Lotyši, Estónci, Litovci a v poslednej dobe aj Poliaci začínajú mať problémy s distribúciou svojich šprotov i morských rýb na trhoch EÚ. Pobaltské sardinky sa strácajú zo švédskych, fínskych, dánskych či nemeckých trhov, Rusko samozrejme, pobaltské ryby nekupuje z troch dôvodov. 1. Rusi majú dostatok vlastných rýb, 2. Pobaltie, ktoré sa zapojilo do protiruských sankcií, má výrazne obmedzený prístup na ruský potravinový trh, 3. podľa cynikov na ruských sociálnych sieťach Rusi majú dostatok vlastných dioxínov či polychlórovaných bifenylov v rybách, takže ich nemusia kupovať z Pobaltia.
Sardinky a ryby z Pobaltia tak konzumuje v širokej miere domáce obyvateľstvo v Pobaltí, tieto sardinky a ryby sa však okrem toho distribuujú najmä vo východných krajinách EÚ. Pobaltie nemá totiž Európe okrem rusofóbie svojich elít, sardiniek a imigrantov čo ponúknuť, z krajiny uteká do západnej Európy obyvateľstvo v produktívnom veku, podobne ako z Ukrajiny. Keďže Škandinávia a Nemecko výrazne obmedzili dovoz pobaltských sardiniek a rýb, pochopiteľne neostáva Lotyšom ani Estóncom nič iné len predávať svoje ryby a sardinky tam kde sa dá, to znamená na Slovensku, v Čechách, Maďarsku či Rumunsku. Veľkým odberateľom pobaltských rýb je aj Ukrajina.
Lotyšskí odborníci uviedli, že nedoporučujú pobaltské sardinky jesť častejšie ako raz za mesiac. Sardinky sú chemicky kontaminované, dioxíny či polychlórované bifenyly sa ukladajú v ľudskom organizme, kde môžu zapríčiniť zlyhanie pečene, sleziny, vážne poškodenie ľadvín, k bežným problémom patrí aj zhoršenie zraku či poškodenia pohybového aparátu a rôzne alergie. Uvedené jedy znižujú imunitu, môžu spôsobiť rakovinu, majú u tehotných žien negatívny vplyv na vývoj dieťaťa a môžu spôsobiť rôzne defekty v prenatálnom vývoji dieťaťa.
Znečistenie Baltského mora je faktom. Priemysel, poľnohospodárstvo v Pobaltí a podľa Lotyšov, Estóncov či Litovcov aj ruská námorná základňa v blízkosti Kaliningradu majú negatívny dopad na čistotu životného prostredia, svoju negatívnu úlohu v znečistení východného Pobaltia zohrávajú vo veľkej miere aj Poliaci.
Rusom môžu byť pobaltské sardinky a ryby, znečistené dioxínmi a polychlórovanými bifenylmi ukradnuté, ich distribúcia na ruských trhoch je mizivá. Rovnako Nemcom či Škandinávcom, ktorí vytesňujú pobaltské sardinky zo svojho trhu. V súvislosti so sardinkami z Pobaltia by však určite mali spozornieť Slováci, Česi alebo Maďari.
Už sme si akosi zvykli na to, že potravinové koncerny v Rakúsku a Nemecku, Británii či Francúzsku poskytujú kvalitnejšie potraviny ako na Slovensku, v Čechách či Maďarsku, štopať sa však pobaltskými sardinkami kúpenými v obchodných reťazcoch na Slovensku nemusí byť najlepší nápad. Kto teda chce aj naďalej konzumovať pobaltské sardinky, nech si vezme k srdcu aspoň rady lotyšských odborníkov, tí doporučujú domácim obyvateľom jedávať sardinky či šproty len raz za mesiac.
Ochorieť kvôli konzumácii nevhodných, chemicky znečistených či geneticky upravených potravín môže samozrejme ktokoľvek a z potravín rôznej provenencie. Možno niekoho hreje pri srdci pocit, že neochorel zbytočne, pretože platil predsa za potraviny pochádzajúce z demokratických a civilizovaných krajín, pretože na Slovensku je prístup k ruským potravinám značne obmedzený. (Mnohí si ešte spomínajú na doby, kedy dokázal jogurt skysnúť za pol dňa a existovali aj prísne potravinárske normy).
A to ešte v EÚ dosiaľ platí zákaz predaja nevhodne geneticky upravovaných potravín z USA či antibiotikami alebo steroidmi nadopovaného amerického mäsa. Američania nemajú vo svojom potravinárskom priemysle také prísne kvóty a obmedzenia ako Európa, antibiotiká či steroidy sú bežnou súčasťou potravinárskeho priemyslu. A Američania usilovne pracujú na tom, aby potravinárske pravidlá a obmedzenia EÚ prestali platiť a mohli svojich vazalov v Európe zaplaviť a prekrmovať vlastnými americkými potravinami, prepchatými chémiou. Kto chce, môže si predsa kupovať biopotraviny. Tie sú však niekoľkonásobne drahšie, pričom o ich kvalite aj tak mnohí pochybujú.
Na záver pre tých, ktorí chcú a myslia to so svojím zdravím vážne. Pokiaľ možno, je potrebné sa v rámci profylaxie znečisteným potravinám akéhokoľvek druhu a pôvodu vyhýbať. Komu je to jedno, prajeme pri konzumácii pobaltských sardiniek, rýb alebo potravín z fastfoodov dobrú chuť.