Sila myslenia

Sila myslenia

Slovensko 17. novembra (HSP/Foto: Mária Čapáková)

 

Stalo sa mi, že mi niekto nedal šancu ešte skôr, ako ma spoznal. Skôr ako ma vôbec prvýkrát uzrel na vlastné oči a zažil ako človeka, zaradil ma do šuflíka s názvom „problém“ a tak z toho naozaj problém aj bol. Nechápala som prečo, kým sa mi dotyčná osoba nedoznala. Ale sila ľudského myslenia je silná, takže ani toto odhalenie nezmenilo na vzťahu tejto osoby ku mne takmer nič.

Aj moje myslenie ma občas prekvapuje a často sa snažím brzdiť ho, pretože to, ako sa nastavím „v hlave“, ovplyvňuje moje správanie a konanie. Tak napríklad predsudky dokážu zatvoriť srdce a spôsobia neprijatie. Ak sa príliš zaoberám tým, že mám z niečoho strach, paralyzuje ma to a uberá na istote. Naozaj, veľa problémov si spôsobujeme sami vo svojej hlave. Nehovoriac o tom, aký dopad to má na naše zdravie, vzťahy a okolie.

Reklama

Už som veľakrát počula, ako niekto povedal – len som si to pomyslel a už sa to stalo! Áno, naše myšlienky majú silu. Ovládajú naše podvedomie a dostávajú nás do situácii, ktorým by sme sa aj radi vyhli, ale bez toho, aby sme si to uvedomili, sami seba privedieme tam, kde sme vôbec nechceli byť. Tak napríklad niekto sa ráno zobudí a je hneď mrzutý, že to zas bude deň. Sám sa tak rozhodol. Jeho deň bude taký, aký si ho spraví.

Reklama

Dobrou správou je, že rovnako, ako nás ovplyvňuje naše vlastné negatívne myslenie, má na nás vplyv aj myslenie pozitívne. Napokon, keď sa zahľadíte do tvárí ľudí ráno v električke, môžete doslova čítať, ako kto vyštartoval do nového dňa. Je na nás vidieť, aké myslenie prevláda v našej hlave. Tvár, oči, postoj veľmi ľahko odzrkadlia vnútorný stav človeka.

Niežeby sme nemali právo mať niekedy horšiu náladu, ale ak sa v tom ešte aj sami živíme v myšlienkach, stane sa to zlozvykom a štýlom myslenia. „Aj tak ma v práci nečaká nič dobré…“ „Čo z toho, že sa mi niečo raz podarilo, keď ostatné veci idú dole vodou…?“ „Načo sa mám snažiť, keď z toho nič nemám?“ „Dnes to zas budem musieť len pretrpieť…“ Mala som jednu kolegyňu, ktorá pri príchode do práce mala vždy tak trpiteľský výraz, až sa mi zdalo, že sa každú chvíľu rozplače. Ale ako sa pracovná doba blížila ku koncu, jej tvár sa rozjasňovala, bola zhovorčivejšia, usmievavá…

Do duše človeka nevieme nazrieť. Nezistíme, čo ovplyvnilo jeho aktuálnu náladu, čím sa zaoberá v myšlienkach a čo so sebou nosí vo svojej hĺbke. Možno ani sami o sebe to niekedy nevieme. Ale akým smerom sa uberajú moje myšlienky, to je celkom dobré vodítko k tomu, aký budem mať dnes deň, ako budem pôsobiť na ľudí vo svojom okolí a čo im zo seba ponúknem.

Skúsme si ráno jednoduchý test – postavme sa pred zrkadlo a zahľaďme sa do svojej vlastnej tváre. Čo v nej vidím? Dokážem sa na ňu vôbec pozerať…? Viem sa na seba usmiať a popriať si dobré ráno? Prvý človek, ktorého ráno stretneme, sme my sami. Už keď sa prebúdzame a začíname vnímať, že je nový deň a treba vstať, stretáme seba samého. Precitám a prvý človek, s ktorým sa treba vysporiadať, som ja. Moje myšlienky, nálada, dispozícia alebo indispozícia, s ktorou sa zobudím, moja vôľa vykročiť.

Tak  smelo do toho – skúmajme svoje myšlienky, pozorujme, aký dopad majú na náš život, hľadajme, koľkým situáciám sa môžeme vyhnúť len vďaka pozitívnemu mysleniu a kam dokážeme dostať sami seba, ak si myšlienky neustriehneme. Reflexia nášho myslenia v priamom kontakte s realitou nám môže pomôcť pri odhalení príčin vlastného zlyhania, konfliktov, depresívnych stavov… Nie vždy za to môže ten druhý…možno mi len nastavil zrkadlo…

Reklama

Mária Čapáková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali