Šichtařová o návrate k Rakúsko-Uhorsku: Jednota EÚ sa začína vynucovať

Šichtařová o návrate k Rakúsko-Uhorsku: Jednota EÚ sa začína vynucovať

Praha 16. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Česká ekonómka Markéta Šichtařová sa vo svojom komentári pre server iDnes.cz tentokrát zamerala na rokovania ministrov zahraničných vecí Česka, Rakúska a Slovenska o tom, že by mohlo dôjsť k vzájomnému otvoreniu hraníc. Do článku zahrnula tiež ideu návratu k Rakúsko-Uhorsku

Na snímke Markéta Šichtařová

Na začiatku svojho komentáre píše Šichtařová o tom, že istý slovenský podnikateľ maďarskej národnosti chce predstaviť spoločnú ligu Čechov, Slovákov, Rakúšanov a Maďarov. “Vlastne taká rakúsko-uhorská liga. To ako že snáď vstáva z mŕtvych Rakúsko-Uhorsko?” Pýta sa ekonómka.

Reklama

Uvádza, že možno sa nebude jednať o také bláznovstvo, ako to znie. “Pandémia ukázala, že keď ide do tuhého, nadnárodnej riadenie prestáva fungovať. Nie že by fungovalo konanie národné. Zadrháva sa to. Ale stále ide to v porovnaní s celou EÚ. Logicky. Pretože košeľa bližšia ako kabát,” pokračuje Šichtařová.

Sama ekonómka píše, že zo strany vlády je tu náznak pokusu riešiť to, čo je urgentné. “A nie riešiť nesmrteľnosť chrobáka v roku 2050 tak, ako sa to deje na úrovni nadnárodnej. Korona ukázala, že akonáhle ide o život, nepoznajú národné štáty brata. A matka nepozná svoje deti,” konštatuje Šichtařová.

Reklama

 

Ťahanie za jeden povraz

Podľa jej názoru Európa za jeden povraz neťahá. Myslí si, že jej chýba spoločná idea a tiež cieľ. “Juh je jednoducho po všetkých stránkach úplne iný ako sever. Spomeňme, ako EÚ nedokázala pomôcť Taliansku. Došlo to tak ďaleko, že sa vedenie EÚ nakoniec muselo Taliansku ospravedlniť,” píše.

Ďalej opisuje situáciu, keď sa Európska komisia “začala negatívne voziť” po nemeckom ústavnom súde. Ten totiž uviedol, že konanie ECB je čiastočne protiústavné z hľadiska nemeckej ústavy.

“Zrazu sa ukazuje, že Európu je nutné držať dohromady ako jeden celok viac bičom než cukrom. Jej jednota začala byť vynucovaná. Nie je v tom ale žiadny nacionalizmus, ktorý je mnohým odporcom tuhšej integrácie podsúvaný,” uvádza.

Reklama

 

Život v nás

Štáty, ktoré spolu nemajú takmer nič spoločné, na seba kašlú, myslí si. A zase štáty, ktoré majú historickú blízkosť, cíti potrebu v tom, aby otvorili svoje hranice. “Rakúsko-Uhorsko síce už neexistuje, ale svojím spôsobom žije v nás,” uvádza.

Šichtařová ďalej vysvetľuje, že hoci sa nám to nemusí páčiť, sme si podobní. Podľa jej názoru máme podobné uvažovania a žijeme aj rovnakým spôsobom. Podobnosť je aj v architektúre.

“Rakúsko-Uhorsko ale bolo v mnohom EÚ podobné: Dostalo pod jednu strechu mnoho národov. Vytvorilo jeden trh, čo mu dalo ekonomickú silu. A podobne ako EÚ aj ono si myslelo, že je veľmocou, než pochopilo, že skutočná veľmoc v Európe už nie je,” pokračuje vo svojom komentári.

Reklama

Ekonómka priznáva, že diskusia o obnove Rakúska-Uhorska vo svojej pôvodnej podobe je fantasmagorická. Poukazuje však na spoluprácu krajín V4, ktorá sa čiastočne prekrýva s Rakúskom-Uhorskom, ďalej tiež na Schengen.

“Pred nejakými 50 rokmi sa musela zdať bláznivá predstava, že vojnou rozhádaná Európa by raz mohla vytvoriť spoločnú menu a spoločnú úniu, v ktorej hlavné slovo bude mať porazené Nemecko. Vážne je tak bláznivá predstava, že dejinami, jazykom i kultúrou spojené krajiny bývalej monarchie vytvoria o 30 rokov inú spoločnú menu a inú úniu?” Uzatvára ekonómka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali