Skončí slovenské zdravotníctvo v Afrike?

Skončí slovenské zdravotníctvo v Afrike?

Bratislava 14. októbra 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V hektickom povolebnom období, v čase tvoriacej sa koalície, sa všetci zaoberajú silovými a ekonomickými rezortami, ale rezort zdravotníctva je akoby od macochy

zdravotná dokumentácia, karta, lekár lekárska ambulancia
Ilustračné foto

Nikto ho nechce, nikto nemá o zdravotníctvo záujem, čo je však najhoršie, nikto nemá ani človeka, pripraveného prevziať rezort. Strany vládnej koalície mali vo volebných programoch zdravotníctvo spomínané v niekoľkých nezáväzných súvetiach, ktoré však boli len bezobsažné frázy. Zdravotníctvo bolo pritom na špičke voličského záujmu. V zdravotníctve pracuje asi 100 000 ľudí, čo s rodinnými príslušníkmi, pri dobrom zdravotníckom programe, predstavovalo potenciál 200 000 voličov. Napriek tomu žiadna strana nemala zdravotníctvo v centre svojho programového záujmu. Aj v predvolebných diskusiách, v ktorých vystupovali takmer vždy len predsedovia strán, bolo očividné, že o zdravotníctve nevedia prakticky nič.

Reklama

Budúca vláda a budúci minister zdravotníctva, ak chcú so zdravotníctvom niečo zmysluplné urobiť, si musia ujasniť parametre makroekonomické, mikroekonomické, legislatívne a organizačné. Politici sa často rozhorčujú nad tým, že poisťovne majú zisk a súčasne tí istí politici sa rozhorčujú, že štátne nemocnice sú v strate a treba ich dofinancovať. Čo vlastne chcú? Dovolím si tvrdiť, nevedia, čo chcú. Vyjadrenia o zlých ziskových poisťovniach a zlých stratových nemocniciach sú len populistické bonmoty politikov, ktorí nedokázali efektívne regulovať makroekonomické finančné toky. Pretože ak štát oddlžuje nemocnice, dáva im peniaze, ktoré im nedali poisťovne. Poisťovne si môžu nechávať zisk a neplatiť viac nemocniciam, pretože vedia, že štát musí tie nemocnice oddlžiť, nemôže ich jednoducho nechať zbankrotovať. Oddlžovanie nemocníc je nesystémový prvok a je dôkazom toho, že systém je zle nastavený. Peniaze, ktorými štát robí dofinancovanie nemocníc, by mal dať do systému vo forme zvýšených platieb za poistencov štátu a legislatívne zabezpečiť, aby zdravotné poisťovne tie peniaze použili na preplatenie zdravotných výkonov. Veľmi nebezpečný bol volebný program strany SAS v tom, že problém chceli vyriešiť vytvorením akciových spoločností z nemocníc, pretože tu sa zamieňa príčina s následkom. Zadlžovanie nemocníc je spôsobené nedostatočnými platbami poisťovní, nie zlým hospodárením nemocníc. Politici tiež často používajú falošný populistický bonmot, že „zdravie nie je tovar“. Zakrývajú ním svoju neschopnosť v riadení rezortu. Samozrejme, že zdravie nie je tovar, pretože si nemôžete kúpiť 10 dkg zdravia ako si kúpite 10 dkg vlašského šalátu. Dokonca ani choroba nie je tovar, pretože ani choroby sa nezbavíte tak, ako sa viete zbaviť starých topánok. V zdravotníctve je tovarom služba samotná, zdravotnícke know-how. Práve toto nepochopenie tovarovo-peňažných vzťahov, keď Zajacova reforma bola postavená na lacnej pracovnej sile, je príčinou toho, že počet lekárov a zdravotných sestier je v súčasnosti katastrofálne nízky a hrozí personálny kolaps systému. To, že zo systému unikajú, nie je vina lekárov a sestier, ale chyba systému. Vyriešiť to môže iba cielená novelizácia Zajacových zákonov. Nízka cena pracovnej sily spôsobila, že ambulantný sektor je prinútený pracovať spôsobom „otáčania“ vysokého počtu pacientov. Z existenčných dôvodov je kvantita uprednostnená pred kvalitou. Spôsobilo to, že Slovensko sa dostalo na čelo EU v počte pacientských návštev. V Slovensku sa ročne uskutoční cca 65 miliónov návštev lekára. To znamená, že štatisticky 1 Slovák navštívi lekára 12x ročne, čo je najviac v celej Európskej únii. Je to 4x viac, ako napríklad vo Švédsku. Ak Slovák navštívi lekára 4x viac ako Švéd, neznamená to, že je 4x zdravší. Znamená to, že Švéd si pri jednej návšteve lekára vybaví to, na čo Slovák potrebuje 4 návštevy.

Ak v médiách sledujeme správy o práci ministra zdravotníctva, tak sa stretávame s tým, že sa s niekým stretol, niečo s niekým prerokoval, že niečo navrhol, s niečím vyjadril znepokojenie. Nikdy nenájdete správu, že minister o niečom rozhodol. Je to preto, že jeho rozhodovacie kompetencie sú značne obmedzené. Aby sa systém dal zreformovať, musí mať na čele ministra so silnými kompetenciami – personálnymi, organizačnými, finančnými a legislatívnymi. Od vzniku Slovenskej republiky, za 30 rokov sa na poste ministra zdravotníctva vystriedalo 20 ľudí. Životnosť ministra zdravotníctva teda nie je ani 2 roky. Iba Ľubomír Javorský v rokoch 1994-1998 a Rudolf Zajac v rokoch 2002-2006 vydržali celé volebné obdobie 4 roky. Od prijatia Zajacovej reformy uplynulo 17 rokov a za tých 17 rokov sa vystriedalo 16 ministrov, životnosť ministra zdravotníctva je prakticky jeden rok! Čo je toho príčinou? Naozaj to bolo 16 „neschopákov“, alebo je príčina niekde inde? Politici odvolávali ministrov zdravotníctva, pretože nesplnili ich očakávania. A ich očakávania nemohli splniť, pretože tí ministri nemali patričné kompetencie.

Reklama

Vo vzťahu k zdravotníctvu sme v slovenskej politike svedkom zvláštneho úkazu. Minister Zajac bol často preklínaný, často pre mnohých politikov fungoval ako fackovací panák, ale z jeho reformných zákonov sa stala posvätná indická krava. Nikto ich nespochybňuje, nikto o nich nediskutuje, nikto sa ich nechystá zásadne novelizovať. Pritom práve tieto zákony fungujú ako koľajnice, po ktorých sa pohybuje nás zdravotnícky vláčik. Oni nedovoľujú nikam uhnúť, oni sú bez výhybky. Zajacove zákony však už svoju historickú úlohu splnili. Bez ich novelizácie, zásadnej a hlbokej, sa slovenské zdravotníctvo presunie do Afriky. A o tomto nikto nehovorí a stále na to nikto nemá chuť, politickú odvahu ani schopnosti. Je to preto, že novelizácia Zajacových zákonov znamená ísť do série konfliktov s poisťovňami, pretože tie boli do značnej miery „strihnuté“ podľa záujmov zdravotných poisťovní. Navyše nikto nevie vytvoriť koncepciu a filozofiu postzajacovskej éry slovenského zdravotníctva. Aspoň ja nikoho takého na obzore nevidím. A ak niekto dúfa, že drobnými kozmetickými organizačnými úpravami slovenské zdravotníctvo kvalitatívne vylepší, tak klame, alebo ničomu nerozumie.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Dánsko uvažuje, ako obmedziť plavbu starých tankerov prevážajúcich ruskú ropu cez Baltské more, uviedol v pondelok vo vyhlásení dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rasmussen pre Reuters povedal, že Dánsko vytvorilo skupinu spojeneckých krajín, ktoré posudzujú opatrenia zamerané na takzvanú tieňovú flotilu starnúcich lodí prepravujúcich ruskú ropu. Neuviedol, o akých opatreniach sa uvažuje. Medzi krajinami, ktoré sa zúčastnili na rozhovoroch, boli aj ďalšie štáty regiónu Baltského mora a členovia Európskej únie, informoval dánsky minister.

12:01

Čína sa v pondelok ohradila proti vyhláseniu zo summitu G7, na ktorom sa diskutovalo aj o zhoršujúcich sa obchodných vzťahoch s Pekingom, ako i o napätí okolo Ukrajiny a Juhočínskeho mora.

Lídri G7 vyzvali Peking, aby Rusku prestal posielať komponenty na výrobu zbraní. Kritizovali aj militarizáciu, nátlakové a zastrašovacie aktivity Číny v Juhočínskom mori, doplnila agentúra AFP.

Peking v reakcii na vyhlásenie G7 uviedol, že tento dokument je plný “arogancie, predsudkov a klamstiev” a ohovára a útočí na Čínu.

11:58

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet. Uviedol to v pondelok izraelský spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu.

Podľa agentúry Reuters ide o očakávaný krok po odchode Bennyho Ganca, ministra vojnového kabinetu, z izraelskej vlády.

Vojnový kabinet bol zriadený 11. októbra – štyri dni po bezprecedentnom útoku palestínskych kománd na juh Izraela – s cieľom riadiť ťaženie proti militantným hnutiam Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

11:32

Čínska vláda začína antidumpingové vyšetrovanie produktov dovážaných z Európskej únie (EÚ). Pozornosť sa zameriava na bravčové mäso a mliečne výrobky, oznámilo v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Informovala agentúra DPA.

Krok Pekingu prichádza v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorá zvažuje zavedenia sankčných ciel na čínske elektrické autá. EÚ dlhodobo kritizuje čínsky systém štátnych dotácií, ktoré podľa Bruselu narúšajú európsky trh.

11:06

Francúzska pravicová strana Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej sa podľa Erica Mauricea z Centra pre európsku politiku (EPC) bude v predvolebnej kampani vyhýbať otázkam na svoj program, ktorý je podľa neho vo viacerých bodoch neuskutočniteľný. Namiesto toho sa bude naďalej prezentovať ako strana, ktorej môžu ľudia dôverovať a je pripravená vládnuť, povedal pre TASR analytik z EPC v Bruseli.

Situácia pred voľbami sa vyvíja pomerne rýchlo, uviedol Maurice. Upozornil na ľavú stranu politického spektra, ktorá sa spojila do Nového ľudového frontu a dohodla sa na koaličnom programe.

Eric Maurice
Na snímke Eric Maurice
11:05

Traja cudzinci odsúdení v Poľsku za špionáž nariadenú Ruskom sa vyhýbajú výkonu svojich trestov odňatia slobody, upozornil v pondelok poľský denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Rzeczpospolita zistil, že jeden z trojice – Ukrajinec Jaroslav B. – sa stratil z dohľadu poľských úradov. Súd mu ešte v januári nariadil výkon trestu a v apríli a máji zaslal upomienky.

10:59

Austrália a Čína podniknú kroky na zlepšenie vojenskej komunikácie, aby takto predchádzali incidentom, povedal v pondelok austrálsky premiér Anthony Albanese po stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Li Čchiangom, ktorý je na návšteve Austrálie.

Rozhovor podľa Albanesa pomohol obom premiérom hlbšie si uvedomiť záujmy oboch krajín, pričom poznamenal, že Austrália a Čína majú vzájomne doplňujúce sa ekonomiky a spoločné záujmy.

10:57

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) rokujú o možnosti uvedenia ďalších jadrových zbraní do stavu pohotovosti. Ide o reakciu na rastúcu hrozbu, ktorú predstavuje Rusko a Čína, vyhlásil v pondelok šéf Aliancie Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

Transparentná komunikácia v tejto otázke podľa neho pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
10:55

Zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov od júla tohto roku môže spôsobiť nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai. Spracovatelia mäsa budú podľa nej opäť menej konkurencieschopní.

Pripomenula, že v dôsledku rozhodnutia Európskej komisie s účinnosťou od júla tohto roku končí možné čerpanie finančných prostriedkov z dočasného rámca pre celé potravinárske odvetvia vrátane odvetvia spracovania mäsa pre tzv. odvodové úľavy.

10:34

Nemecké firmy pôsobiace v Číne žiadajú od vlády väčšiu podporu. V prieskume Nemeckej obchodnej komory označilo 61 % oslovených firiem za najväčší problém cenové tlaky. Informuje o tom agentúra DPA.

Napriek mnohým problémom zostáva podľa prieskumu viac ako tretina (38 %) nemeckých spoločností aktívnych v Číne optimistická a očakáva zlepšenie hospodárskej situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali