Rúško: ochrana? Alebo iba alibi pre niektorých, ktorí chcú podvádzať?

Rúško: ochrana? Alebo iba alibi pre niektorých, ktorí chcú podvádzať?

Bratislava 24. januára 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Prečo mám nosiť rúško a nemôžem normálne dýchať? Prečo sa mám stresovať, nepracovať, kým vláda chystá ďalšie totalitné zákony, ktorými len ďalej zhoršuje priebeh koronakrízy? Logiku (údajne) ukrytú za protikoronovými opatreniami vládnej junty pomáha analyzovať neplagiátor inžinier Peter Rzyman

rúško
Rádovo tisíckrát zväčšený detail rúška. V popredí priemerný ľudský vlas o hrúbke cca 0,07 milimetra. Koronavírus Covid 19 je cca tisíckrát menší ako hrúbka vlasu. Medzi vlákna rúška sa zmestí práve tak pohodlne a ľahko, ako sa zmestí rýchlik Bratislava – Košice do „skulinky“ medzi Vysokými Tatrami a Nízkymi Tatrami.

Štát nemôže fungovať len ako niečia firma. Vo firme sú iné práva a povinnosti, ako v štáte viazanom Ústavou. Vo firme vám šéf môže prikázať, aby ste urobili to či tamto, v štáte by bol podobný počin protiústavný. Politici dnes z Ústavy na jednej strane robia trhací kalendár, na druhej strane však zneužívajú jej doterajšie benefity. Tak to však fungovať nemôže.

Reklama

Načo je nám testovanie, ktoré nám len vysáva peniaze z rozpočtu, a prináša viac rizík, než osohu? A vlastne, aký je skutočný Matovičov zámer? Nie je to jeho pretrvávajúca nenažranosť po kožke z kuraťa a psychopatická neschopnosť pochopiť alebo rešpektovať životy iných?

 

Reklama
Rúško: reálna pomoc alebo iba trik na uchlácholenie svedomia?

Kam sa podeli všetci matematici, reálni vedci z viacerých oblastí? Prečo všetci opakujú ako zo šlabikára, že rúško niekomu pomôže? Pritom každý tak akosi chápe a priznáva, že rúško nie je riešenie. Rúško je skôr alibi: používame ho na základe domnienky, je to opatrenie, ktorého skutočnú mieru pomoci nikto nikdy dostatočne precízne netestoval.

Áno, rúško je dobré na to, aby lekár pri rozprávaní neprskal bežné mikroorganizmy niekomu do otvorenej rany. Avšak pľúca nie sú otvorenou ranou. Je to rozhranie medzi telom a vzduchom, akési trhovisko. Na tom rozhraní-trhovisku prebieha výmena medzi tým, čo telo potrebuje a tým, odkiaľ berie. Niečo berie, a niečoho sa zbavuje. Je to nejaký rovnovážny proces, kde si telo nevezme všetko, ani neodovzdá všetko.

Keď berie, môže si nabrať popritom aj z Covidu (zjednodušene). Keď odovzdáva, tak sa môže snažiť nežiadúci Covid vylúčiť. Prečo človek kýcha? Pretože ho často začne dráždiť práve útok patogénov, a kýchanie je prirodzená obrana, ako sa tých patogénov zbavovať. Žiadne rúško, dokonca ani plynová maska neudrží pretlak vzniknutý pri kýchaní, kašľaní. Práve pri tomto deji sa však uvoľní maximum potenciálne infekčného aerosolu.

 

Neškodíme náhodou sami sebe?

A tu sme pri koreni veci. Ako dôvod nosenia rúška sa všeobecne tvrdí „aby sme nikoho nenakazili“. Ale čo my sami? Veď ak sa nám vírusu nepodarí primeraným spôsobom zbavovať, tak v konečnom dôsledku zvyšujeme riziko sami sebe. Ak raz sme infekční, tak nám rúško pomáha kultivovať, recyklovať náš vlastný vírus. Čo je lepšie, vírusu sa zbaviť, alebo sa reinfikovať a mať ťažší priebeh?

Reklama

Takže predbežný záver je, že ak naozaj rúško chráni iných, tak zároveň zvyšuje reinfekciu, lebo vírus sa nestratí a rúško nie je ani vreckovka, aby sa tam toho sekrétu mohlo nazbierať viac.

Apropo, vreckovka… Nie je vreckovka omnoho účinnejší prostriedok na zozbieranie infekčného sekrétu, keď už? Prečo teda tá istota, že rúško je lepšie riešenie, než vreckovka? Ako sa dá s rúškom bezpečne smrkať, ak to niekto už potrebuje a objektívne nevie, či má práve Covid?

Dostávame sa teda k tomu, že rúško predstavuje na jednej strane nátlak pre zdravých, na druhej strane potenciálne chorým, hoci aj s príznakmi ponúka alibi, aby sa nemuseli považovať za chorých a zostať doma. Dá si rúško a zaradí sa medzi zdravých. A toto je pokrytectvo – nehovoriac o ďalších, kruto politických následkoch, dôsledkoch.

 

Problém je aj obyčajné dýchanie, alebo iba smrkanie, kašľanie, kýchanie?

Zo zdravých robia pomocou rúška chorých, a chorých rúškom maskujú ako zdravých.

Reklama

Kýcha, kašle, smrká si niekto sám do rúška? Sotva. Pritom práve kýchnutie, kašľanie, smrkanie sú tou zásadnou emisiou prípadného aerosolu, nie čisté dýchanie. A ak je niekto infekčný, tak rúško mu len pomôže časť patogénov vracať nazad a seba reinfikovať. Nie ako lekárovi na chirurgii, pre ktorého jeho vlastná mikroflóra jemu samému nespôsobí problém, a ani ňou nepôsobí na otvorenú ranu. Infekčný patogén ako Covid sa ale medzi vlastnú mikroflóru neradí. Preto je argumentácia chirurgom, ktorý nosí rúško kvôli ochrane pacienta, skreslená a scestná.

Nedávno som sa zúčastnil na zhromaždení a musel som reagovať na policajta, ktorý ma vyzýval dať si rúško, inak… Všimol som si, že v tom studenom vzduchu ide ľuďom s rúškom para od úst presne rovnako ako aj tým bez rúška. Niekto môže povedať, že para sa tvorí pri kondenzácii vlhkého teplého vzduchu až za rúškom. V poriadku. Ale to si potom aj povedzme, že para prednostne kondenzuje na kryštalizačných zárodkoch, malých časticiach, prachu, aj jemnejšieho aerosolu s vírusom. Čiže na všetkom, čo prejde. A teda, že para kondenzuje na časticiach, ktoré prešli cez rúško – vrátane vírusov. To znamená, že tá para ako nosič dobre zobrazuje, kadiaľ môžu cestovať aj tie jemnejšie častice.

Pri bežnom dýchaní sa aerosól prakticky netvorí. Bežné vyparovanie pri bežnom dýchaní strháva jemné častice len zriedka, a tie rúško ani zachytiť nemusí, keďže aj tá hmla s väčšími časticami sa tvorí pri ochladení až za rúškom. Preto zrejme aj WHO, aj ďalší vyhlásili, že bezpríznakový nosič nie je považovaný za infekčného.

 

Širšie súvislosti

Tiež mi tu chýbajú seriózne štúdie o tom, častice akej veľkosti sú najrizikovejšie, najviac šíriteľné. Predsa tie väčšie častice oveľa skôr zachytí nos, sliznica, a ďalej do pľúc sa vôbec nedostanú, alebo spadnú pri emisii na zem, dlho vo vzduchu nevydržia, ak sú väčšie a ťažsie. Do akej miery je teda infekcia kvapôčková? Menšie častice zase vôbec nezachytí rúško. Popri všetkom tu máme informáciu od výrobcu, ktorý tvrdí, že rúško nechráni pred nákazou. Pýtam sa, ako môže nechrániť jedným smerom, a chrániť druhým, keď je materiál z oboch strán, pokiaľ ide o priepustnosť, rovnaký? Materiály bežných rúšok predsa nie sú smerovo selektívne…

Keď sme tu už rozoberali paru, je tu ďalšia vec: Covidom nakazené opice v San Diegu testovali pomocou výskytu vírusu v ich fekáliách a zistili, že vírus sa šíri aj fekáliami. Keďže kanalizácie najmä v mestách uvoľňujú v chladnom počasí veľa pár, tak sa nedá úplne vylúčiť, že sa nákaza môže pri istej koncentrácii šíriť aj cez tieto pary, hoci pri bežnom odparovaní je prenos zrejme bezvýznamný.

Spomínam to preto, lebo to nie je jediná informácia, ktorá signalizuje prenos infekcie aj cez tráviacu sústavu. Existuje správa lekára v USA, ktorý liečil Covid pacientov, a ktorý tvrdil, že takmer polovica infekcií sa neprenáša cez dýchaciu sústavu, ale cez tráviacu (pacienti mali predtým črevné ťažkosti, pľúcne až neskôr). S tým zase môže súvisieť – toľkokrát až podozrivo nanucovaný – pitný režim. Neoslabuje niekedy priveľa tekutín žalúdočnú kyselinu ako bránu proti infekcii? Podobné súvislosti by možno tiež stáli za bližšie skúmanie: nemusia všetci vedci v záujme krajiny slintať len na maržu z testov, či vakcín… Prečo tie výskumy neprebehli aspoň na nejakej úrovni, aby sme všetko nemuseli opakovať po dojmológoch?

Čo vyplynulo z pokusov s laserom a mikroskopom pri snahe vizualizovať domnelý aerosol človeka? Že prachových častíc je vo vzduchu viditeľne viac, než v dychu bezpríznakového človeka. Že dym, ktorý rúškom bez problémov prejde, obsahuje oveľa viac častíc, než je v bežnom dychu. Že bežný dych je trochu nasýtený vodnou parou, ktorá kondenzuje pri vstupe do chladnejšieho okolitého vzduchu. Je jej málo a vyzerá jemnejšia, než dym zo zápalky, či cigarety. Časť tejto pary rúško pri výdychu filtruje, čím aj vlhne, tým sa aj recykluje a zvyšuje sa vlhkosť v dychu (čo býva cítiť aj subjektívne). Že dym z cigarety môže byť význačným nosičom: obsahuje oveľa viac častíc viditeľných laserom, než samotná kondenzovaná para, pričom prechádza až do dolných dýchacích ciest. Pritom fajčiari nevykazujú častejšie ochorenia na Covid.

Z pozorovania vydýchnutých pár vyplýva, že cez rúško prejde len časť vzduchu, sotva polovica. Ak by dôkladne tesnilo, dýchanie by bolo výrazne obtiažnejšie, rúška by sa rýchlejšie zalepili a ľudia by ich odmietali oveľa viac. Dá sa predpokladať, že filter môže časom nazbierať rôzne patogény a kultivovať ich už aj prísunom zvýšenej vlhkosti z dychu. Napriek tomu je v dychu potenciálne infekčného aerosolu málo. Časť sa ho môže tvoriť pri rozprávaní, tak bolo možné sa zamerať z hľadiska opatrení na rozprávanie a nie na samotné dýchanie a „prekrytie dýchacích ciest“ a z toho vyplývajúce šikanovanie.

Čo prechádza či neprechádza cez rúško môžete názorne vidieť na tomto videu:

Reklama

 

Do očí bijúce kontrasty

Zdá sa, že nájsť rozhranie medzi zdravým svetom a chorým svetom pomocou rúška, či chaotického testovania je alibistické a chybné. Treba sa sústrediť na ľudí, ktorí sú príznakoví a chorí na vírus (nie napr. astmu, či alergie) a týmto ľuďom zlepšiť možnosti, ako vyzdravieť. Mnohí sme sa totiž naučili, že kým neležíme, tak hoci aj s teplotou beháme po obchodoch. Napcháme sa „oblbovákmi“, liekmi na zníženie teploty, a nechceme si uvedomiť, ako veľmi škodíme sebe a okoliu. Nechceme vidieť, že tým môžeme prispieť k „spoločnému dielu“, ktorým je krach celých podnikov či rodín. A to ešte na tom politici a farmalobby budú bezohľadne ryžovať…

To všetko píšem s tým, že na podobné úvahy nemusím byť ani mikrobiológ, stačí si držať v kondícii predošlé vzdelanie a nejakú prax v technológiách a procesoch. Kam sa podeli odborníci? Prečo prenechávajú kormidlo zjavným plagiátorom a šarlatánom, ktorých jedinou zásluhou a štýlom je odpozerať, odpapagájovať a prechytračiť?

Celá po Ústave šliapajúca vláda momentálne vystupuje ako spolok konšpirátorov. Neverím už ani, že nevedia, prečo. Tie kontrasty sú do očí bijúce: na jednej strane zakazujú veci, ktorých nebezpečnosť, ak vôbec nejaká je, tak je zjavne minimálna, a na druhej strane nič nerobia so situáciami, ktoré sú už na prvý pohľad vysoko rizikové.

Vo verejnej doprave človek strávi často aj hodinu spolu s množstvom ďalších ľudí, pričom čerstvého, vymieňaného vzduchu, tam je minimum. Podobne v rôznych zle vetraných čakárňach (koľké sa v priebehu roka zásadne zlepšili ?). A naopak, za úplný úlet z neschopnosti považujem zákaz cintorínov, kde sú obrovské zásoby čerstvého vzduchu. Tiež kostoly, kde býva dosť veľká zásoba vzduchu – aj tie sú na tom lepšie v porovnaní s nákupnými centrami, s ohľadom na počet účastníkov a čas otvorenia.

Reklama

Akosi sme si zvykli, že z domnienok panstva vo vláde sa nenajeme, a tiež na to, že kam vkročia, tam odrazu nič nerastie. Ale je to náhoda? O čo tu vlastne ide?

Peter Rzyman

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali