Schmögnerová: Médiá, “nezávislé” inštitúty a samozvaní analytici deformujú odbornú diskusiu, Kiska zneužíva prezidentskú funkciu na budovanie svojej budúcej politickej kariéry

Schmögnerová: Médiá, “nezávislé” inštitúty a samozvaní analytici deformujú odbornú diskusiu, Kiska zneužíva prezidentskú funkciu na budovanie svojej budúcej politickej kariéry

Bratislava 17. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Bývalá ministerka financi Brigita Schmögnerová je toho názoru, že prezident SR Andrej Kiska svojimi krokmi predstavuje destabilizujúce prvky.

Na snímke Brigita Schmögnerová,

“Kiska ako prezident má povinnosť byť nadstraníckym. Bohužiaľ, takým nie je. Ak chce vstúpiť do politiky už dnes, má na to právo ako každý iný, ak zloží prezidentskú funkciu. V tejto chvíli zneužíva prezidentskú funkciu na budovanie svojej budúcej politickej kariéry. Nedodržuje základné pravidlá hry,” uviedla Brigita Schmögnerová na margo Kiskovho chystaného pravicového politického projektu.

Reklama

Uviedla tiež, že prezident pri rekonštrukcii vlády zrejme prekročil svoje kompetencie. “Reštrukturalizácia vlády nie je v kompetencii prezidenta. Ukázal sa však viac destabilizujúcim ako stabilizujúcim faktorom spoločnosti. Či sa Andrej Kiska rozhodne pre politickú kariéru, je na ňom. I keď si celkom dobre neviem predstaviť, že by bol vrcholovým politikom, to jest politikom od rána do noci a roky bez víkendov.”

Schmögnerová v rozhovore pre Hospodárske noviny porovnávala súčasnú spoločensko-politicko-ekonomickú situáciu s obdobím, keď šéfovala rezortu financií v rokoch 1998 až 2002. Uviedla, že súčasná diskusia o odborných témach najmä v Národnej rade takmer vôbec neexistuje a že mnohé treťosektorové inštitúty, ktoré sú uvádzané do role expertov napĺňajú úlohy svojich donorov. “Priestor pre rozdielne názory bol väčší predovšetkým vo verejnoprávnych médiách. Iná bola aj úroveň diskusie v parlamente. Úroveň diskusie z hľadiska odbornosti v ostatných volebných obdobiach prudko klesla. Opozícia je nulová. Je neuveriteľné, aká jalová je opozičná politika,” uviedla bývalá ministerka.

Reklama

“Treba si uvedomiť, že to je nielen otázka diskusie, ale aj záujmov. Silné záujmové skupiny presadzujú svoje záujmy aj prostredníctvom médií, think tankov a rôznych analytikov. Veľmi málo počujete, že by sa v médiách vyjadrovali profesori z vysokých škôl alebo z akademických ústavov. Sú to takmer vždy tí istí – experti z INEKO, INESS, Nadácie F. A. Hayeka a ešte z jednej či dvoch „nezávislých“ inštitúcií. A to je všetko. Celkom prirodzene musia totiž presadzovať záujmy tých, ktorí ich financujú. Záujmy sú legitímne. Len hovorím, že ak priestor dostávajú iba záujmy jedného druhu, spoločenská diskusia a koniec koncov spoločnosť sa deformuje.”

Dodala, že takýto je súčasný obraz slovenskej politickej scény, inancovanej prevažne rôznymi záujmovými skupinami. Je to vizitka toho, koho záujmové skupiny finančne podporujú, aby si mohli založiť stranu, financovať ju a dostať sa do parlamentu a neskôr do vlády.

 

Reforma dôchodkového systému

Vyjadrila sa aj k nedávno horúcej téme zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Podľa Schmögnerovej je potrebné nájsť vhodný spôsob, ako to urobiť.  “Nepodporila by som formu ústavného zákona, ale obyčajného zákona áno. Dôchodkový strop je politicky mimoriadne citlivou otázkou. Keď sa Nicolas Sarkozy rozhodol zvýšiť dôchodkový vek, celé Francúzsko bolo na nohách vrátane lyceálnych študentov. Prezident Vladimir Putin má dlhodobo vysokú podporu ruskej spoločnosti. Avšak po tom, ako nedávno prišiel s návrhom zvýšiť vek odchodu do dôchodku, jeho podpora klesla. Podľa môjho názoru je potrebné určiť vek odchodu do dôchodku, ale treba ho zakotviť obyčajným zákonom. Keď sa vytvorí situácia, že bude treba hranicu posunúť hore, obyčajný zákon je možné novelizovať pomerne jednoducho. Terajšie riešenie, keď nevieme, dokedy sa bude hranica veku na odchod do dôchodku pravidelne každý rok zvyšovať, asi nie je vhodné,” myslí si exministerka.

Reklama

Ide podľa nej o politické rozhodnutie. “Môže sa napríklad zákonom určiť, že hranica sa bude automaticky zvyšovať do roku 2025, respektíve keď sa dosiahne hranica 65 rokov. Ak sa v roku 2025 ukáže, že priemerná dĺžka života sa zvýšila na 105 rokov, je možné zákonom zvýšiť aj hranicu veku odchodu do dôchodku. Ale zložitejšia je skôr otázka vzťahu prvého a druhého dôchodkového piliera,” doplnila.

Uviedla, že druhý dôchodkový pilier podľa nej nie je nastavený správne a ani tento pilier nezabráni možným problémom vo vyplácaní dôchodkov v budúcnosti. “V prvom pilieri sú vždy možné takzvané parametrické reformy, ktoré zabezpečia jeho solventnosť. Medzi tie patrí zvýšenie veku odchodu, výška odvodov, no v krajnom prípade nižšie dôchodky. Jeho príjmy závisia aj od miery zamestnanosti a mzdovej úrovne. Je paradoxom, že tí, ktorí presadzovali druhý pilier ako východisko z dilemy starnutia populácie, presadili aj možnosť vybrať si ušetrenú sumu, respektíve jej časť už pred odchodom do dôchodku, takzvaný programový výber. Je to absolútne v rozpore so zámerom, prečo druhý pilier vznikol. Cieľom „reformátorov“ bolo urobiť druhý pilier atraktívnejším, hoci za cenu, že sa poprie jeho zmysel.”

 

Nerealistický program SaS

Brigita Schmögnerová sa na jar pustila aj do kritiky opozičnej strany SaS, ktorá ponúka rôzne navonok atraktívne ekonomické riešenia, no jej pôvodným cieľom je len čo najskôr prevziať moc. “Udalosti okolo vraždy novinára a jeho priateľky zväčšili apetít SaS po vládnutí do takej miery, že sa Richard Sulík nevenuje ničomu inému. Napokon aj Agenda 2020 ako vyviesť zdravotníctvo z krízy nebude asi ničím novým pod slnkom. Bude to program, ako ho poznáme z minulosti“, napísala Schmognerová v blogu.

Reklama

“Okrem zrušenia daňových licencií, ktoré za ňu vymohol Most-Híd, a zrušenia zdravotného odvodu z dividend zostáva v agende SaS rovná daň z príjmov a samozrejme, zrušenie novej dane z dividend a dodatočnej dane regulovaných subjektov a bánk. Je ťažké sa dovtípiť qui bono? V čí prospech sú tieto návrhy?“ Schmognerova sa domnieva, že daňový bonus a návrhy na superhrubú mzdu a významne zníženie sadzieb odvodov bude mať za následok „malý štát“, ktorý SaS preferuje. Inými slovami štát s ešte nižšími prostriedkami na všetko, čo je vo verejnom záujme. Teda na školstvo, sociálnu starostlivosť, na opravu mostov a ciest aj na zdravotníctvo. To posledné má udržať pri živote viaczložkové financovanie, inými slovami zvýšené úhrady pacientov (viac v článku).

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

V Bratislave bola v stredu hromadná nehoda na diaľnici D1 pred letiskom (smerom od Prístavného mosta) na kilometri 10,5. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe a zároveň upozornila, že úsek je ťažko prejazdný.

19:35

Britský reprezentant v skokoch do vody Matty Lee vynechá olympijské hry v Paríži, keďže sa zotavuje po operácii chrbtice. Na predošlých OH v Tokiu získal zlato v synchronizovaných skokoch z 10 metrovej veže s Tomom Daleym.

19:34

Ceny ropy v stredu klesli. Trhy tak zareagovali na nečakaný rast zásob komodity v USA minulý týždeň. Správu priniesla agentúra Bloomberg.

Cena májového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 30 centov alebo 0,35 % na 86,95 USD za barel.

19:30

Rusko v marci zvýšilo dovoz benzínu zo susedného Bieloruska, aby nahradilo výpadky domácich dodávok. Dôvodom sú neplánované opravy rafinérií v krajine po útokoch ukrajinských dronov. Uviedli to v stredu štyri zdroje z priemyslu, ktoré nechceli byť menované. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

19:16

Prílev teplého vzduchu prináša podľa meteorológov aj väčšie množstvo saharského prachu. Aktuálne sa nachádza nad strednou Európou. Pre silnejúce južné prúdenie ho v našej oblasti bude ešte viac. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

19:10

Anglický futbalový brankár Sam Johnstone z Crystal Palace príde po operácii lakťa o zvyšok sezóny a nebude môcť štartovať ani na ME v Nemecku. Informoval o tom portál BBC.

18:32

Rusko a Mali sa v telefonickom rozhovore v stredu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Dohoda nasledovala po útoku v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých najmenej 140 ľudí, informovala agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

18:31

Skupina zahraničných médií začína jasne vnímať iniciatívu niekdajšieho bruselského diplomata Orbánovej administratívy Pétera Magyara ako “politický faktor, ktorý hýbe masami”. Poukázal na to v stredu server blikk.hu.

Vzostupom Magyara sa prehlbujú Orbánove problémy, konštatovala agentúra Associated Press. Cituje Magyara, podľa ktorého vysokí predstavitelia spolupracovali pri zatajení korupcie, čo je ďalšou etapou, ktorá otriasa vládnutím Orbána.

 

18:29

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval v stredu Spojené štáty, aby urýchlene schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo vyjadrení na návšteve Lotyšska spomenul nedeľný incident, pri ktorom ruská raketa narušila vzdušný priestor Poľska. Informovala o tom agentúra PAP.

Šéf poľskej diplomacie okrem toho oznámil, že Varšava zdvojnásobí svoj príspevok do tzv. českej iniciatívy určenej na nákup munície pre Ukrajinu.

18:26

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu povedal holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, že pokusy o obmedzenie prístupu k technológiám pokrok jeho krajiny nezastavia. Informovala o tom agentúra AP.

“Číňania majú tiež právo na zákonný rozvoj a žiadna sila nedokáže zastavil rýchlosť technologického rozvoja a pokroku Číny,” uviedol Si.

Holandsko vlani obmedzilo vývoz technológií na výrobu pokročilých počítačových čipov. USA predtým zablokovali Číne prístup k takýmto čipom či zariadeniam na ich výrobu z bezpečnostných dôvodov a svojich spojencov vyzvali, aby nasledovali tento príklad.

China Netherlands Si Ťin Pching Mark Rutte
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) si podáva ruku s holandským premiérom Markom Rutte vo Veľkej sále ľudu v Pekingu
18:24

V indickej metropole sa vo štvrtok stretnú ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a tamojší šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa zdrojov indickej televízie NDTV označili Putin aj Zelenskyj Indiu za mierotvorcu a obaja pozvali indického premiéra Módího na návštevu svojich krajín.

18:23

V roku 2022 sa každodenne v domácnostiach po celom svete vyhodila do odpadu miliarda porcií jedla. Uviedla to OSN vo svojej stredajšej správe o plytvaní potravinami a označila to za svetovú tragédiu, informuje agentúra AFP.

18:17

Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom. V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk, Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Viac ako 400 kraslíc si môžu pozrieť návštevníci 23. ročníka výstavy Kraslice v Slovenskom národnom múzeu-Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali