Sergej Chudijev: Ani nezbadáte, kedy sa znovu rozhoria osvienčimské pece

Sergej Chudijev: Ani nezbadáte, kedy sa znovu rozhoria osvienčimské pece

Bratislava/Moskva 2. februára 2018 (HSP/Foto:TAR/AP-Alik Keplicz)

 

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. január. Dátum nebol vybraný náhodne: práve 27. januára sovietske vojská oslobodili Osvienčim, známy koncentračný tábor, v ktorom nacisti zavraždili 2,8 miliónov obetí, najmä Židov.

Ilustračné foto

Podaktorí zareagovali na tento dátum takými alebo onakými podujatiami, ktoré mali pripomenúť to, čo sa vtedy udialo, iní ho ohundrali: je to už otravné, bolo to tak dávno, a vôbec, treba si neustále pripomínať tie staré udalosti?

Reklama

Skúsenosti, a to aj nedávne, ukazujú, že treba.

Lebo keď si ľudia nepamätajú minulosť, začínajú si ju vymýšľať, a taká vymyslená minulosť sa stáva základom neveľmi peknej prítomnosti.

Reklama

Nedá sa povedať, že hodnoty, ktoré uznáva súčasné ľudstvo, sa vykryštalizovali vďaka víťazstvu nad fašizmom. Tieto hodnoty sa samozrejme vykryštalizovali oveľa skôr. Ale ustálili sa ako niečo, čo sa rozumie samo sebou, práve po tom, ako ideológia, ktorá dôsledne poprela humanistické dedičstvo ľudskej (a v prvom rade nemeckej) kultúry, ukázala, čoho je schopná, a potom utrpela porážku.

Všeobecnú deklaráciu ľudských práv prijala Organizácia spojených národov 10. decembra 1948 pod dojmom neslýchaných zločinov, ktoré boli v pamäti ešte veľmi čerstvé. Ako sa hovorí v preambule Všeobecnej deklarácie, deklarácia bola spísaná, „pretože ignorovanie ľudských práv a pohŕdanie nimi viedlo k barbarským činom urážajúcim svedomie ľudstva“.

Práve odmietanie nacistického barbarstva dlhú dobu pôsobilo (a stále pôsobí) ako poistka proti návratu podobného barbarstva (možno oblečeného do iných foriem). Preto si treba veľmi pozorne všímať snahy o odstavenie tejto poistky.

Keď mi tvrdia, že komunizmus sa rovná nacizmu a ZSSR Tretej ríši, že nacisti mali len elegantnejšie uniformy, príde mi na um jedno slovo: Osvienčim.

Medzi ľuďmi, ktorí podpálili pece v Osvienčime, a ľuďmi, ktorí tieto pece uhasili, je rozdiel.

Reklama

Ak ho nebadáte, nezbadáte ani to, kedy sa osvienčimské pece rozhoria znovu. Myšlienka, že druhá svetová vojna, ktorú my voláme Veľká vlastenecká, bola zápasom dvoch rovnako monštruóznych totalitných režimov, neznamená nejaké mimoriadne zásadné netolerovanie komunizmu. Znamená tolerovanie nacizmu.

Ak sa pre vás NKVD rovná SS, neznamená to, že nenávidíte NKVD. Možno nenávidieť NKVD a takéto prirovnania nevyslovovať. Znamená to, že SS pre vás nie je väčšie, ale v dôsledku omnoho menšie zlo, že vás už nevzrušujú pochody na počesť SS, fakľové sprievody alebo heslá o etnickej čistote. V skutočnosti je vám ľahostajné, kto, len aby to nebolo NKVD.

Druhá absurdná myšlienka, ktorá vyplýva z očividnej neznalosti dejín: “Hitler aspoň nevyvražďoval svojich”.

Práve naopak, Hitler prenasledoval svojich spoluobčanov, tým vlastne začal, či už to boli vnútrostranícki politickí protivníci (reálni alebo potenciálni), aktívni odporcovia nacizmu alebo aspoň tí, čo neprejavovali búrlivé nadšenie. Prenasledoval sociálnych demokratov, katolíkov, protestantov patriacich do tzv. Vyznavačskej cirkvi, ale aj mnohých ďalších.

Ale svojich reálnych alebo predpokladaných protivníkov prenasleduje každá tyrania, to nebolo nič nové.

Reklama

Nový bol program takzvanej eutanázie, to jest usmrcovania nevyliečiteľne chorých a  práceneschopných občanov. Nové bolo systematické prenasledovanie občanov židovského pôvodu, a to nezávisle od ich presvedčenia alebo správania.

Mohli patriť medzi komunistov alebo antikomunistov, judaistov, ateistov alebo kresťanov, mohli byť neochvejnými členmi židovskej komunity alebo naopak úplne asimilovanými Nemcami, a to tak z hľadiska jazyka a kultúry, ako aj vlastného sebauvedomenia, mohli byť kozmopolitmi alebo naopak horlivými nemeckými patriotmi. Mohli to byť dokonca veteráni prvej svetovej vojny, ktorí prelievali svoju krv za Nemecko, vojnoví invalidi, nositelia štátnych vyznamenaní – nič z toho nemalo nijaký význam.

Všetkých týchto ľudí najprv poosočovali, potom pozbavili práv, potom aj slobody a napokon ich kruto povraždili. Národní socialisti hanebne vraždili svojich lojálnych a poslušných občanov spolu s ich rodinami vrátane nemluvniat, a to z dôvodov, ktoré nemali nič spoločného s ich správaním. Ide o dobre známu skutočnosť.

Vo svetle dejín treba prehodnotiť ešte jednu tézu, a tou je viera v osvietenie plynúce zo Západu.

Táto téza je úzko spojená s vierou v pokrok. Predpokladá sa, že krajiny, ktoré dosiahli väčší pokrok vo vede, ekonomike a celkovom blahobyte, sú na vyššom stupni vývinu, preto sa treba usilovať o ich dostihnutie a vo všetkom ich napodobňovať.

Nuž, niekedy nie je na napodobňovaní a úsilí o dostihnutie nič zlé, ale takéto správanie nie je vždy namieste. Občas je lepšie, keď sa pokrokovými nápadmi nenecháme až tak očariť.

Pokrok neznamená iba prekonávanie starých foriem zla, ale aj zrod nových.

Ideológiu nacizmu nevymysleli nejakí obmedzení zadubenci v krčme pri pive. Nešlo o nejaký náhly záchvat pomätenosti. Bolo to vyvrcholenie dlhodobého intelektuálneho procesu, ktorý prebiehal v celom západnom svete.

Myšlienka o rasovej nadradenosti sa objavila u francúzskych aristokratov, ktorí odôvodňovali svoje privilégiá tým, že údajne pochádzajú z germánskeho kmeňa Frankov, a preto majú vrodené právo vládnuť nad plebejcami keltského pôvodu. Táto doktrína sa neskôr veľmi rozmohla v anglojazyčnom svete, vo Veľkej Británii a v USA, kde sa harmonicky dopĺňala s istou interpretáciou evolučnej teórie.

Na začiatku 20. storočia sa aj uznávaní vedci nazdávali, že ľudské rasy sú v rôznych štádiách prechodu od zvieraťa k človeku: príslušníci čiernych plemien sú veľmi blízki opiciam a úplne vyspelí ľudia sú príslušníkmi takzvanej teutónskej rasy, ku ktorej patria obyvatelia Severnej Európy, hovoriaci germánskymi jazykmi. Íri z rasového hľadiska zaujímajú nižšie miesto ako Anglosasi, Taliani ešte nižšie, Slovania ešte nižšie.

Reklama

Teraz je to takmer neuveriteľné, ale vtedy sa to považovalo za absolútne vedecké, napríklad sa organizovali expedície, ktoré rozkopávali cintoríny austrálskych domorodcov a na nájdených lebkách sa pokúšali vedecky dokázať, že pôvodní Austrálčania sú “prechodnou formou” od neandertálcov k súčasným ľuďom.

A “barbarské činy urážajúce svedomie ľudstva” si treba pripomínať, a to nie preto, aby sme niekomu niečo vyčítali (všetci títo hrdlorezi sú dávno mŕtvi), ale aby sme pochopili, ako to vo svete chodí. Civilizácia, humanita (nech je akokoľvek relatívna), aj tá najmenšia predstava o hodnote ľudského života – toto všetko sú veľmi krehké veci. Vyžadujú si opatrné zaobchádzanie.

A k všetkým pokusom o rehabilitáciu nacizmu treba pristupovať s nulovou toleranciou.

Sergej Chudijev, publicista, teológ

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali