Šimečkov manuál na štátny prevrat

Šimečkov manuál na štátny prevrat

Bratislava 8. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Písal sa február 2009 a meno mladého Michala Šimečku na Slovensku poznal málokto. Dnešný predseda Progresívneho Slovenska, vtedy ešte študoval v Anglicku, kde okrem iného prispieval článkami do odborných časopisov. A tak sa stalo, že Žurnál politických vied (CEU Political Science Journal) mu uverejnil text o metódach nenásilných štátnych prevratov. (link na jeho stiahnutie nájdete na konci tohto príspevku)

Michal Šimečka
Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka

Napoly článok, napoly manuál

Dvadsať stranová analýza v anglickom jazyku prináša čitateľovi, relatívne podrobné informácie o metodológii, tzv. farebných revolúcií. Určite pamätáte na oranžovú u našich východných susedov, ako aj jej dôsledky.

Reklama

Podotknime, že začala pokojne, ale neskôr už to také pokojné nebolo…

Šimečka pomenúva prostriedky, identifikuje nástroje, aké môžu byť efektívne použité k pádu legitímne zvolených vlád v postsocialistických krajinách. A ilustruje ich efektívnosť na príklade Srbska či Ukrajiny.

Reklama

Presne tak, autor sa dobrovoľne hlási k tomu, že „autokratické“ vlády alebo režimy (podľa neho napríklad aj „mečiarizmus“) v postsocialistických krajinách treba zhodiť použitím marketingových trikov a postupného vplývania (rozumej: vymývania mozgov) na verejnosť. V tejto súvislosti píše dokonca o cezhraničnej spolupráci „aktivistov“ so skúsenosťami v odbore mobilizácie más. Tieto osoby sú väčšinou združené v mimovládnych organizáciách. Určite ste už počuli napríklad o Nadácii otvorenej spoločnosti – všetci vieme, kto je tam hlavný sponzor…

Ale jeho meno neradno spomínať, pretože vás liberáli hneď onálepkujú ako konšpirátora.

Pritom vy vlastne len odkazujete na Šimečkovu prácu. Čistá komédia.

Je šokujúce, ako mladý progresívec v článku otvorene priznáva, že bez pomoci „western donors“, teda bez podpory západných „darcov“, by nebolo možné žiadnu „farebnú revolúciu“ doviesť do úspešného konca!

On to samozrejme nenazýva štátnym prevratom. „Štátny prevrat“ je – tfuj, tfuj! – vulgarizmus.

Reklama

On to pomenúva ako „demokratický prielom“. A všetci sú šťastní a aj tráva je zelenšia.

By the way: Zhodou okolností publikoval .týždeň čerstvý článok s nadpisom Orbán sa už možno nedá poraziť voľbami. Žeby niekto plánoval v Maďarsku onen „demokratický prielom“?

 

Money, money, money

Zastavme sa na chvíľu u „western donors“, západných darcoch: Ich peňaženka je plná. Ich koníček je filantropia. To iba sem-tam pomôžu pri zvrhnutí režimu, ktorý nechce poslušne hrať noty (dodané zo zámoria).

A takto to beží: Finančné injekcie, jedna za druhou. Nakoniec, za čo by chudáci aktivisti s prievanom vo vreckách prenajímali pódiá, z ktorých hania vlády? Veď už len výpožička ozvučenia a tribúny na bratislavskom námestí stojí tisíce eur. Odkiaľ ich mali napríklad organizátori manifestácií Za slušné Slovensko? Z Ódorovej kasičky v tvare prasiatka to asi nebolo. Ale možno mali niečo odložené z polievačky.

Reklama

Babka k babce, budú revolúcie!

Nie veru, rozoberá ďalej Šimečka, bez intenzívnej finančnej podpory zo zahraničia by žiadna občianska iniciatíva nemohla prerásť z lokálnej na celoštátnu.

Buďme trochu realisti. Myslíte si, že ten, kto vám zaplatí majland na „boj za demokraciu“ (teda proti vašej vláde, len to zamaskuje vzletnými heslami), je úprimný ľudomil, dobrosrdečný deduško Večerníček, ktorému leží na srdci prospech práve vášho národa?

Veď to je rovnako naivná predstava, ako že von der Layenová má na ľudí väčší vplyv ako speváčka Taylor Swift.

 

Mládež, nositeľka rána

Dôležitou súčasťou farebných revolúcií sú mládež a mládežnícke hnutia. Veď mládež je nositeľka našej budúcnosti, sú to naše deti, kto by ich nemiloval?

Citová vydieračka non plus ultra.

Mladého Šeligu aj s tou slečnou (na jej meno som už zabudol), ktorá moderovala podujatia Za slušné Slovensko, by určite nadšene vybrali ako tváre hnutia na každom majdanovom kastingu. Veď u nás boli tiež mega úspešní. Plán vyšiel a doláre nevyšli navnivoč. All-right!

Aktiváciu mimovládok s mládežníckou podporou vníma Šimečka ako kľúčové prvky mobilizácie más. Agenda aktivistov má potom spočívať vo výsmechu, znevažovaní aktuálnej vlády a jej predstaviteľov, a súčasne v podpore opozície. Samotní aktivisti pritom ostávajú „nestranní“, „apolitickí“. Ešte raz: Nestranní a apolitickí.

(…toto je priestor na váš smiech…)

Reklama

 

Občiansky odpor má byť „cool“

Osoby, ktoré mimovládky verbujú za svoje budúce usilovné včeličky, majú byť podľa Šimečkovej analýzy nielen mladí, ale aj vzdelaní ľudia, prevažne zástupcovia strednej triedy z väčších miest. Vytvorená kampaň má byť potom „imaginative“, teda kreatívna, s použitím predstavivosti. Ľuďom s ich bežnými dennými problémami predsa ťažko predáte nejakú ideu cez analytický rozbor – potrebujete ich chytiť okamžite, nápaditou myšlienkou či už v písanej, alebo grafickej podobe (prečo asi je taký úspešný v mobilizácii mladých voličov opozície projekt ZOMRI…).

„Občiansky odpor“ má byť „cool“, teda trendový, aby sa ľahko uchytil. Majú byť používané všetky dostupné komunikačné kanály a techniky moderného odvetvia PR (vzťahy s verejnosťou), ako aj techniky korporátneho brandingu. To je keď vytvoríte nejakú značku s chytľavým názvom, k nej výrazný grafický motív, aby si ich ľudia okamžite spojili s vaším odkazom, keď ich uvidia niekde na plagáte alebo na odznačiku – spomínate na „All for Jan“?

Z ľudského hľadiska je nesmierne smutné a tragické, čo sa udialo novinárovi a jeho snúbenici. Avšak, určití ľudia to dokázali marketingovo geniálne spracovať. A fungovalo to.

 

Reklama

Úloha zahraničných agentov

Predstavte si, vraj existujú „veteráni farebných revolúcií“, ktorí chodia do cudzích krajín „trénovať“ budúcich, „ašpirujúcich revolucionárov“! To nie je sprisahanecká teória – to mám zo Šimečkovho textu.

Priame priznanie, že za demonštráciami, ktoré vedú k pádom vlád, stoja zahraniční aktéri – teda iným slovom, agenti!

Samozrejme, všetko v mene demokracie. Pretože podľa niektorých postsocialistické štáty nemajú plnohodnotný demokratický režim, ale len akýsi „hybrid“, kedy sa po voľbách dostávajú k moci „autoritárske“ vlády. A tie predsa treba zosadiť. Lebo aktivistom sa páči len to, čo je prozápadné. Doláre nesmrdia.

Zosadenie vlády vraj pritom vôbec nie je extra náročná činnosť: „It doesn´t take much to help change the system.“ Asistovať pri zmene systému nie je žiadna veda, voľne preložené.

Keby som to tam nečítal, tak si myslím, že snívam! Tak tajné služby nás „varujú“ pred snahou Ruska o skrytú manipuláciu verejnej mienky u nás, ale to, že západ skúša manipulovať ľud celkom otvorene, je v poriadku.

Reklama

A recept na rozklad režimu podľa Šimečku? Strategické plánovanie, rozvoj organizačnej štruktúry, verbovanie, grafický dizajn kampaňových materiálov, a tak ďalej.

 

Mimovládky ako „detonátor“

Podržte sa, ako je formulovaný cieľ týchto subverzívnych činností: nahradiť súčasné politické elity prozápadnými lídrami!

Prozápadnými lídrami. Chápete, čo to znamená? To je priame priznanie, že pán si praje, aby nás riadili ľudia s jasným príklonom a prepojeniami k západu.

Na Slovensku je už vážne dovolené všetko?

A práve mimovládky majú fungovať ako „detonátor“, ktorý prebudí apatickú verejnosť k činom, opäť parafrázujúc predsedu Progresívneho Slovenska.

Ale nieee, to vôbec neznie ako „majdanizácia“, to je len „demokratická konsolidácia štátu“, navrátenie jeho smerovania späť na tú „jedinú správnu“ trajektóriu. No a čo, že ľudia si v demokratických voľbách zvolili, koho sami uznali za vhodné!

Reklama

Úzkej skupine aktivistov, teraz už priznanie financovaným západom, sa to nepáči, a tak rafinovane, pod zámienkou „ohrozenej demokracie a právneho štátu“, naženú masy do ulíc. A budú ich tam hnať, kým nedosiahnu svoje. Ku cti im slúži, že to robia nenásilnou formou.

Napokon, stačí, že priebežne nám púšťajú mozgový výplach made in USA, ako ho popisuje Šimečka vo svojej práci.

 

Kto tu urobí poriadok?

Mohol by za tento manuál k revolúcii dostať od Sorosa a spol. medailu. (A nie, nie sme naivní, že spomínaný finančník je jediný človek s prostriedkami na ovplyvňovanie svetovej politiky – len z jeho mena sa stal symbol. My však poznáme aj pána Schwaaba a vieme, čo je Blackrock a iní…)

Čudujete sa vy, politicky angažované mimovládky, že ľudia a vláda k vám nemajú dôveru?

Ja sa čudujem, že Šimečka nespomína verbovanie „známych tvárí“, resp. ľudí, ktorí bývajú považovaní za akúsi intelektuálnu „elitu“ národa. Veď bez hercov či spisovateľov (mená si istotne dosadíte aj samy) by žiaden míting na Slovensku nebol úplný. A novinári hlavného prúdu zas dodajú výdatný pokrm pre hlavy svojich odberateľov. Revolúcia teda prebieha na všetkých frontoch.

Pravda, možno ich ani netreba aktívne verbovať, veď títo ľudia sa radi ochotne sami prepožičajú „správnej veci“.

Reklama

Podotknime, že herci sú považovaní za intelektuálnu elitu neprávom. Z jednoduchého dôvodu: herec je remeselník, ktorého výkon spočíva v učení sa replík, ktoré vymyslel nejaký úplne cudzí človek, a potom vo stvárnení nejakej postavy. Herci napodobňujú a citujú fikciu. Žiadna analytická mozgová činnosť nehrozí.

Iste, je to špecifické a náročné remeslo, na ktoré potrebujete vlohy – ale jeho výkon nijako nepodnecuje kritické myslenie. A nie, herec nemusí byť ticho, má právo sa vyjadriť. Akurát by nemal zneužívať svoju popularitu na manipuláciu más.

Je tu však ešte jedna vec, ktorou sa pán Šimečka Jr. vo svojej práci nezaoberá. A nezaoberá sa ňou ani vo svojich vystúpeniach. Ide o odpoveď na otázku: A čo bude deň po revolúcii? Aký je plán, milí liberáli, drahí progresívci?

Lebo zatiaľ sa hrdíte len hádzaním polien pod nohy vládnej koalície.

Čo skvelé a úžasné máte v ponuke pre národ? Dáme si na úvod povinný dúhový pochod? Alebo pôjdete najprv navštíviť amerických „priateľov“ s vďakou za to, že vás podporili pri podrývaní riadne zvolenej vlády?

Ďakujem, neprosím.

Zato nový zákon o financovaní politicky angažovaných mimovládok by som, čisto z dôvodov transparentnosti, rozhodne uvítal.

Reklama

A myslím, že je nás tu takých viac…

Napokon, ako povedal poslanec Glück v relácii na TA3: Treba tu urobiť poriadok.

DOVETOK: Predstavte si, že prívrženci opozičných politikov cez víkend narušili akt pietnej spomienky na M. R. Štefánika. Hŕstka aktivistov, blízkych hnutiu Igora Matoviča, robila rozruch na oficiálnej štátnej akcii. Ľudia pískali a vykrikovali aj počas prejavu Roberta Fica. Dospelo to tak ďaleko, že zasahovala polícia. Div nedošlo k fyzickej roztržke!

Ktovie, aký manuál dostali títo „demonštranti“ – a od koho…

***

Časopis, v ktorom vyšiel Šimečkov text, si môžete stiahnuť tu.

Perlička na záver: Keď som klikol na odkaz, počítač mi najprv vyhodil varovanie, že odmieta súbor stiahnuť vzhľadom na „možné bezpečnostné riziko“… Nuž, umelá inteligencia očividne niečo vie.

Reklama

Žmurk.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali