Sacharovovu cenu prevzala manželka väzneného blogera zo Saudskej Arábie

Sacharovovu cenu prevzala manželka väzneného blogera zo Saudskej Arábie

Štrasburg 16. decembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christian Lutz)

 

Samotný Badawí drží od minulého týždňa hladovku na protest proti svojmu prevozu do väznice vzdialenej od mesta Džidda asi 100 kilometrov, čo podľa jeho manželky znamená, že jeho prípad bol uzavretý

V štrasburskom sídle Európskeho parlamentu (EP) dnes odovzdali Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorej laureátom sa tento rok stal saudskoarabský bloger Ráif Badawí. Cenu v jeho mene z rúk predsedu EP Martina Schulza prevzala Badawího manželka Ensaf Hajdarová.

Reklama
Ensaf Hajdarová (vľavo), manželka väzneného saudskoarabského blogera Ráifa Badawího ukazuje portrét svojho manžela po tom, čo si za ňho prevzala Sacharovovu cenu 16. decembra 2015 v Štrasburgu. Cenu v jeho mene z rúk predsedu EP Martina Schulza (vpravo) prevzala Badawího manželka Ensaf Hajdarová
Ensaf Hajdarová (vľavo), manželka väzneného saudskoarabského blogera Ráifa Badawího ukazuje portrét svojho manžela po tom, čo si za ňho prevzala Sacharovovu cenu 16. decembra 2015 v Štrasburgu. Cenu v jeho mene z rúk predsedu EP Martina Schulza (vpravo) prevzala Badawího manželka Ensaf Hajdarová

Haiderová vo svojom príhovore informovala, že Sacharovova cena je už 15. ocenením, ktoré jej manželovi udelili za necelý rok.

“Ráif nie je zločinec. Jeho jediným zločinom je, že rozmýšľa inak v krajine, kde je dovolený len jeden spôsob rozmýšľania,” uviedla Hajdarová, ktorá aj s tromi deťmi žije momentálne v Kanade.

Reklama

Samotný Badawí drží od minulého týždňa hladovku na protest proti svojmu prevozu do väznice vzdialenej od mesta Džidda asi 100 kilometrov, čo podľa jeho manželky znamená, že jeho prípad bol uzavretý.

EP o laureátovi tohtoročnej ľudskoprávnej ceny rozhodol v októbri, pričom ocenil Badawího za jeho výnimočnú odvahu a ako symbol boja za slobodu slova.

Martin Schulz vtedy aj dnes vyzval saudskoarabského kráľa, aby Badawího prepustil z väzenia. Schulz už v októbri vykreslil Badawího ako “mimoriadne dobrého muža, príkladného človeka, na ktorého bol uvalený jeden z najohavnejších trestov existujúcich v tejto krajine, ktorý možno opísať ako brutálne mučenie”.

Badawí bol vo svojej vlasti odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom za to, že na svojom blogu vyzýval na sociálny, politický a náboženský dialóg, čo je v Saudskej Arábii považované za urážku islamských hodnôt. Bol tiež odsúdený na pokutu vo výške 266.000 dolárov.

Trest 1000 rán bičom mal mať rozdelených na 20 častí. Bičovanie prerušili po tom, ako v januári dostal prvých 50 rán. Výkon tohto trestu totiž vyvolal medzinárodné pobúrenie.

Reklama

Západné vlády odsúdili Badawího potrestanie a organizácie na ochranu ľudských práv vrátane Amnesty International vedú kampaň za jeho prepustenie na slobodu.

Cena za slobodu myslenia nesie pomenovanie po sovietskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju udeľuje od roku 1988, keď ju zriadil na počesť ľudí a organizácií brániacich ľudské práva a základné slobody. Prvú Sacharovovu cenu získal Nelson Mandela. O rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček.

Sacharovova cena je dotovaná sumou 50.000 eur.

 

Manželka väzneného saudskoarabského blogera: Môj manžel nie je zločinec

Reklama

“Ráif nie je zločinec. Je to človek, ktorý slobodne myslí a píše. To je všetko. Jeho zločinom je jeho slobodný hlas v krajine, ktorá okrem jedného názoru a jedného myslenia neakceptuje nič iné,” vyhlásila jeho manželka v pléne zákonodarného zboru EÚ.

“Bol dostatočne odvážny na to, aby vyjadril svoj názor a postavil sa voči barbarstvu. A zato ho zbičovali,” týmito slovami opísala Hajdarová aktivity a osud svojho manžela. Vysvetlila, že ideológia, ktorú prijala arabská spoločnosť v jej krajine, považuje slobodné a osvietené myšlienky za rúhanie, pričom “každá slobodná myšlienka predstavuje úpadok a odklon od správnej cesty”.

Predseda EP Martin Schulz pri odovzdávaní prestížnej ceny pripomenul, že Badawí sa stal symbolom a inšpiráciou pre všetkých tých, ktorí v tomto regióne aj inde bojujú za základné ľudské práva.

“Aj napriek veľkému riziku sa ako bloger odvážne podujal podporovať slobodu myslenia a uplatňoval si svoje právo na slobodu prejavu, čím zaplnil vákuum, ktoré v jeho krajine existuje v dôsledku nedostatku slobodnej tlače,” konštatoval Schulz.

Predseda EP pri tejto príležitosti vyzval kráľa Saudskej Arábie Salmána bin Abd al-Azíza, aby uväznenému blogerovi okamžite udelil milosť a prepustil ho na slobodu. Schulz zároveň vyzval saudskoarabské úrady, aby “skoncovali so systematickými zásahmi proti nenásilným prejavom”, ktoré viedli k zatknutiam Walída Abú Chaíra, Abdulkaríma Chodru, Ašrafa Fajáda a Alího Muhammada Nimru – všetci štyria boli odsúdení na trest smrti.

Schulzova výzva na prepustenie Badawího zožala v pléne europarlamentu veľký potlesk. Predseda EP v tejto súvislosti pripomenul, že Saudská Arábia v súčasnosti predsedá Rade OSN pre ľudské práva.

“Sme pripravení na dialóg o ľudských právach. Ani teror, ani neľudský právny systém nám nezabránia v tom, aby sme za ľudské práva bojovali. Neodradí nás ani argument bezpečnosti, dohoda o zbraniach, ani peniaze za ropu,” povedal Schulz Badawího manželke.

Predseda EP a europoslanci privítali v Štrasburgu aj zástupcov ďalších dvoch finalistov Sacharovovej ceny: Mariu-Alejandru Aristeguietu-Alvarezovú, zastupujúcu venezuelskú demokratickú opozíciu, a Oľgu Šorinovú, výkonnú riaditeľku Nadácie Borisa Nemcova pre slobodu, ktorá má sídlo v Nemecku.

Ráif Badawí sa na svojej webovej stránke Free Saudi Liberal Network (Sieť slobodných saudských liberálov) snažil vytvoriť priestor pre sociálny, politický a kultúrny dialóg. Články a komentáre na jeho webe však boli v Saudskej Arábii označené za rúhanie, začo ho odsúdili na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom. Okrem toho mu bola vyrubená vysoká finančná pokuta. Prvé jeho zbičovanie vyvolalo celosvetové rozhorčenie a viedlo k obavám o jeho zdravie, v dôsledku ktorých ďalšie bičovanie pozastavili. Badawí zostáva vo väzení, kde bol presunutý na samotku.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali