Ropné sankcie Západu voči Rusku sa neosvedčili

Ropné sankcie Západu voči Rusku sa neosvedčili

Bratislava 3. februára 2023 (HSP/Economist/Foto:Twitter/Reuters)

 

V decembri si Západ vzal na mušku príjmy z predaja ropy v Rusku, čím spustil najväčší balík energetických sankcií, aký bol kedy uvalený na jednu krajinu. Európa, ktorá bola veľkým odberateľom ruskej námornej ropy, zakázala jej dovoz. Zakázala tiež svojim dlhoročným dominantným prepravcom, veriteľom a poisťovniam uľahčovať predaj ruskej ropy iným kupujúcim – pokiaľ sa ropa nepredáva pod “cenovým stropom” 60 USD za barel, ktorý stanovili západné mocnosti

Ilustračné foto

Po dvoch mesiacoch si veľa ľudí myslí, že tento limit je veľkým úspechom. Druhé kolo európskych sankcií na naftu a iné rafinované produkty má vstúpiť do platnosti 5. februára. Žiaľ, z našich správ vyplýva, že tento systém sa neujal, píše britský liberálny týždenník The Economist.

Reklama

Decembrová politika zákazu a obmedzenia predaja neobmedzila predaj ruskej ropy. Po prestávke, keď európske firmy riešili, ako sa prispôsobiť novému cenovému limitu, sa dodávky obnovili – namiesto do Európy smerovali do Číny a Indie. Ruský vývoz nerafinovanej ropy bez cpc, kazašskej zmesi dodávanej z Ruska, predstavoval v priemere 3,7 mil. barelov denne počas štyroch týždňov do 29. januára. To je najvyššia úroveň od júna a viac ako v ktoromkoľvek štvortýždňovom období v roku 2021.

Obhajca cenového stropu by povedal, že je to dôkazom úspešnosti tohto systému. Zmyslom bolo predsa zabezpečiť, aby ruská ropa naďalej prúdila a udržiavala stabilitu na svetovom trhu, ale obmedziť jej cenu tak, aby sa zisky ruského prezidenta Vladimira Putina udržali pod kontrolou. Obmedzenie podľa nich dáva kupujúcim vyjednávaciu silu; dlhšie vývozné trasy tiež zvyšujú náklady na prepravu, ktoré musí Rusko odberateľom kompenzovať.

Reklama

Ako dôkaz, že limit funguje, mnohí poukazujú aj na rozdiel v cene, ktorý západné agentúry uvádzajú medzi Brentom, globálnou referenčnou cenou, a ruskou ropou Urals. Ten sa objavil krátko po invázii na Ukrajinu, ale po embargu sa ešte o niečo zväčšil, a to na 32 USD za barel. Ruská ropa sa tak teraz obchoduje s diskontom 38 %. Janet Yellenová, americká ministerka financií a architektka cenového stropu, 10. januára uviedla, že tento program napreduje smerom k svojim cieľom.

Problém však spočíva v tom, že agentúry na vykazovanie cien neprispôsobili svoje metódy svetu, v ktorom sa ruská ropa už nepredáva cez kanály, ktoré môžu pozorovať. Zatiaľ čo európski rafinéri a obchodníci si zvykli vymieňať údaje so subjektmi sledujúcimi ceny, indickí tak nerobia. Agentúry sa tiež zvykli spoliehať na verejne dostupné ukazovatele pri odhadovaní prepravných nákladov medzi západnými ruskými prístavmi a európskymi ropnými terminálmi. Sadzby za prepravu ropy z Ruska do Ázie sa naopak stanovujú neverejne.

Výsledkom je, že zľavy, ktoré uvádzajú západní predstavitelia, sú nepresné – a často prehnané. Colné údaje z Indie a Číny ukazujú, že túto zimu zaplatili za ropu Urals viac, ako sa všeobecne predpokladá. Ďalším dôvodom, prečo je ťažké odhadnúť skutočné ceny, je to, že každý má záujem predstierať, že ceny sú nízke. Ruské ropné spoločnosti chcú minimalizovať svoje daňové náklady a indické rafinérie chcú zatlačiť na ostatných dodávateľov.

Ešte zarážajúcejšie je, do akej miery sa ruská exportná mašinéria stala menej závislou od západnej prepravnej a finančnej infraštruktúry, a preto sa vyhla sankciám. Ako sme informovali tento týždeň, tieňový obchod, ktorý využíva paralelný systém, prekvitá. Pred decembrom viac ako polovicu západnej ruskej ropy spracúvala európska prepravná alebo finančná spoločnosť. Odvtedy tento podiel klesol na 36 %.

Mohla by ďalšia várka sankcií na rafinovanú ropu spôsobiť väčšie škody? Na prvý pohľad sa zdá, že by mohli obmedziť ruský vývoz nafty a ďalších produktov v najbližšom období. Od 5. februára už Európa nebude nakupovať takéto palivá a využívanie jej lodných a poisťovacích spoločností bude podmienené dodržiavaním cenového stropu. Rusko si len tak ľahko nenájde kupcov, ktorí by nahradili stratu dopytu zo strany EÚ: Čína aj india majú vlastné rafinérie. A nahradiť európske tankery s rafinovanou ropou bude ťažké. Časť ruských rafinovaných produktov, ktoré tvoria tretinu príjmov krajiny z vývozu ropy, by tak mohla zostať nepredaná, čo by zvýšilo globálne ceny.

Reklama

Tieto účinky však časom pravdepodobne vymiznú. Rusko, ktoré nebude schopné predávať rafinovanú ropu, pravdepodobne namiesto toho zvýši svoju kapacitu na vývoz väčšieho množstva ropy, čo ešte viac podporí tieňový obchod. Európania sa možno budú obracať na Čínu a Indiu, aby si zaobstarali naftu, ale tá sa bude čoraz viac vyrábať z ruskej ropy. Keď bude viac ruskej ropy prúdiť mimo kontroly Západu, blokády budú ešte menej účinné. Pre Západ z toho vyplýva ponaučenie, že sankcie nenahradia posielanie ďalších peňazí a zbraní Ukrajine. Vyhýbanie sa ruskej rope vojnu nevyhrá, uzatvára svoju analýzu The Economist.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali