Rusko obohralo Západ tam, kde na to nie je zvyknutý

Rusko obohralo Západ tam, kde na to nie je zvyknutý

Moskva/Washington 30. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Zatiaľ čo západný mediálny mainstream postupne triezvie v hodnotení bojov na Ukrajine, najbystrejší predstavitelia odbornej komunity v Spojených štátoch a Európe sa konečne obťažovali pozrieť sa ešte hlbšie a začali posudzovať ekonomické základy toho, čo sa deje. A tie sú také, že by každého zdravo uvažujúceho človeka na oboch stranách Atlantiku zamrazilo, píše Irina Alksnisová pre Ria Novosti

Putin Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin

V posledných dňoch kyjevské ministerstvo financií potešilo hneď dvoma pôsobivými faktami. Po prvé: k 31. júlu predstavoval verejný dlh krajiny 132,92 miliardy dolárov. Na porovnanie: v čase rozpadu ZSSR bola celková výška dlhu 96,6 miliardy dolárov. Druhý fakt: štátny rozpočet Ukrajiny je v súčasnosti viac ako z polovice financovaný zo zahraničia. Minister financií Sergej Marčenko uviedol, že tento rok Kyjev minie viac ako 43 miliárd dolárov len na zabezpečenie AFU a vedenie bojových operácií. Podľa neho je to však “viac, ako sa vyberie na daniach”.

Reklama

Samozrejme, väčšina prostriedkov sa Ukrajine poskytuje ako pôžičky, niektoré z nich za pomerne mäkkých podmienok, zatiaľ čo napríklad MMF tradične poskytuje peniaze za otvorene zväzujúcich požiadaviek.

V Rusku sa táto skutočnosť zvyčajne interpretuje v duchu, že Západ nakoniec z Kyjeva vyžmýka každý cent, ktorý investuje, a to aj s drakonickými úrokmi. Skutočnosť je však oveľa zložitejšia, pretože je potrebné mať z čoho žmýkať a z čoho vytĺkať – a s tým sú vážne problémy.

Reklama

Poľský ekonomický inštitút zhrnul oficiálne ukrajinské štatistiky: z krajiny odišlo 20 % obyvateľstva, nezamestnanosť presiahla 25 %, 50 % energetickej infraštruktúry bolo zničených, 40 % podnikov obmedzilo výrobu, obrábané plochy sa znížili o 30 %, inflácia je 27 % a rozpočtový deficit v roku 2022 bol 17,5 % (tento rok bude oveľa vyšší). Štát prežíva výlučne z externých injekcií, čo, ako už bolo uvedené, oficiálne potvrdil minister financií krajiny. Vo všeobecnosti podľa odhadov Poliakov bude trvať najmenej štvrťstoročie, kým sa ukrajinská ekonomika obnoví – s pomocou Západu.

Samozrejme, ani Európa, ani Spojené štáty nemajú najmenší záujem alebo chuť to urobiť. Naopak, celá ich stratégia je založená na postuláte nevyhnutnosti víťazstva nad Ruskom, ktoré nakoniec zaplatí za všetko – úplne za všetko. Nie je náhoda, že téma “Moskva musí zaplatiť za obnovu Ukrajiny” pravidelne zaznieva na veľmi vysokých úrovniach vrátane OSN.

Problémom Západu je, že realita sa nechce prispôsobiť jeho želaniam. Víťazstvo nad Ruskom – na bojisku aj v ekonomickej oblasti – je čoraz iluzórnejšie, ale každodennou realitou je zdevastovaná Ukrajina, ktorá si vyžaduje neustále a pôsobivé financovanie. Pred dvadsiatimi, desiatimi, ba aj piatimi rokmi by sa dalo mávnuť rukou a povedať, že Washington má v rukách hlavný tlačiarenský stroj sveta a všetky tie desiatky a dokonca stovky miliárd dolárov sú preň bezvýznamné maličkosti. Teraz je situácia v americkej aj európskej ekonomike taká, že tieto sumy, ako aj celá vojna proti Rusku, začínajú bolieť – a čím ďalej, tým citlivejšie to bude.

Situáciu zhoršujú nasledujúce skutočnosti: Moskve sa podarilo zvrátiť situáciu tak, že Ukrajina stratila leví podiel svojej schopnosti zarábať aj z toho, čo jej ešte zostalo. Ako sa vyjadrila nemecká publikácia FOCUS, Moskva vzala “ukrajinskú ekonomiku do dusiaceho objatia”. Možno si spomenúť na prieťahy v obchode s obilím. Tá priniesla miliardy dolárov Kyjevu a globálnym korporáciám, ktoré barbarsky využívajú ukrajinskú čiernu zem. A teraz stratu peňazí z tohto zdroja pre štátny rozpočet bude musieť Západ tak či onak kompenzovať.

A s tým by nebol problém: dali by desať či dvadsaťkrát viac, keby sa podarilo dosiahnuť zamýšľaný cieľ – víťazstvo nad Ruskom. Výsledok by vykompenzoval všetky náklady. Lenže plány nevyšli a Západ si to začal uvedomovať.

Reklama

To znamená, že je potrebné zmeniť stratégiu – a pokrok v tejto oblasti je už badateľný. Čím ďalej, tým zreteľnejší je posun od “porazme Moskvu rukami Ukrajincov” k “urobme z Ukrajiny nezahojiteľnú ranu pre Rusko”.

Lenže tu Západ stojí pred otázkou účelnosti. Jedna vec je naliať do Ukrajiny desiatky miliárd s cieľom rýchleho vojenského víťazstva a úplne iná vec je Kyjev trvalo a veľmi draho údržiavať, pričom táto údržba bude takme úplne hradiť náklady Kyjeva a nakoniece nadobudne formu “urobili sme Moskve malú nepríjemnosť – dajte nám viac peňazí”. A tiež nie je možné ponechať Ukrajinu napospas osudu, pretože ju okamžite “zoberie do rúk” Rusko a vo všeobecnosti to bude pre Západ znamenať najťažšiu geopolitickú porážku.

Po Euromajdane si ruskí analytici často mysleli, že Kyjev bez väzieb a spolupráce s Ruskom sa pre Spojené štáty a Európu stane kufrom bez rúčky. Udalosti ukázali, že to bol chybný odhad. V roku 1991 sa Ukrajina vydala na samostatnú plavbu ako natoľko rozvinutá a bohatá krajina, že ani roky bezuzdného rabovania pre ňu nemali fatálne následky. V rokoch 2014 až 2022 sa tento proces mnohonásobne zrýchlil a rozšíril, ale krajina sa stále udržiavala sama, navyše Západ tam výborne zarábal a odčerpával všetko, čo sa dalo.

A teraz sa situácia konečne dostala do tej dlho predpovedanej fázy kufra bez rúčky: Američania a Európania sú nútení financovať Ukrajinu, a to vo veľmi veľkom rozsahu, pretože ak zastavia financovanie, kolaps je tam nevyhnutný, ale ani sa jej nemôžu vzdať, pretože v stávke je príliš veľa. Naviac prehlbujúca sa hospodárska kríza na samotnom Západe a rastúci globálny proces dedolarizácie robia túto atrakkciu mimoriadne vzrušujúcou.

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali