Selektívna pamäť: prečo sa Poľsko pohádalo takmer so všetkými svojimi susedmi

Selektívna pamäť: prečo sa Poľsko pohádalo takmer so všetkými svojimi susedmi

Poľsko 14. novembra 2017 (HSP/Sputnik/FotoTASR/AP-Alik Keplicz)

 

Podľa odborníkov zostal Poľsku iba jeden plnohodnotný spojenec – Spojené štáty. Prečo sa Varšava pohádala so všetkými svojimi susedmi a či poľská vláda chce túto situáciu napraviť, sa dočítate v materiáli RT.

Ilustračné foto

Ukrajinsko-poľskej vyhrotenie

Reklama

“Pamätáme Ľvov a Vilnius!” “Nechceme Banderu!” “Ukrajina, priznaj pravdu! Poľsko zdvihni sa z kolien!” Tieto plagáty sa objavili na početných demonštráciách poľských nacionalistov a patriotov, ktoré prebehli po celej krajine 11. novembra 2017. Poľsko oslavovalo deň nezávislosti.

Samozrejme, že na demonštráciách nepanovali iba protiukrajinské heslá, tentoraz radikáli dokonca ani nezapálili ukrajinskú vlajku, ako tomu bolo predtým. Avšak svoj postoj k bratom v európskej voľbe radikálnej pravice vyjadrili. Neboli to však len oni, ale aj vedenie krajiny.

Reklama

Ešte pred demonštráciou 8. novembra pri hrobe neznámeho vojaka v centre Varšavy sa objavili dve nové pamätné tabule pripomínajúce Poliakov, ktorí počas druhej svetovej vojny padli v boji s Organizáciou ukrajinských nacionalistov a Ukrajinskú povstaleckú armádou (OUN-UPA). Iniciátorom rozmiestnenia týchto pamätných dosiek bolo poľské ministerstvo obrany.

Toto rozhodnutie ostro kritizoval riaditeľ Ukrajinského inštitútu národnej pamäti Volodymyr Vjatrovyč. 9. novembra poľské médiá informovali, že Vjatrovyčovi bol zakázaný vstup na poľské územie. Poľské ministerstvo zahraničia to však nepotvrdilo.

Príhoda s pamätnou tabuľou a Vjatrovyčem sa stala súčasťou sporov oboch krajín, ktoré začali neskôr po tom, čo 2. novembra 2017 poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski vyhlásil, že do jeho krajiny sa nebudú vpúšťať “Ukrajinci s protipolskými postojmi”. 10. novembra Waszczykowski zdôraznil, že Ukrajinu čakajú vážene problémy s EÚ, pokiaľ neodmietne zveličovanie nacionalistov, ktorí sa pošpinili kolaboráciou s Hitlerom, a charakterizoval vzťahy s Ukrajinou ako tie najhoršie za posledné roky. “Protipoľské signály” z Ukrajiny označil ako neprijateľné aj prezident krajiny Andrzej Duda. V ukrajinskej Najvyššej rade zase obvinili Poľsko z “delenia Ukrajiny”.

 

Proti Západu i Východu

Reklama

Požiadavka, aby Berlín vyplatil kompenzácie, sa v zahraničnej politike Varšavy spája s odcudzením od Bruselu a od Moskvy. Európska únia je nespokojná s konzervatívnymi reformami Varšavy vrátane podriadenia súdneho systému legislatíve a exekutíve krajiny a tiež s tým, že Poľsko odmieta prijímať migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

Moskvu zase dráždi zákon o dekomunizácii, ktorý ohrozuje osud pomníkov sovietskym osloboditeľom v Poľsku. Rozvoju vzťahov medzi Ruskom a Poľskom tiež nesvedčí príležitostné vyhlásenia poľského ministerstva obrany o hrozbe, ktorá prichádza z Ruska. Minister obrany Antoni Macierewicz je známym stúpencom konšpiračnej teórie, podľa ktorej to bola práve Moskva, ktorá zosnovala katastrofu prezidentského lietadla Tu-154 v Smolensku v roku 2010. Vtedy zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a takmer celá špička armádneho velenia krajiny.

“Jediní susedia, s ktorými má súčasná poľská vláda dobré vzťahy, sú Česko a Slovensko,” uviedol v rozhovore pre RT výskumný pracovník Inštitútu slovanských štúdií Ruskej akadémie vied Vadim Volobujev, “s Čechmi a Slovákmi majú dobré vzťahy, zatiaľ čo so všetkými ostatnými sú proste odporné. ”

Dokonca aj vzťahy s rovnako tak proamerickou a protiruskou Litvou trpia sporom o Vilenský kraj, ktorý v rokoch 1918-1939 patril Poľsku. Nakoniec aj Česko, Slovensko a Maďarsko, ktoré spolu s Poľskom tvorí Vyšehradskú štvorku, podporujú Varšavu len v konfrontácii s Bruselom, ale nie s Moskvou. Takže jediným absolútnym spojencom Poľska sú zaoceánske Spojené štáty.

“Súčasné poľské vedenie vsadilo na Washington. To napokon ani neskrývajú,” hovorí politológ Piotr Pietrowski. Avšak podľa neho poľské očakávania od USA sú príliš prehnané.

Reklama

“Pre Britániu a USA sa Poľsko hodí ako protistrana vo vnútri Európskej únie,” domnieva sa Pietrowski, “akonáhle táto potreba zmizne, zmizne aj nutnosť zachovávať nad Poľskom patronát. K tomu dôjde hneď po brexite”. Preto sa expert domnieva, že v záujme Varšavy by bola diverzifikácia vzťahov a nájdenie cesty k spolupráci s Ruskom a Čínou.

 

Bieloruská otázka

Podobného pohľadu sa pridržiava aj analytik poľského denníka Gazeta Wyborcza Paweł Wroński. Podľa neho vážnu úlohu v tomto procese zlepšovania rusko-poľských vzťahov by mohlo hrať Bielorusko. Tézu o novom oteplení medzi Varšavou a Minskom takisto nedávno vyslovil riaditeľ poľského Európskeho historického inštitútu Paweł Śpiewak a tiež 9. novembra 2017 poslanec Mirosław Suchoň na zasadnutí parlamentu.

“Ja by som ale nehovoril o zlepšení, pretože politika Práva a spravodlivosti vo vzťahu k Bielorusku nie je jednoznačná,” domnieva sa Piotr Pietrowski.

Podľa bieloruského experta súčasná poľská vláda je často vo vleku nacionalistov. V roku 2016 napríklad úrady povolili akciu nacionalistov na uctenie pamiatky bývalého veliteľa Zemskej armády Romualda Rajsa, prezývaného Hnedý, a jeho bojovníkov. Pred 70 rokmi títo ľudia zorganizovali masaker Bielorusov v Podleskom vojvodstve – bývalej Bielastockej oblasti Bieloruskej SSR, ktorú Stalin odovzdal Poľsku v roku 1945.

Podľa politológa ďalším dôkazom neprívetivej politiky Poľska voči Bielorusku je financovanie opozičnej aktivity v krajine. Jedná sa napríklad o financovanie poľskou vládou opozičnej televíznej stanice Belsat, kde sa propagujú radikálne a nacionalistické názory.

“Hoci bieloruské vedenie niekoľkokrát naznačovalo poľskej vláde, že k normalizácii vzťahov je potrebné ukončiť prácu tejto televízie, k tomu nedošlo,” zdôraznil Pietrowski.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali