Rozvojová pomoc, alebo neokolonizácia. Čínske záujmy v Afrike očami Juhoafričana

Rozvojová pomoc, alebo neokolonizácia. Čínske záujmy v Afrike očami Juhoafričana

Južná Afrika 27. mája 2020 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Na svetovom zdravotníckom zasadnutí minulý týždeň Čína ohlásila že na zmiernenie následkov pandémie investuje  v nasledujúcich rokoch do najviac postihnutých rozvojových krajín v Afrike 2 miliardy dolárov na vybudovanie infraštruktúry. Čína takto investuje do Afriky už niekoľko rokov. O tom čo tieto investície znamenajú pre Africké štáty, hovorí vo svojom videu Juhoafričan, ktorý pozná Čínu dokonale, keďže v nej prežil 14 rokov.

Ilustračné foto

Ako mnohí viete, som Juhoafričan, vyrástol som v Južnej Afrike a moji rodičia sú Briti. Takže, čo sa v súčasnosti deje v Afrike…

Reklama

Afrika vždy mala skorumpovaných lídrov, diktátorov a vlády, vrátane Južnej Afriky odkiaľ pochádzam. Takže sú veľmi ľahko kúpiteľní a veci ako životné prostredie sú až na druhom mieste za peniazmi. A to je dôvod, prečo sú Číňania úspešní v Afrike. Pretože si vedia nakloniť tieto skorumpované vlády a potom získať prístup k prírodnému bohatstvu, nerastom, zvieratám, drevu.

To, čo teraz vidíme v centrálnej Afrike, sa začalo obrovskou deforestáciou a výrubmi. Veci ako toto, sú vskutku veľmi škodlivé, ako vidíte aj na videu, ktoré natočil miestny Afričan.

Reklama

Ďalšia vec je ilegálna ťažba zlata, pri ktorej vždy zatknú množstvo Číňanov. Systém, ktorým ťažia, používa množstvo škodlivých chemikálií, čo nesmierne škodí okolitému prostrediu.

Ďalším problémom je nenásytný hlad po vzácnych zvieratách. Tradičná čínska medicína volá po používaní častí vzácnych zvierat. Čím vzácnejšie zviera, tým väčšia cena za jeho časť. Roh z nosorožca, tigrí penis, šupiny z pangolína… Je po nich  obrovský dopyt, nielen v Číne, ale v celej Ázii, Vietname, Thajsku, lebo majú spoločnú vieru v takúto medicínu. Bohatí ľudia v Číne vytvárajú masívnu požiadavku na tieto produkty, ak sú takto „tradične“ založení, alebo povedzme si otvorene nevzdelaní. Vyrastajú v týchto poverách, že napríklad roh z nosorožca vám pomôže s libidom.

Na snímke výrub pralesov v Afrike

Čo sa stane potom, keď taký človek zarobí nejaké peniaze? Minie ich na niečo, čo si nikdy nemohol dovoliť, ako sú časti vzácnych zvierat. A najhoršie na tom je, že v Ázii sú ľudia, ktorí minú množstvo peňazí na zjedenie, alebo použitie časti z posledného žijúceho zvieraťa na zemi. Pretože čím vzácnejšie je zviera, tým vyhľadávanejšie sú jeho časti.

To všetko hrá do karát korupcii, o ktorej som hovoril na začiatku. Stáva sa, ako nedávno, že zatkli „Slonovinovú kráľovnú“, ktorá sa poznala s celou miestnou vládou, a tak mohla roky operovať a v princípe priviesť k vyhynutiu niektoré druhy zvierat, lebo prevádzkovala celý dodávateľsky reťazec cez Hong Kong do Číny a mohla podplatiť všetkých lokálnych politikov.

Smäd tradičnej čínskej medicíny po častiach vzácnych zvierat, ktorý prichádza takmer výlučne z Číny a z ďalších časti Ázie, môžete urobiť  nelegálnym, no nikdy to nezastavíte kvôli korupcii, úplatkárstvu a dopytu. Pokiaľ sa nezastaví dopyt, vzácne zvieratá, špeciálne v Afrike, sú vo veľkom ohrození vyhynutia. (Nosorožec tuponosý a nosorožec sumatranský už kvôli čínskej tradičnej medicíne vyhynuli.)

Reklama

Ďalšia veľká vec, ktorá sa deje v Afrike skrze iniciatívu čínska hodvábna cesta, je dlhová pasca. Čínska vláda dáva veľa peňazí do budovania infraštruktúry, no je príšerné, ako to robia. Navštívia  Africké krajiny a povedia, potrebujete železnice, potrebujete školy, cesty. My ich vybudujeme, bude to dobré pre vašu ekonomiku. Investujeme veľa peňazí a požičiame vám veľa peňazí. To sa miestnym vládam hodí a súhlasia s podmienkami. Keď čínske spoločnosti prídu, najmú si čínskych robotníkov, nie domácich, čo vedie k nespokojnosti miestnych ľudí. Skončí sa to tým, že peniaze, ktoré dali, sa aj tak minú nakoniec v Číne a potom vlády týchto krajín skončia iba s veľkým dlhom voči Číne. Je to veľmi strategické z čínskej strany, lebo potom môžu prevziať letiská, strategické prístavy, bane z nerastnými surovinami. Takže v princípe sa jedná o pascu, kde umožnia krajine zadĺžiť sa a potom si z nej vezmú, čo potrebujú.

Toto je obrovsky problém, ktorému momentálne čelí Afrika. Každý súhlasí, že každá forma kolonizácie Európanmi v minulosti nepriniesla Afrike nič dobré. Ak sa pozriete na Afriku dnes, stále je vo veľmi chaotickom stave, množstvo civilných vojen, hladu. Je to prirodzené pre Afriku, povedzme si rovno, ako to je, že vždy, keď bola kolónia opustená a ponechaná miestnym, zvrhla sa na chaos. Môžete obviniť Európanov, môžete obviniť Afričanov, aktuálne to nie je podstatné. Problém je, že dnes Čína neokolonizuje Afriku. Európania vyťažili Afriku, dopustili sa hrozných vecí, ale aj si nesú veľký pocit viny. Preto vidíte všetky tie charitatívne projekty posielajúce pomoc do Afriky. Prinajmenšom ako pokus o reparácie.

Na snímke polícia v Tanzánii privádza na súd Číňanku, známu ako Slonovinová kráľovná

Afrika predtým neobchodovala s Číňanmi. Nerozumejú, ako Čína pracuje a bohužiaľ Čína nie je z tých, čo by poskytla charitu. Vezmú všetko a odídu, až keď nebude čo vziať a nikdy nedajú nič naspäť.

Hoci mám záľubu v Číne a mám rád Čínu, nemám žiadnu záľubu v tom, čo robí Čína so životným prostredím aj v samotnej Číne, nielen vo zvyšku sveta.

Nechcem tu miešať nenávisť, alebo vytvárať problémy medzi Afrikou, Čínou a Európou. Chcel som len poukázať na to, že moji africkí priatelia cítia krízu a nie sú šťastní z toho, čo Čína robí. Čína sa rozťahuje stále viac v Afrike a myslím, že toto skončí veľmi zle pre všetkých zainteresovaných.

Reklama

https://www.youtube.com/watch?v=rlAb-Gfeoyk

Pavol Novak

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali