, lebo nám, ako rodičom,  ide o správnu vec. Chceme mať slobodu v rozhodovaní o tom, akému mediálnemu obsahu majú byť vystavené naše deti. Ako rodičia nechceme, aby na titulných stránkach dennej tlače boli vyobrazované nahé ľudské telá. Takýto obsah patrí do erotickej tlače, ktorá má byť takto označená a nie voľne dostupná. Vydavatelia, teda vlastníci médií, si musia uvedomiť svoju spoločenskú zodpovednosť za obsah v médiách a rovnako aj to, že nie sú majiteľmi nášho spoločného verejného priestoru. Nemôžu bez ohľadu na verejnosť ktorá s tým nesúhlasí vrhnúť na scénu čokoľvek.

 

Národný pochod za život – Radosť zo života

Zúčastnite sa Národného pochodu za život?

Reklama

Národného pochodu za život sa zúčastním. V týchto dňoch som zverejnil aj video, kde vyzývam na účasť. Je dôležité, aby sme svojim postojom deklarovali to, že je rozhodujúce chrániť ľudský život od jeho počatia po prirodzenú smrť.

Aké je rozloženie síl v EÚ parlamente čo sa týka otázky potratov?

V EP majú dnes prevahu ľudovci, ktorí by mali skôr reprezentovať tradičné hodnoty. Ale nie vždy je tomu tak. V EP sa veľmi diskutuje o novodobom tzv. “nadpráve” ženy na potrat. Zástancovia potratov hovoria hlavne o tom, že žena má právo sa rozhodnúť, čo bude s jej telom. Počaté dieťa je považované vari za niečo ako “slepé črevo”, alebo nádor, či “zhluk buniek”,  ktorý treba vyoperovať, keď sa žene nebude zdať vhodné priviesť na svet dieťa.  A rozhodovať o tom má len žena. Túto diskusiu považujem za chorú z dvoch dôvodov a to: že počaté dieťa je novým človekom. Aj keď je súčasťou tela ženy, ide o individuálnu bytosť. A druhý dôvod – pýtam sa, prečo je vynechaný otec dieťaťa? Prečo on nemá také isté právo ako žena rozhodovať o svojom dieťati?

Do ochrany života ako europoslanec sa zapájate aj aktívne na pôde Európskeho parlamentu? Akým spôsobom?

Reklama

Viackrát som hovoril na pôde EP o ochrane života a to aj toho počatého. Hosťoval som na konferencii, kde sme sa vyjadrovali k otázke neprirodzeného počatia detí. Vo Veľkej Británii prijali zákon, kde môže byť darcom vajíčka viac matiek. Funguje to tak, že sa z vajíčka odoberú “zlé” bunky, ktoré majú údajne vplyv na vývoj dieťaťa. Nahradia sa inými z iného vajíčka. A keď sa vajíčko oplodní, tak sa potom vloží do maternice ďalšej ženy. A tak počaté dieťa, môže mať aj tri matky. A všetko je legálne. Ďalším problémom je to, že oplodnené vajíčka sa stavajú výnosným biznisom. Bohaté páry (nielen heterosexuálne, ale aj homosexuálne) si zaplatia umelé oplodnenie. Darcami či už vajíčok a ani spermií nemusia byť oni, ale úplne niekto cudzí. Následne si žena povie, že si nechce pokaziť postavu, alebo ak sa jedná o homosexuálny pár, tak si povedia, že si nájdu ženu, ktorá vynosí “ich oplodnené vajíčko”. Ide o ženy z chudobných krajín, ktorým sa zaplatí za “prenájom maternice”. Tieto ženy počas tehotenstva majú špičkovú starostlivosť. Rodia potom zásadne cisárskym pôrodom, pre bezpečnosť dieťaťa. Po pôrode sa už o ženu ďalej nikto nestará. Ak sa dieťa narodí zdravé je všetko ok, ale sú už prípady, keď sa dieťa narodilo postihnuté. Rodičia takéto deti potom nechcú.

Z deti sa stáva tovar a sú predmetom genetického inžinierstva. Čo z nich vyrastie? A kto im odpovie na otázku, kto je ich mama či otec? Čo sa narobí z ich vývojom? Toto považujem za brutálny zásah do prirodzeného poriadku sveta. Obávam sa, že dôsledky tohto vývoja nebudú pekné.

 

Téme utečenci

Téma utečenci je dnes veľmi horúca. V niektorých diskusiách je Vám vyčítané, že ste hlasovali za kvóty utečencov, ale zároveň ste proti uzatvoreniu hraníc. Vysvetlite našim čitateľom Váš postoj k prijímaniu utečencov a kvótam.

Veľmi pekne ďakujem za túto otázku a som veľmi rád, že sa môžem k tejto téme vyjadriť. Musím v prvom rade povedať, že som hlasoval proti kvótam, čo bol samostatný bod hlasovania. Nepovažujem ich za správne riešenie. Kvóty však v tom dokumente zostali,  predovšetkým vďaka ľavicovým poslancom, ktorí hlasovali takmer unisono zaň. Tento dokument však v prvom rade riešil otázku zásahu voči pašerákom ľudí, ochranu vonkajších hraníc EÚ, teda aj Slovenska voči prílevu nelegálnych migrantov a navrhol zvýšenie financií pre pobrežné stráže.  S týmto musí súhlasiť každý súdny človek. Toto hlasovanie prebehlo v apríli. Teraz (na jeseň) sa bude opäť  riešiť mechanizmus na prerozdeľovanie utečencov, ktorý žiadajú niektoré členské štáty.

Sú podľa Vás bezpečnostné zložky SR pripravené na príchod utečencov a ich možné vyčíňanie, ako preukazujú niektoré videá z utečeneckých táborov?

Som za to, aby pašeráci boli prísne trestaní, aby sa nestávali také udalosti ako napr. pri Parndorfe, kde bolo v dodávke udusených 71 ľudí. A som tiež za to, aby boli dôslednejšie kontroly na vonkajších hraniciach EÚ. Je nevyhnutné však pomôcť utečencom, ktorým ide o život. Nemôžeme zostať ľahostajní v tak závažných otázkach ako je pomoc núdznemu a  ochrana jeho života. Aj utečenci sú ľudia, ktorým treba pomôcť. A to by sme si všetci mali uvedomovať.

Téma utečencov je veľmi vážna a ľahko sa o utečencoch hovorí od stola. Preto som sa rozhodol ísť do Sýrie a Iraku  a vidieť ich situáciu na vlastné oči. Bol som tam v máji a musím povedať, že to čo som tam videl mnou otriaslo. Či sa nám to páči alebo nie, utečenci sú ľudia ako my. Utekajú pred hrôzami a ide im o holý život. Poloblázni z Islamského štátu sa rozhodli vraždiť a zabíjať všetkých, ktorí nezdieľajú ich výklad islamu. V mene Alaha zabíjajú, znásilňujú a ničia celé mestá ako aj starobylé pamiatky. V Sýrii a Iraku zúri nezmyselná vojna vedená fundamentalistami. A ľudia utekajú, aby si zachovali holú existenciu. Hovoril som s matkou, ktorej pred očami popodrezávali deti. Bol som v dome kresťanov, ktorí ho v chvate opustili – všetko tam leżalo ako v tej chvíli, ešte aj hračky na zemi či pero na stole. Videl som rodičov, ktorý niesli na svojich rukách deti. Všetok ich majetok sa zmestil do tašiek, čo mali so sebou. A takýchto ľudí sa na Slovensku bojíme. Máme strach z utečencov, ktorým zostal len holý život. A previnili sa tým, že sa narodili do krajiny, kde sa roznietila vojna.

V Sýrii som bol na pozvanie Syriackych kresťanov z  Demokratickej samosprávy Rojava. Syriacki kresťania, spolu s ďalšími menšinami, si vybudovali vlastnú samosprávu, keďže štát Sýria nebol schopný zabezpečiť ani ochranu vlastných obyvateľov pred ISIS. Obyvatelia tejto časti sa postavili odvážne so zbraňou v ruke voči ISIS. Podarili sa im aj zvíťaziť v mnohých bitkách a vytlačili ich zo svojho územia. Ale potrebujú medzinárodné uznanie, aby mohli prijímať humanitárnu a aj vojenskú pomoc. Takéto demokratické samosprávy považujem za dobré riešenie na problém budúcej existencie tejto oblasti sveta. Ak by ich  samospráva získala uznanie a pomoc, tak by sa do tejto oblasti mohli vrátiť aj tí, ktorí utiekli. Lebo by tam zavládol pokoj a do ich malej domobrany by mohli narukovať tisíce mužov a byť relevantnou obranyschopnou silou voči agresorom z ISIS.

Reklama

Aký je Váš názor na tvrdenia, že utečencov nemajú krajiny prijímať ale Európa sa má snažiť o odstránenie podmienok, ktoré vedú k migračnej vlne?

Treba pomáhať utečencom, ktorí sa už dnes nachádzajú v Európe. Bude trvať nejaký čas, kým sa podarí v ich domovine nastoliť mier a poriadok. A dovtedy je našou povinnosťou im pomôcť. Potrebujú predsa pomoc na určitý  čas a chcú ísť späť do svojej domoviny, kde majú domy, polia, hroby svojich predkov, svoje korene. Samozrejme, je potrebné uplatňovať aj politiku návratu, a vrátiť domov migrantov, ktorým ide len o ekonomický prospech. Ale tým chudákom, ktorý ide o život a nemajú sa kam vrátiť, musíme podať pomocnú ruku.

Som preto veľmi sklamaný z toho, keď sa z tak vážnej témy robí politická kampaň a zasieva sa strach a nenávisť voči úbožiakom. Veľmi by som chcel vidieť nášho pána premiéra, keby sa postavil voči matke deti na úteku a povie jej, že jej nechceme pomôcť, lebo sa jej Slováci boja.  A nech sa radšej vráti naspäť domov, kde ju zabijú z ISIS, lebo my na Slovensku utečencov nechceme.

Samozrejme, sú to obavy z islamizmu, či teroristov. Ale strach nám nesmie spútať ruky v pomoci tým, ktorí to potrebujú. Na Slovensku máme policajné zložky, armádu, ktoré majú zabezpečiť poriadok v krajine. A preto strach z utečencov považujem za umelo vytvorený a mnohými živený. Ak sa niekto bojí utečencov, nech sa s nimi začne stretávať. Nech ich spozná, vypočuje si ich príbeh a pochopí, že im skutočne ide o život. Stačí zájsť do blízkej Budapešti na železničnú stanicu, kde sú ich stovky. Alebo do utečeneckého tábora do Rakúska. Vtedy aj Slováci pochopia, že jedinou túžbou utečencov  je žiť v pokoji a mieri.

Predsa nie sme malé deti, ktoré budú utekať pred vlastným strachom. Postavme sa strachu a robme už konečne to, čo je potrebné a užitočné. Podajme pomocnú ruku chudákom, aby sme sa raz nemuseli hanbiť pred sebou samým, či vlastnými deťmi, keď sa nás budú raz pýtať, čo sme robili v roku 2015 na pomoc utečencom. Avšak pre kontrolu pohybu týchto ľudí cez naše krajiny by zrejme bolo potrebné isté opatrenia zaviesť, čo je nevyhnutné pre všeobecnú bezpečnosť – aj pre obyvateľov aj pre samotných utečencov a rovnako aj kvôli pašerákom, ktorí ich zneužívajú na spôsob hyenizmu.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali