Ruské hypersonické útoky na ukrajinské rakety Patriot pravdepodobne spôsobili aj obete na životoch

Ruské hypersonické útoky na ukrajinské rakety Patriot pravdepodobne spôsobili aj obete na životoch

Kyjev 25. mája 2023 (HSP/Foto:Twitter@ZentraleV)

 

16. mája v rámci širokého spektra útokov na ciele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev ruské stíhačky MiG-31K odpálili balistické rakety Kh-47M2 Kinžal, ktoré boli namierené proti ukrajinským systémom protivzdušnej obrany Patriot. Patrioty, ktoré boli nedávno dodané z Nemecka a Spojených štátov, sú považované za zďaleka najdrahšie a najmodernejšie zbraňové systémy v ukrajinskej službe a sú veľmi široko nasadené siedmimi členskými štátmi NATO, ako aj kľúčovými zámorskými strategickými partnermi, ako sú Japonsko, Taiwan, Južná Kórea a Izrael, poznamenáva časopis Military Watch Magazine

Ilustračné foto

Údery na Patrioty nasledovali po varovaniach ruských predstaviteľov, ako aj viacerých analytikov na Západe, že všetky systémy dodané Ukrajine budú po uvedení do prevádzky veľmi rýchlo terčom útoku a zničené.

Reklama

Strata reputácie, ktorú mali Patrioty utrpieť, tak bola údajne hlavným faktorom, ktorý viedol Washington k váhaniu so schválením transferov týchto prostriedkov. Zatiaľ čo radarový systém a päť raketových batérií zo systému Patriot boli údajne zničené pri útoku na MiG-31K, údajne po vypálení 32 rakiet zem-vzduch v rámci neúspešných pokusov o zachytenie rakiet Kinžal, o obetiach medzi posádkou systému alebo o charaktere personálu, ktorý ho obsluhoval v čase útoku, je zatiaľ známe len málo.

Rozhodnutie Washingtonu dodať systémy Patriot oznámené v decembri bolo do veľkej miery motivované naliehavou potrebou posilniť obranu veľkých ukrajinských miest. Nielenže mestá ako Kyjev boli považované za vážne ohrozené potrebou opustenia v dôsledku rýchleho ničenia infraštruktúry pri ruských úderoch, ale existujúca sieť protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorá sa spoliehala na masívny arzenál zdedený zo sovietskej éry, bola tiež veľmi vážne vyčerpaná, čo obmedzovalo jej schopnosť brániť buď mestá, alebo frontové sily.

Reklama

Napriek tomu sa Patriot ako vysoko komplexný zbraňový systém považoval za príliš pokročilý na to, aby sa ukrajinský personál dokázal včas vycvičiť na jeho obsluhu, aby tieto prostriedky mohli mať vplyv na vojnu, čo znamená, že keď boli systémy nasadené už v apríli 2023, rozšírili sa špekulácie, že za ich obsluhu a údržbu sú zodpovední vojenskí nájomníci zo západných krajín.

V rusko-ukrajinskej vojne zohráva veľmi veľkú úlohu západný personál na mieste, od britskej kráľovskej námornej pechoty nasadenej na fronte a masívnych “skrytých sietí” pracovníkov CIA a iných subjektov, ktorí plnia úlohy, ako je organizácia logistiky, až po nájomníkov, ktorí boli zvyčajne predtým členmi západných armád a ktorí boli nasadení v neoficiálnych funkciách, často v plnohodnotných jednotkách na fronte.

Prítomnosť západných nájomníkov, ktorí už boli vyškolení na obsluhu celého radu západných zbraňových systémov, zohrala podľa viacerých správ kľúčovú úlohu pri zdanlivo bezproblémovej integrácii novej vojenskej techniky od ukrajinských podporovateľov z Európy a Spojených štátov, kde sa nesovietska technika pred februárom 2022 používala len vo veľmi obmedzenom rozsahu.

Pokiaľ ide o potrebu nájomníkov na obsluhu systémov Patriot na Ukrajine, poradný orgán amerického Kongresu (Congressional Research Service – CRS) bol jedným z mnohých zdrojov, ktoré vydali správy, že ukrajinský personál nebude schopný obsluhovať raketové systémy Patriot najskôr pred rokom 2024. “Predtým, ako bude mať Ukrajina funkčný systém Patriot v teréne, sa bude musieť ešte veľa učiť,” zdôraznila a na príklade miestnych opravárenských posádok vyzdvihla, že to bude trvať približne 53 týždňov.

Keďže je teda nepravdepodobné, že by ukrajinský personál obsluhoval systémy Patriot nasadené v apríli a napadnuté v máji, teda necelých päť mesiacov po prijatí rozhodnutia o dodávke systémov, je pravdepodobné, že terčom útoku boli nájomníci z členských štátov NATO, ktorí majú skúsenosti s obsluhou systémov Patriot.

Reklama

Rozsah ničenia spôsobeného údermi znamená, že je pravdepodobné, že dôjde k stratám na životoch tohto personálu, hoci je nepravdepodobné, že by boli zverejnené.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali