V septembri 1959 uprostred studenej vojny pozval Eisenhower Chruščova na dlhú návštevu USA. Bola by podobná cesta reálna aj dnes?

V septembri 1959 uprostred studenej vojny pozval Eisenhower Chruščova na dlhú návštevu USA. Bola by podobná cesta reálna aj dnes?

Londýn 17. septembra 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP)

 

V septembri 1959 sa Nikita Sergejevič Chruščov stal prvým sovietským vodcom, ktorý navštívil Ameriku. Bola to pozoruhodná udalosť a kľúčový moment studenej vojny, pripomína vo svojom príspevku pre portál RT britský novinár John Wight.

Na archívnej snímke vľavo Nikita Chruščov a Johnn Kennedy

Narodil sa v roku 1894 chudobným roľníkom v Rusku, Chruščov vyrastal v pravdepodobne najdramatickejšom obdobím v ruských dejinách, pričom zažil prvú svetovú vojnu, februárovú a októbrovú revolúciu, občiansku vojnu v rokoch 1918-1922. Po tom nasledovali päťročné hospodárske plány a čistky v 30. rokoch 20. storočia. Takisto bol svedkom druhej svetovej vojny a poststalinistického obdobia, v ktorom už bol Chruščov výrazne osobne a politicky činný. Preslávil sa najmä “tajným prejavom” z roku 1956 na 20. zjazde Komunistickej strany Sovietskeho zväzu v Moskve.

Reklama

Od vodcu, ktorého politická kariéra bola úzko spätá so Stalinom, bol tento prejav považovaný za akt zrady – cynický pokus urovnať si svoje vlastné svedomie a dištancovať sa od brutálnych výstrelkov jeho predchodcu. Iní považovali tento prejav za odvážny a potrebný, pričom začali spochybňovať sklerotickú politickú kultúru v horných vrstvách strany a vlády, ktorá bola nezlučiteľná s vtedajšími pomermi v krajine a Chruščov tak vlastne umožnil krajine a jej ľuďom jednoduchšie dýchať.

Chruščovov sedliacky pôvod a svojrázny štýl z neho urobili vodcu, ktorý bol ochotný riskovať doma aj na medzinárodnej scéne. Dobre porozumel rozhodujúcemu rozdielu medzi doktrinálnou čistotou, ktorá vyzerá dobre na papieri a skutočnou politikou plnou dôležitých testov v skutočných svetových podmienkach. Dokázal si tak vybudovať meno politika, ktorý nebol väzňom pevných ideologických pozícií.

Reklama

Úspech jeho pohľadu na svet nebol nikde viac zrejmý ako v zahraničnej politike definovanej cieľom pokojného spolužitia so Západom. A práve tu sa nachádza fascinujúca epizóda v histórii studenej vojny, keď sa sovietsky líder, na pozvanie prezidenta Eisenhowera 15. – 27. septembra 1959 vybral na dvojtýždňovú cestu po USA.

Chruščov vo svojich memoároch zanechal poklad osobných spomienok na túto cestu. S osviežujúcou svätosťou priznáva, že keď dostal pozvánku na návštevu USA, veľmi to prekvapilo Moskvu. “Nemali sme dôvod očakávať takéto pozvanie,” píše. “Naše vzťahy boli veľmi komplikované… Amerika nás úplne bojkotovala… a zrazu pozvanie. Čo to znamenalo? Nejaký posun? Bolo ťažké to pochopiť.”

Cítil hrdosť na istý posun v postoji Washingtonu k ZSSR. Neuspokojilo ho to však: “Už sme sa dostali ďaleko od čias, keď nás Spojené štáty ani diplomatický neuznali. Cítili sme pýchu v celej krajine, v strane, v našom ľude. Hlavnými faktormi, ktoré prinútili prezidenta Eisenhowera, aby hľadal cestu k lepším vzťahom, bola naša ekonomická moc, moc našich ozbrojených síl a celej spoločnosti. ”

V ZSSR prebehla vážna diskusia o tom, kto by mal byť súčasťou delegácie v USA: “Vznikla otázka, či vziať naše manželky alebo nie. Keď sme spolu s Bulganinom odišli do Ženevy a Londýna, nechali sme manželky doma. Ísť bez nich bolo jedným z našich odkazov smerom k Stalinovej ére. Stalin bol veľmi podozrievavý ku komukoľvek, kto niekde cestoval so ženou… Vo všeobecnosti sme vždy považovali za maloburžoazný luxus cestovať s manželkami.”

V čase pozvania od Eisenhowera riešila Chruščovova vláda krízy doma aj v zahraničí. Jeho spomínaný prejav na 20. zjazde KSSZ, ktorý začal proces de-stalinizácie, mal neúmyselný následok katalyzácie protisovietskeho sentimentu v celom východnom bloku, najviac v Maďarsku. Medzitým studená vojna dosiahla bod, v ktorom bol takmer každý presvedčený, že tretia svetová vojna je otázkou času. V tejto súvislosti návšteva Spojených štátov priniesla príležitosť na zmiernenie napätia medzi Východom a Západom, ktoré boli “tehotné” na konflikt.

Reklama

Chruščovov úspech v sovietskom systéme sa prejavil dosť rýchlo. Lietadlá Tu-114 ho dopravili do USA letom zo Sovietskeho zväzu bez medzipristátia. Po prílete do Washingtonu Američania nemali schody dostatočnej výšky, aby sa dostali ku dvierkam. “Nevedeli, že naše lietadlo bude také obrovské. V ich očiach sme mohli vidieť údiv. Nikdy nevideli nič podobné.”

Okrem série rozhovorov, ktoré sovietska delegácia uskutočnila so svojimi americkými kolegami o rôznych témach a záležitostiach spoločného záujmu, sovietsky líder navštívil New York, Los Angeles, San Francisco a Pittsburgh. Následne cesta vyvrcholila súkromnými rozhovormi s Eisenhowerom.

Chruščov spomína na večeru, ktorá sa konala počas jeho návštevy v Los Angeles v spoločnosti bohatých a vplyvných hodnostárov mesta: “Jedlo bolo lahodné a pekne podávané,” píše. “Žiadna kyslá kapustová polievka.”

Ale veci sa otočili, keď starosta mesta počas svojich vyjadrení urážal Sovietský zväz. Chruščov bol nútený odpovedať zhromaždeným hosťom vyjadrením: “Pán starosta,” povedal som, “som tu ako hosť prezidenta. Neprišiel som do vášho mesta, aby som bol urážený alebo aby som vás počúval znevažovať našu skvelú krajinu a našich skvelých ľudí. Ak moja prítomnosť nie je vítaná, potom je moje lietadlo pripravené odletieť späť do Sovietskeho zväzu. ”

Chruščovovo stretnutie s vedúcim amerického zväzu robotníkov v automobilovom priemysle Walterom Reutherom poskytuje ďalší fascinujúci pohľad na svetový postoj ku človeku, ktorý bol vychovaný v presvedčení, že komunizmus znamená budúcnosť. “Pozoroval som Reuthera… bol to muž, ktorý zradil triedny boj … Dostával toľko peňazí ako vedúci odboru ako riaditelia najväčších amerických korporácií, ako Ford. Inými slovami, kapitalisti si ho kúpili.”

Reklama

Nakoniec pokus o dosiahnutie prelomu v americko-sovietskych vzťahoch v priebehu turné zlyhal. “Mohol by som povedať, že Eisenhower bol vyčerpaný,” píše Chruščov. “Vyzeral ako muž, ktorý spadol cez dieru na ľade a bol vytiahnutý z mrazivej vody, ktorá z neho stále kvapkala.”

Hoci na počas cesty nepodarilo dosiahnuť výsledok, o ktorý sa usilovali obaja vodcovia, je to dôkaz politickej odvahy prezidenta Eisenhowera, ktorý pozval svojho sovietskeho náprotivka, aby navštívil krajinu počas obdobia extrémneho nepriateľstva medzi Washingtonom a Moskvou.

Je pravdepodobné, že bez jeho návštevy v USA v roku 1959 by Chruščov nebol ochotný vyhovieť JFK počas kubánskej krízy v roku 1962. Stal sa lídrom, ktorý bol schopný humanizmu aj v čase krízy bez ohľadov na geopolitické rozdiely.

V roku 2018 v dôsledku všeobecnej protiruskej horúčky, ktorú riadi Washington, je veľmi nepravdepodobné, že sa takáto návšteva prezidenta Vladimíra Putina uskutoční v blízkej dobe, rovnako ako návšteva jeho amerického náprotivka prezidenta Trumpa v Rusku, uvádza na záver Wight.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali