Nad ropnou superveľmocou sa sťahujú mraky. Ultimátum môže skončiť úplne opačne ako sa čaká

Nad ropnou superveľmocou sa sťahujú mraky. Ultimátum môže skončiť úplne opačne ako sa čaká

Rijád 7. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Ako uvádza The Wall Street Journal, Saudská Arábia je pripravená na ďalšie zhoršenie vzťahov – tentoraz s Nigériou a Angolou. Novinové zdroje tvrdia, že v polovici júna na internetovej konferencii saudský minister energetiky, princ Abdul-Aziz ibn Salman, dal zástupcom týchto dvoch krajín tvrdé ultimátum

Ilustračné foto

Požadoval totiž, aby znížili produkciu ropy a začali plniť záväzky prijaté na základe poslednej dohody OPEC +. Ak Abuja a Luanda neznížia produkciu, Saudovia si vyhradzujú právo dumpingu a ich vytlačenie z ázijského trhu, kam väčšinou prichádza nigérijská a angolská ropa.

Reklama

Jarné dohody OPEC + znamenali, že od 1. mája produkujúce krajiny znížia ťažbu ropy, a to by uvoľnilo presýtené trhy a zvýšilo ceny energie. Záchranný plán stanovil, že v prvom období (máj – jún) bude celková produkcia znížená o 9,7 milióna barelov denne, v druhom (júl – december) o 7,7 milióna a v prvej polovici roka 2021 bude stačiť na udržanie primeraných cien zníženie o 5,7 milióna.

V samotnej dohode sú zaujímavé dva momenty.

Reklama
  • Po prvé: iniciátorom uzavretia dohody v rámci OPEC + bol práve Rijád, ktorý sa už v zime vydal na chodník cenovej vojny s Moskvou a stanovil jej podobné ultimáta.
  • Po druhé: aprílová dohoda je dobrovoľná pre všetkých signatárov. To znamená, že ju môžu plniť, alebo nie.

Je potrebné povedať, že Nigéria a Angola, ktoré patria do základnej štruktúry OPEC, už od počiatku sabotovali plnenie dohody, aj keď zďaleka neboli najzarputilejšími sabotérmi. Podľa májových výsledkov sa ukázalo, že plán znižovania výroby nie je dodržiavaný: napríklad Irak a Gabon ho splnili menej ako na polovicu, Kazachstan, Nigéria a Angola – z dvoch tretín. A zatiaľ čo prví vyššie uvedení 18. júna na zasadnutí ministerského monitorovacieho výboru už informovali o svojich plánoch na kompenzáciu chýbajúcich objemov, tak zástupcovia čierneho kontinentu pokračujú v usilovnej ťažbe, čo neumožňuje znižovať ceny na úroveň aspoň minimálneho zisku.

Treba dodať, že Nigéria už v apríli, na pozadí krachu päťdesiatich tankerových dodávok, začala aktívny dumping a ponúka svoje druhy Bonny Light a Qua Iboe za cenu v priemere o tri doláre nižšiu ako Brent, a jej súčasné vyhýbanie sa záväzkom vyvoláva v Saudskej Arábii pochopiteľné podráždenie – nízke ceny spôsobujú rozpočtu veľmi bolestivú škodu.

Tento rok začal pre Saudov veľmi sľubne. V decembri – v januári bol podiel štátneho gigantu Saudi Aramco predaný za rekordných 29 miliárd dolárov a cena ropy predstavovala približne sedemdesiat dolárov za barel. Rozpočet kráľovstva je založený na cene za barel 80 USD, to znamená, že januárové čísla na trhu už viedli k stratám, ale nie tak katastrofickým ako pri súčasnej cene 40 USD. Je úplne logické, že Saudská Arábia, kde príjmy z ropy a zemného plynu predstavujú polovicu HDP a 70% exportných ziskov, má najväčší záujem na obnovení trhu. Podľa hodnotenia agentúry Fitch vzrastie saudský rozpočtový deficit do konca roka na 15% a prekoná hranicu sto miliárd dolárov.

Hlavným problémom pri prekonávaní súčasnej situácie je okrem vedome patovej ultimátovej diplomacie to, že Nigéria a Angola čelia rovnakým problémom. Majú na výber: buď vedome priškrtiť svojej ekonomiky, alebo nasledovať príklad Ruska a ísť so Saudmi do boja.

Obmedzenosť výberu sa prejaví, ak poznáte základné čísla: Nigéria je v ťažbe ropy ôsmou krajinou na svete a prvá v Afrike a denne sa tam ťažia dva milióny barelov. Vývoz uhľovodíkov predstavuje viac ako 90% vývozného zisku.

Reklama

Na päty jej šliape Angola, ktorá po troch desaťročiach krvavých občianskych sporov dokázala prejsť k systematickému rozvoju, ktorý je založený na tej istej rope z povodia Konga. Angolský ropný trh, ktorý produkuje asi jeden a pol milióna barelov denne, je pevne obsadený ExxonMobil, Total, Chevron a British Petroleum a tieto spoločnosti zrejme nebudú potešené poklesom výroby. Podzemné bohatstvo tu tvorí 37% hrubého domáceho produktu, 75% vládnych príjmov a (podobne ako v Nigérii) 90% príjmov z vývozu. Ale napriek tomu počas posledných štyroch rokov angolská ekonomika vykazuje negatívny rast.

Niet divu, že sa títo dvaja členovia OPEC snažia zostať nad vodou tým, že ponúkajú svoj jediný investičný produkt – zdroj energie.

Spôsob, akým chcú Saudovia donútiť svojich kartelových kolegov obmedziť výrobu, si zasluhuje osobitnú pozornosť minimálne preto, že táto hra môže skončiť úplne iným spôsobom, ako si myslia autori ultimáta.

Saudská Arábia, ktorá produkuje dvakrát viac ropy než Angola a Nigéria dohromady, ich môže vytlačiť z trhov v ázijsko-tichomorskom regióne iba teoreticky. Pretože trh Číny a Indie je prvoradým a kľúčovým nielen pre Afričanov, ale aj pre samotných Saudov. Práve tridsaťpercentný pokles vývozu do ázijsko-tichomorského regiónu viedol k tomu, že rozpočet kráľovstva stratil iba v prvom štvrťroku 11 miliárd dolárov. Údaje za obdobie šiestich mesiacov zatiaľ nie sú k dispozícii, ale rozhodne nebudú o nič lepšie.

Zaplavovať ázijský trh ropou o pár dolárov lacnejšie ako konkurencia, to je cesta do prázdna. Pretože India kvôli veľkému nárastu ochorení môže opäť upadnúť do hlbokej karantény a Čína ako jediná ekonomika, ktorá prešla k oživeniu, si môže bezpečne vyberať z mnohých ďalších ponúk. Ropa sa vo svete ťaží nielen na Strednom východe; v Spojených štátoch sú teraz ropné sklady naplnené na rekordnú úroveň. 540 miliónov barelov ropy Brent a WTI čaká na kupujúceho a nie je pochýb o tom, že Američania ich s veľkým potešením predajú komukoľvek, len aby sa dostali z pasce nadprodukcie.

Reklama

Jazyk ultimáta, pomocou ktorého sa niektoré krajiny pokúšajú komunikovať s medzinárodným spoločenstvom, je kontraproduktívny a už málokoho vyľaká. Avšak bez ohľadu na to, či Angola a Nigéria prijmú pravidlá ropnej hry alebo nie, napätie sa bude iba zvyšovať. Minimálne dovtedy, kým globálna pandémia neskončí a priemysel znovu nebude potrebovať milióny barelov a miliardy kubických metrov paliva.

Všetci sú priateľmi v pokojnom a bohatom období, ale v čase, keď je v stávke prežitie národnej ekonomiky, sa každý chráni, ako môže.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali