Rozhovor s kandidátom na europoslanca, Tomášom JANCOM: “Slovensko stojí na rázcestí medzi zánikom a víťazstvom.”

Rozhovor s kandidátom na europoslanca, Tomášom JANCOM: “Slovensko stojí na rázcestí medzi zánikom a víťazstvom.”

Bratislava 20. mája 2019 (HSP/Foto:HSP)

 

Zo štátneho experta v oblasti eurofondov na ostrého kritika štátu aj Európskej únie. Mladý politik v Kuffovej novej strane (Kresťanská demokracia – život a prosperita), ktorému vyslovil podporu Harabin, považuje rovnosť za falošnú modlu, podporuje limitovanú demokraciu a vidí budúcnosť občianskych konfliktov a radikálnych technologických zmien ako nevyhnutnú, ale napriek tomu je pre Slovensko optimistický. Dnes sa rozprávame s Tomášom JANCOM

Na snímke Tomáš Janco

V týchto voľbách ste sa objavili ako nový človek. Mnoho ľudí vás už pozná z početných verejných vystúpení, Harabin Vám dokonca vyslovil podporu. Povedzte nám niečo o sebe a o tom, čo Vás dostalo do politiky.

Reklama

Nový som v oblasti verejnej politiky, mám niečo už za sebou. Vzdelaním som právnik. Bol som jednou z kľúčových osôb pri implementácii finančných nástrojov EÚ na Slovensku, čo bol projekt v hodnote štyristodvanásť miliónov euro. Neskôr som riadil oddelenie pre EÚ fondy na Národnej diaľničnej spoločnosti, takže sa dá povedať, že som na čas bol najväčším verejným obstarávateľom na Slovensku. To trvalo, kým rezort dopravy neprebral Most. V tej dobe som sa naivne domnieval, že môžem niečo zmeniť ako expert zvnútra. Na NDS som sa snažil, s podporou vtedajšieho generálneho riaditeľa, vytvoriť projekt, ktorý by mal vyčistiť stavbu diaľníc aj personálne, aj čo sa týka zmluvotvorby a procesov, napriek tomu, že aj ľudia z EÚ ma varovali, že by to mohlo mať pre mňa zlé osobné následky. Infraštruktúra je v súčasnosti čierna diera a politici nemajú záujem to meniť, pretože systém- ako je momentánne nastavený- je ako plná chladnička pre politických podnikateľov. Dovolím si povedať, že väčšina verejných peňazí, ktoré sa vo veľkom dostanú do vrecák politických sponzorov, pochádza z rezortu dopravy. Infraštruktúra bude na Slovensku ešte obrovským problémom, ale to tu nebudem rozvádzať lebo by to bolo na ďalší rozhovor.

Každopádne z toho aj vyplýva, čo ma viedlo do politiky. Peniaze ma nikdy veľmi nezaujímali. Považujem ich za nutný prostriedok k veciam, na ktorých skutočne záleží. Dá sa povedať, že som pro-slovenský fanatik a myslím si, že v atmosfére, kde je politický priestor presýtený mediálnymi bábkami a klamármi, ktorí nečinia v záujme Slovenska, je úprimný pro-Slovenský fanatizmus presne to, čo potrebujeme. V štátnej sfére som chcel priniesť peniaze na Slovensko (čo sa mi čiastočne podarilo) a pomôcť pretvoriť systém tak, aby sa dostali tam, kde sú potrebné. Keď som zistil, že to nejde takouto cestou zvnútra, a preklenul som osobnú krízu, ktorú to sklamanie prinieslo, začal som hľadať iné cesty. Dostal som ponuky sa vrátiť do štátnej sféry, dokonca aj na staré miesto, ale keď som si už uvedomoval, že je to pre Slovensko zbytočné a v takto nastavenom systéme štát parazituje na národe, nemohol som sa vrátiť a myslieť si, že nejakým zázrakom to teraz bude inak.

Reklama

 

Na 32 rokov toho máte za sebou celkom dosť. Vašim politickým heslom je “Za víťazné Slovensko”. Čo tým myslíte a prečo rovno nepoužiť “za slušné Slovensko”, keď je to teraz v móde?

Lebo si myslím, že slušnosť je posledná hodnota, ktorú na Slovensku potrebujeme. Môžeme to riešiť, keď už budú všetky ostatné problémy za nami. Problémy, ktoré boli skôr vyvolané prehnanou slušnosťou, ako by ňou mohli byť vyriešené. Ľudia boli dlhodobo slušní a mali sklopené hlavy, kým sa im rozbíjala krajina a erodovali slobody. Teraz je znova slušné tváriť sa, že Európska únia funguje alebo, že treba len kozmetické zmeny. Je slušné byť tolerantný k degenerácii mravov. Je slušné veriť, že rovnosť je dobro. Je slušné fetišizovať demokraciu. Slovensko zúfalo potrebuje historické víťazstvo, nie slušnosť.

 

Ste proti rovnosti a demokracii?

Reklama

Podľa toho, čo pod tým myslíme. Keď pod rovnosťou myslíme rovnosť pred zákonom, pokladám to za nutnú právnu fikciu, ktorá je potrebná pre vládu práva. Keď pod tým myslíme, že sa máme povinne tváriť, že je obsah všetkých náboženstiev rovnaký, že majú muži a ženy v priemere rovnaké schopnosti, a že sú rôzne hospodárske výsledky týchto skupín len následkom nejakej diskriminácie žien alebo, keď sa máme tváriť, že je našou povinnosťou, aby sme zabezpečili ekonomickú rovnosť všetkých skupín v spoločnosti, či ekonomickú rovnosť Európy a Afriky, tak sme sa asi museli zblázniť. Rovnosť je falošnou modlou. Ľudia nie sú rovnakí a rôzne skupiny majú rôzne talenty a vlastnosti. Nemajú pod rovnakými zákonmi rovnaké výsledky lebo sú iní a politická posadnutosť rovnosťou je absurdná. Demokracia je fajn, keď má limity. Väčšina nemôže menšine diktovať čokoľvek. Nie je možné donekonečna zvyšovať dane, či zadlženosť len pretože väčšina niečo chce. Nie je možné menšine prevychovávať na školách deti a diktovať, čo si ľudia smú alebo nesmú myslieť alebo šíriť medzi sebou, len pretože to väčšine uráža pocity. Verím v demokraciu, ale bude potrebné ustanoviť tvrdšie ústavné limity lebo inak sa demokracia mení na tyraniu politickej väčšiny.

 

Čo ste konkrétne mysleli pod historickým víťazstvom?

Našim dávnym historickým víťazstvom bolo, vybojovať si suverenitu a neskôr samostatnosť, ako národ. Teraz je načase, aby sme tejto suverenite dali obsah. Slováci sú formálne národom a dá sa hovoriť o slovenskej identite, ale vždy majú pocit, že sa potrebujeme schovávať niekomu väčšiemu za sukňou a naše elity by sa postupne nechceli vidieť, ako Slováci, ale ako “svetoobčania”. Ak sa tento trend nezmení a ak nevybojujeme výrazné historické víťazstvo, naša suverenita sa rozpustí vo väčšom celku, na náš jazyk sa zabudne a naši potomkovia nebudú vedieť kým sú. Preto musíme byť orientovaní na náš národný záujem. Byť na vlastnej strane. Nezaujíma ma pri tom, či budeme slušní. Osobne vyznávam skôr ideál Lorda Byrona: Musíme byť pri obhajobe národných záujmov skôr kultivovaní lotri. Historické víťazstvo, ktoré môžeme docieliť ešte počas našich životov je obnoviť centrálnu Európu, ako samostatnú geopolitickú entitu a byť na popredí takej iniciatívy. Historickým víťazstvom bude aj vykoreniť neomarxistický globalizmus na Slovensku a zabezpečiť, aby sme neboli v područí cudzích záujmov. Potrebujeme pozdvihnúť národné povedomie. Dnes je obvyklé nadávať na Slovensko a sťažovať sa na nedostatok príležitostí. Ľudia si neuvedomujú, že veľkosť národa je úloha, ktorú musíme splniť, nie stav, ktorý máme očakávať ako prirodzený. Blahobyt a význam si treba vybojovať- vo vnútri aj navonok. Na rozdiel od západných krajín EÚ máme výhodu: nie sme natoľko roztrieštení, aby u nás bola nevyhnutná buď totalita alebo občianská vojna.

 

Reklama

A na západe je nevyhnutná totalita alebo občianská vojna?

Samozrejme. Jediné, čo jej teraz predchádza je relatívny blahobyt. Multikulturálny projekt absolútne zlyhal a ešte pred rokmi to priznal Cameron aj Merkelová. Elity na západe už otvorene hovoria o tom, že je nutné oslavovať skutočnosť, že sa z ich vlastných národov stávajú menšiny vo vlastných krajinách. Ľudia, čo nesúhlasia s väčšinovou ideológiou sú označkovaní a buď organizovane vylúčení zo spoločnosti, alebo rovno zatváraní za názory, alebo sú im odoberané deti. Daňové zaťaženie sa zvyšuje, propaganda sa pritvrdzuje, cenzúra sa pritvrdzuje a rétorika voči normálnym ľuďom a štátotvorným národom sa čoraz viac vyhrocuje. Vysoké školy na západe sú v područí ľudí, ktorí nenávidia západ. Keď prídu výraznejšie ekonomické otrasy, a oni iste prídu, stav sa stane neudržateľným. Taktiež politici ignorujú dopad, ktorý bude mať Umelá inteligencia na hospodárstvo a spoločnosť ako takú. Mnoho pracovných miest proste zmizne a život sa zásadne zmení. Dovolím si tvrdiť, že to budú zásadnejšie zmeny, ako po prvej industriálnej revolúcii a tie priniesli úplnú zmenu života, dve svetové vojny a totalitné politické ideológie. Ak sa nepripravíme, môže to byť fatálne. Zároveň som optimistický lebo Slovensko je národne celistvejšie a ľudia majú väčšinou príčetné názory. Taktiež tu nemáme väčšie množstvo nekompatibilných náboženských skupín a nemáme komplex viny za kolonializmus, či otrokárstvo, ktorý by mohol byť donekonečna zneužívaný ľuďmi, čo chcú, aby sme sa sami nenávideli. Žiaľ sú tu už produkty ideologických bublín, ako sú Progresívci, ktorých považujem viac za krajne ľavicovú politickú sektu, ako za pragmatické politické hnutie. Európska únia tento vývoj u nás podporuje obrovskými peniazmi. Niet divu- títo ľudia sú dobrým predvojom pre ich záujem o vytvorenie Európskej federácie.


Akú vidíte v tom celom svoju rolu?

Myslím, že ja som predvojom novej národnej politiky, ktorá strhne čoraz viac ľudí, jednoducho pretože dáva zmysel. Moja kampaň do eurovolieb mala rozpočet šunkovej bagety, ale napriek tomu našli moje myšlienky toľko odozvy, že mnohí ľudia dobrovoľne šírili moje materiály a viacero osôb ma verejne podporilo. Taktiež som dostal príležitosť hovoriť pre Infovojnu aj Slobodný vysielač a napokon som sa našiel aj tu. V tejto súvislosti chcem srdečne poďakovať všetkým dobrovolníkom.

Moja rola je rovnaká ako rola Slovákov všeobecne. Sme postavení pred existenčné rázcestie. Buď sa necháme uplatiť krátkodobým prospechom a učičíkať heslami slušnosti, ale perspektívne stratíme všetko a prídeme o vlasť, hodnoty aj o blahobyt, ktorým nás uplatili, alebo zatneme zuby, odmietneme byť slušní, odmietneme sa uplatiť omrvinkami od politikov a vybojujeme si svoje miesto v histórii a budúcnosť pre našich potomkov. Prvý krát v našej histórii sme postavení pred voľbu medzi zánikom a víťazstvom. Nie je nič medzi. Tak poďme vyhrať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali