Rusko sa snaží čeliť západným sankciám novou tranzitnou trasou

Rusko sa snaží čeliť západným sankciám novou tranzitnou trasou

Bratislava 16. novembra 2022 (HSP/Oilprice/Foto:Twitter)

 

Posilnením alternatívnych tranzitných koridorov chce Moskva čeliť sprísňujúcim sa západným hospodárskym sankciám a tranzitným obmedzeniam prijatým v reakcii na totálny útok Ruska na Ukrajinu, píše Oil Price

rusko lod
Ilustračné foto

Jednou z najdôležitejších vyhliadok Ruska v tomto smere je posilnenie spolupráce v oblasti námornej dopravy a tranzitu s Iránom v Kaspickom mori. Na tento účel “iránsky severný prístav Noshahr privítal prvú ruskú nákladnú loď typu roll on/roll off (Ro-Ro) za posledných 21 rokov” a prvá zásielka prechádzajúca multimodálnou trasou Rusko – Irán – India prešla cez prístav Astrachán, konkrétne časť Solyanka (Rusko); prístavy Bandar Abbas a Chabahar (Irán); a prístav Nhava Sheva (India)

Reklama

Okrem toho “Irán a Rusko dosiahli predbežnú dohodu o spustení spoločného podniku na stavbu lodí v Kaspickom mori”. V tomto procese Ali-Akbar Safaei, šéf Iránskej organizácie pre prístavy a námorníctvo, po stretnutí s námestníkom ruského ministra dopravy Dmitrijom Azarovom v Teheráne oznámil pripravenosť Moskvy umožniť iránskym lodiam preplávať cez rieku Volga. Tento vývoj je posledným z radu krokov zameraných na rozšírenie spolupráce v oblasti lodnej dopravy a tranzitu medzi Iránom a Ruskom v Kaspickom mori, ktorá sa zintenzívnila od začiatku vojny Kremľa proti Ukrajine. Predtým Rusko neumožňovalo zahraničným lodiam vrátane iránskych lodí prechádzať cez rieku Volgu ani využívať Volžsko-dánsky kanál. Ruské úrady totiž považujú túto rieku za vnútornú vodnú cestu a z dôvodov národnej bezpečnosti Moskva nedovolila zahraničným lodiam prechádzať cez Volgu a jej existujúce kanály vo vnútri ruského územia. Iránske lode preto museli prekladať svoje kontajnery na ruské lode v Astrachánskom prístave, aby sa zásielky mohli dostať do svojho konečného cieľa v Rusku alebo pokračovať do Čierneho mora cez kanál Volga-Don.

Ak sa takáto dohoda stane konečnou a následne sa bude realizovať, čo vzhľadom na súčasný stav vzťahov medzi Teheránom a Moskvou nie je až také vzdialené, Irán bude mať prístup k najdlhšej rieke v Európe, ktorá sa začína v Tverskej oblasti (približne 400 km severne od Moskvy) a končí v Astracháni (južné Rusko) na severnom pobreží Kaspického mora, pričom prechádza 15 ruskými regiónmi vrátane Samary, Nižného Novgorodu, Kazane a Volgogradu. Iránske lode by mohli využívať Volžsko-donský prieplav, ktorý predstavuje najkratšie plavebné spojenie medzi Kaspickým morom a Stredozemným morom cez Azovské a Čierne more.

Reklama

V súvislosti s úplným vykonávaním tejto dohody však pretrvávajú určité nejasnosti a problémy. Na začiatok treba povedať, že priemerná dĺžka vhodnej plavby na Volžsko-donskom prieplave je len 200 dní v roku, keďže je zvyčajne zamrznutý od novembra do apríla. Preto za najoptimistickejších podmienok budú môcť iránske lode preplávať kanálom až od mája 2023.

Ďalším dôležitým problémom je skutočnosť, že obchodné lode s kapacitou nákladu, ktorá presahuje 5 000 ton, nebudú môcť preplávať riekou Volga a Volžsko-donským prieplavom z dôvodu miestami plytkej vody. V súčasnosti je kapacita iránskej lodnej dopravy v Kaspickom mori bez takýchto lodí obmedzená. Preto sa očakáva, že po dohode o udelení povolenia iránskym lodiam na plavbu cez Volgu Rusko podpíše nové zmluvy o predaji niekoľkých lodí s maximálnou nosnosťou 5 000 ton – dokonca aj lodí z druhej ruky – Iránu, čo povedie k významným príjmom pre lodiarske spoločnosti v Astracháni a ďalších oblastiach okolo Volgy. Iránsky veľvyslanec v Rusku Kazem Jalali skutočne oznámil: “Chazarská námorná plavba rokuje s Ruskom o kúpe nákladných a ro-ro lodí, ktoré by sa využívali na linkách v Kaspickom mori s cieľom rozšíriť obchod medzi oboma krajinami”.

K uvedeným ťažkostiam sa pridáva aj fakt, že väčšina kanálov rieky Volgy nebola od pádu Sovietskeho zväzu opravená a dokonca ani prehĺbená, čo zvyšuje riziko vážnych nehôd a spôsobuje, že niektoré časti rieky sú nepriechodné pre všetky plavidlá, okrem tých najmenších a najľahších. Okrem toho výrazný nedostatok bagrovania spôsobil, že vody sa stali plytšími, čo zvýšilo ťažkosti pri presune lodí cez Volgu a Volžsko-donský kanál. Z tohto dôvodu Denis Vitsnarovskij, zástupca riaditeľa divízie investičnej výstavby a opráv spoločnosti FSUE Rosmorport, nedávno oznámil, že “projekt rekonštrukcie Volžsko-kaspického prieplavu sa začne v rokoch 2023 – 2024 a bude dokončený do roku 2028. Rozsah bagrovania sa predbežne odhaduje na 15 miliónov bcm [miliárd kubických metrov]. Hlavným cieľom programu je zabezpečiť bezpečný priechod plavidiel s ponorom do 4,5 metra”. Aspoň spočiatku sa zdá, že poplatky, ktoré by sprevádzali schválenie tranzitných práv iránskych lodí na prejazd Volgou a Volžsko-donským kanálom, by mohli pokryť značnú časť odhadovaných výdavkov Ruska na rekonštrukciu a bagrovanie týchto vodných ciest.

Všetky tieto udalosti jasne zdôrazňujú, že Rusko venuje vážnejšiu pozornosť posilneniu námorného obchodu a lodných vzťahov s Iránom v Kaspickom mori. Zdá sa, že ruskí predstavitelia v súčasných podmienkach západných sankcií a tranzitných obmedzení súhlasili s ústupkami a preukázali Iránu určitú flexibilitu v otázkach, s ktorými pred vojnou neboli ochotní súhlasiť. Spolupráca na výstavbe železnice Rašt – Astara, vysielanie ruských nákladných lodí ro-ro do iránskych prístavov, predaj lodí Iránu v Kaspickom mori a ochota Moskvy umožniť lodiam pod iránskou vlajkou preplávať cez rieku Volga a Volžsko-donský kanál jasne demonštrujú prístup Kremľa, ktorý môže skutočne posilniť politické a hospodárske väzby medzi Teheránom a Moskvou na bezprecedentnú úroveň.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali