Šichtařová oponuje teórii o preľudnení Zeme: “Naša planéta to vydrží, nie je však vôbec rasistické povedať, že stmavne”

Šichtařová oponuje teórii o preľudnení Zeme: “Naša planéta to vydrží, nie je však vôbec rasistické povedať, že stmavne”

Praha 2. júla 2018 (HSP/Foto: eurozpravy.cz)

 

Česká blogerka, ekonómka a analytička Markéta Šichtařová sa v novom príspevku venuje otázkam migrácie, hrozbe preľudnenia planéty, či najnovšiemu trendovému hnutiu antinalizmu, ktoré zastáva názor, že každý narodený človek je odsúdený na utrpenie a na pôsobenie utrpenia okolitému svetu.

Na snímke ekonómka Markéta Šichtařová

Podľa Šichtařovej sa v poslednom období rozšírila nová fóbia – strach z preľudnenia. “Prispievajú k nej ako rôzni ekologickí aktivisti, tak napríklad aj nedávna imigračné kríza, ktorá ukazuje, ako rýchlo sa do Európy tlačia noví a noví ľudia.”

Reklama

“Fóbia to asi musí byť veľa veľká, pretože tí, ktorí jej podľahli, vykazujú dosť drastické riešenia,” reaguje ekonómka na správy o táboroch pre migrantov, ktoré v Alžírsku zriadili uprostred púšte. To vníma ako dosť neštandardné riešenie, no ešte drastickejší jé návrh tzv. antinatalistov, ktorí navrhujú vôbec nemať deti. “Ak je problémom planéty to, že na nej žijú ľudia, prečo antinatalisti smrť odkladajú? Každý deň spotrebúvajú vzduch, vodu, elektrinu … Nebola by ich samovražda záslužnejšia než pomalé čakanie na starobu?” uvádza Šichtařová.

Podotýka, že naša “humánna” spoločnosť lieči samovražedné sklony antidepresívami. “Keby sa antinatalisti pokúsili o samovraždu a nepodarilo sa im to, zrejme by sa dostali do rúk psychiatra – a tí vedia väčšinu cvokov liečiť. Antinatalistom by sa napríklad aj mohlo rozjasniť. Akurát si nie som celkom istá, či by to bolo dobre, alebo zle,” dodáva.

Reklama

Antinatalisti totiž podľa nej popierajú zmysel života. “Myslím, že pre každého živočícha je prirodzené chcieť sa množiť. To je zmysel jeho života. Ak je človek tiež živočích, je aj pre neho úlohou života množiť sa. Potom dáva zmysel, že niektorí ľudia označujú antinatalistov za zbytočných ľudí.”

Antinatalisti oponujú, že mnoho ľudí nemalo deti, a napriek tomu planétu obohatili. Poukazujú na umelcov, vedcov. Ich oponenti kontrujú, že je zaujímavé, že najmä ľudia bez detí majú túžbu brať osud ľudstva do svojich rúk. “Práve bezdetní nezvyčajne často riadia vlády. Či už v minulosti Hitler alebo Beneš, alebo dnes Merkelová, britská premiérka Mayová, škótska premiérka Sturgeonová, francúzsky prezident Macrona, holandský premiér Rutte či šéf európskej komisie Juncker. Len náhoda?”položila otázku Šichtařová.

“Možno. Niekedy sa predsa stane, že ľudia nemôžu mať deti, hoci chcú. Akurát že v politike je ich nejako veľká koncentrácia. Štatisticky nezodpovedajú neplodnosti. Skôr naznačujú nejaké psychické pnutia. Koniec koncov je známym faktom, že koncentrácia psychopatov v politike je tiež nadpriemerná,” podotýka. “Skoro sa potom s trochou zveličenia zdá, že sa antinatalisti v politike premnožili a v súlade s osobným presvedčením vedú svoje národy k vymretiu.” Každú chvíľu totiž podľa nej politici slovne či reálne manipulujú s armádami a zbraňami.

Uvádza aj druhú možnosť ako táto situácia vznikla. “Možno antinatalisti svojou fóbiou z premnoženia ľudstva len maskujú vlastné sebectvo. Možno nemajú deti preto, že by ich obmedzovali v rozlete. Antinatalistkou je napríklad L. Münterová, automobilová pretekárka. Automobilový šport je tak drahý, že je klasickým príkladom blahobytu. Táto dáma bojujúca za ekológiu je teda úplne nelogická. Ak nemá deti, aby zachránila planétu, ale nevadí jej, že páli benzín a pneumatiky len pre pobavenie, skôr to bude len póza.”

Mnoho ľudí si myslia, že rast počtu obyvateľov je tak rýchly, že nemôže ďalej pokračovať, pretože nás planéta neuživí. “To už pred dvesto rokmi hovoril Thomas Malthus. A stále tu sme. Malthus vymyslel aj teóriu, podľa ktorej sa počet obyvateľov drží v rozumných medziach len tým, že keď sa ľudia premnožia, boj o potravu vyvolá vojnu a ľudia sa pozabíjajú na únosnú hranicu. Alebo príde choroba. Alebo iná katastrofa. Ekonómia tak načas získala prívlastok pochmúrna veda.

Reklama

“Pretože stále existujeme celkom pekne, nevyzerá to, že je po dvoch stovkách rokoch planéta preľudnená. To len regionálne a dočasne je rast počtu obyvateľov rýchly. Planéta ako celok je vďaka novým technológiám a novým obrobeným územiam schopná uživiť stále viac ľudí. Ak vyjdú demografické predpovede a okolo roku 2050 bude mať planéta 10 miliárd obyvateľov, teda skoro o polovicu viac ako dnes, zvládneme to. Technológia už vie pestovať zeleninu na severnom póle aj v púšti.”

Autorka priznáva, že niektoré populácie rastú príliš rýchlo. Zaujímavý je Pakistan. Tamojšia populácie má dnes 208 miliónov ľudí a každý rok rastie o 2,1%. To znamená, že počas roka pribudne 4,3 milióna Pakistancov. Podobne je na tom Nigéria. Jej populácia rastie o 2,5% ročne. Pri poslednom sčítaní v roku 2014 mala 179 miliónov ľudí a každý rok pribudne 4,5 milióna Nigérijcov. Planéta je teda preľudnená len v niektorých regiónoch. “Prekvapivo tam sa antinatalisti na antidepresívach nevyskytujú.”

Ako opak uvádza stredoeurópske krajiny patriace k najrýchlešjie vymierajúcim národom. “V roku 2050 nás bude menej ako dnes. Vymierame,” hovorí o Českej republike. Je to podľa nej definičný znak bohatých spoločností. “Či sa nám to páči, alebo nie, nie je vôbec rasistické povedať, že skôr či neskôr planéta stmavne.” Vysvetľuje to tým, že počet obyvateľov na planéte vzrastie o polovicu, ale počet bielych Európanov do roku 2050 klesne o 5%. (Môžeme len dúfať, že Európu nestretne rovnaký osud ako Južnú Afriku, kde sú belosi na indexe. Majú prísť bez náhrady o pôdu a časom aj o všetok majetok – podobne, ako to robili Nemci v tridsiatych rokoch Židom.)”

Antinatalisti sú podľa nej problémom aj pre ekonomiku. Tým, že nemajú deti, budú v dôchodku žiť na úkor iných. Uvádza, že častý názor, že “celý život som si platil na dôchodok, takže je jedno, či mám deti”, je mylný. “To by platilo, keby sa podarila dôchodková reforma. Tá sa ale v žiadnej rozvinutej krajine nevydarila tak, aby nemala muchy, a u nás prebehla skôr paródia na dôchodkovú reformu. Náš dôchodkový systém teda dnes funguje v skutočnosti tak, že súčasná pracujúca generácia hradí dôchodky súčasným dôchodcom. Nie sebe. Dnešní bezdetní len platia dôchodky svojim rodičom. Na dôchodky dnešných bezdetných sa budú musieť zložiť deti iných ľudí,” podotýka.

Ekonomika to podľa nej podobne ako príroda vie riešiť. “Príroda premnoženie populácie rieši úbytkom zdrojov. Ekonomika to tiež vie riešiť. Tak napríklad ropa. Ľudia sa roky boja, aké to bude, až ropa nebude. Jej cena vraj bude astronomická. Ekonómovia vedia, že ešte predtým, než ropa dôjde, jej cena naopak dramaticky poklesne, pretože sa už nebude používať. Ekonomika pre ňu včas nájde náhradu.”

Reklama

“A presne podľa takejto filozofie sa zdá, že aj ľudská spoločnosť si poradí. Aj bez antinatalistov. Čím bude spoločnosť bohatšia a zložitejšia, tým bude psychicky náročnejšie v nej žiť. Stres sa podpíše na našej plodnosti. Časom nebude problémom plodnosť, ale neplodnosť.”

Dodáva, že antinatalisti planétu riešiť nemusia. “Možno by sa radšej mohli zastaviť u psychiatra. Ale nutné to nie je. Svojím spôsobom si totiž príroda aj u antinatalistov našla cestičku. Proste cvoci svoje gény nezašlú ďalej. Geniálne riešenie,” dodáva na záver česká ekonómka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali