Skoro 8 miliárd eur. Vývoz zbraní z Nemecka bol tento rok rekordný. Napriek reštrikciám končia zbrane často vo vojnových oblastiach

Skoro 8 miliárd eur. Vývoz zbraní z Nemecka bol tento rok rekordný. Napriek reštrikciám končia zbrane často vo vojnových oblastiach

Bratislava 29. decembra 2019 (HSP/Google/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Po troch rokoch klesajúcich vývozov zbraní a vojenského hardvéru sa stav v roku 2019 v Nemecku obrátil a vývoz zbraní dosiahol takmer 8 miliárd eur. Rastúce čísla boli kritizované nemeckou stranou Zelených, pretože podľa nej dokazujú, že kontroly dodávok zbraní nefungujú

Ilustračné foto

Podľa konkrétnych údajov ministerstva hospodárstva o vývoze nemeckých zbraní od januára do polovice decembra 2019 vývoz vzrástol o 65% v porovnaní s rokom 2018 a dosiahol rekordných 7,95 miliárd eur.

Reklama

Dvaja významní nemeckí odberatelia zbraní, Egypt na druhom mieste a Spojené arabské emiráty (SAE) na mieste deväť, boli aktívnymi účastníkmi vojny v Jemene, napriek vládnym ubezpečeniam, že Nemecko už tieto krajiny vyzbrojovať nebude.

Vývoz zbraní, vozidiel a vojnových lodí schválený nemeckou vládou prekonal predchádzajúci rekord z roku 2015, po ktorom nasledovali tri po sebe nasledujúce roky poklesu hodnoty vývozu.

Reklama

Z údajov vyplýva, že celkové vývozné licencie Nemecka už v minulom roku prekročili celkovú sumu 5,3 miliardy eur. „Najdôležitejšou vecou je položiť si otázku, kam smerujú vojnové zbrane a do ktorých krajín,” povedala hovorkyňa poslaneckého klubu strany Zelených Katja Keulová. „Počet transferov vojenských zbraní sa od minulého roka zdvojnásobil.”

Najkontroverznejším vývozom je vývoz do takzvaných tretích krajín, krajín ktoré nie sú definované ako člen Európskej únie, alebo NATO (alebo „ekvivalent aliancie NATO”, ako napríklad Austrália).

Podiel celkového vývozu do tretích krajín sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom síce znížil, z 52,9% na 44,2%, čiastočne však z toho dôvodu, že sa zvýšil celkový predaj.

V absolútnom vyjadrení sa predaj do tretích krajín zvýšil o 1 miliardu eur a päť z 10 najdôležitejších vývozných destinácií boli tretie krajiny. „To je určite zarážajúce, pretože vláda vyhlásila, že je reštriktívnejšia,” povedala Keulová. „Ak vyvážate zbrane do krízových oblastí, do krajín, ktoré nie sú pre nás viazané žiadnou alianciou, samozrejme destabilizujete tento región,” dodala politička.

Štátny tajomník Ulrich Nussbaum vo svojej odpovedi na žiadosť strany Zelených o informácie zopakoval riadok známy z pravidelných správ vlády o vývoze zbraní,že celková hodnota vývozu nie je „primeraným meradlom” politiky.

Reklama

„Dôležitejší je druh tovaru a jeho účel,” napísal. „Vláda uplatňuje reštriktívnu a zodpovednú politiku kontroly vývozu zbraní.”

Je pravda, že veľké zmluvy s dlhými dodacími lehotami, napríklad na ponorky alebo tanky, často skresľujú vývozné čísla, ale odpovede vlády na podobnú žiadosť o informácie z novembra ukázali, že obchod so zbraňami sa zablokuje len zriedka.

V období rokov 2018 a 2019 bolo zamietnutých menej ako 1% žiadostí nemeckých zbrojárskych spoločností: celkom 88 v roku 2018 a 56 v roku 2019, z viac ako 11 000 v roku 2018 a 9 900 v roku 2019.

Najväčší počet nemeckých dodávok zbraní v roku 2019 smeroval do Maďarska, kde vývoz dosiahol 1,77 miliardy eur nasledoval vývoz do Egypta za 802 miliónov eur a do USA za 483 miliónov eur.

Vývoz do Budapešti predstavoval takmer štvrtinu celkovej hodnoty všetkých schválení. Vláda premiéra Viktora Orbána sa v súčasnosti zaoberá rozsiahlym modernizáciou vojenských síl.

Reklama

Berlínska vláda súhlasila so zastavením vývozu zbraní do krajín zapojených do jemenského konfliktu v rámci koaličnej dohody, ktorá sa dosiahla v roku 2018. Neskôr uviedla, že po zabití novinára Jamala Khashoggiho zakáže všetok vývoz do Saudskej Arábie, hoci z ďalších správ vyplýva, že tento rok vláda predsa len schválila niektoré vývozy do Rijádu.

Nemecká vláda sa teda podľa všetkého, ani napriek kritike zo strany Zelených, lukratívneho obchodu so zbraňami do kritických oblastí vzdať nemieni. Len pred mesiacom vyzvala kancelárka Merkelová politikov, aby prehodnotili reštriktívne politiky v oblasti vývozu zbraní, keď tvrdila, že nie sú v najlepšom záujme Nemecka a v tomto kontexte zdôvodnila, že treba pouvažovať o väčšej angažovanosti Nemecka v africkom regióne Sahel.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali