Roman Michelko: Slovenská pravica rok pred voľbami

Roman Michelko: Slovenská pravica rok pred voľbami

Bratislava 8. apríla (HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Pohľad na dnešnú slovenskú pravicu je viac než tristný

 

Reklama

Tradičná pravica

KDH je na svojich konštantných ôsmych percentách ako dokonale nudná, hodnotovo a programovo vyprázdnená strana, ktorá sa počas posledných štyroch rokov zbavila všetkých zaujímavých (Anton Marcinčin) alebo výrazných (Daniel Lipšic, Radoslav Procházka, či ešte pred tým Vladimír Palko a František Mikloško) politikov. Nemá čo povedať ani predkladanými víziami, ani zaujímavou osobnostnou ponukou. Na druhej strane je to konsolidovaná strana so skalným elektorátom a jej konštantný zisk by mohol ohroziť iba vstup aktivistov z Aliancie pre rodinu do politiky, čo však viackrát jednoznačne popreli. Pre rok 2016 je teda isté len to, že KDH ostane parlamentnou stranou a do pravicového košiara prinesie štrnásť až šestnásť poslaneckých mandátov.

Reklama
Na snímke predseda KDH Ján Figeľ

Sieť je naopak stranou, ktorá prežívala svoj zenit tesne po svojom založení, či skôr tesne pred ním, keď sa chvíľu zdalo, že v dlhodobejšom horizonte môže vyrásť na alternatívu voči Smeru. Veľmi skoro sa  však ukázalo, že jej najvyšším aktívom, ale i pasívom zároveň je jej predseda Radoslav Procházka. Jeden nepodarený rozhovor s Igorom Matovičom ho dokonale demaskoval a nadobro obral o nimbus morálneho politika.  Procházka „prekaučoval“ komunálne voľby, v ktorých vďaka slabým nervom a zlému odhadu situácie prišiel o post primátora v Bratislave a o líderstvo pravice v Košiciach.  Vzdanie sa poslaneckého mandátu ho vzdialilo z mediálneho výslnia a jeho „expert na všetko“ podpredseda Miroslav Beblavý to už nezachráni.

Spomínať SDKÚ môžeme len ako príklad rituálnej samovraždy. V tomto prípade je však otázne, či ešte možno hovoriť  o strane alebo už len o dvoch hypertrofovaných egách – Pavol Frešo, Ľudovít Kaník – u ktorých  absolútne absentuje sebareflexia. Prepad strany do mimoparlamentného inferna je teda viac-menej istý.

Igor Matovič a jeho „družina“ je iná vec. Tento zdatný populista, po tom ako zlikvidoval Radoslava Procházku čoby lídra pravice, asi uveril, že za istých okolností dokáže byť lídrom pravice práve on. Aj preto v týchto dňoch prebiehajú intenzívne rokovania o vytvorení „protificovského bloku“ tvoreného OĽaNO, SaS a NOVOU Daniela Lipšica  s cieľom prečísliť Procházkovu Sieť.  Ak by potom  vo voľbách získala pravica viac mandátov ako Smer, Matovič by asi začal snívať o poste premiéra. Obávam sa však, že toto je pre tradičnú pravicu  hororovejšia predstava než vláda Smeru.

Čo sa týka maďarských strán, tam otázka stojí len tak, či sa do parlamentu dostanú obe alebo len MOST – HÍD. Ich spojenie s pravicou je v podstate hotová vec. Otázkou však je, ako by takýto silní rivali koexistovali v jednej koalícii.

 

Reklama

Odštiepky alebo pravicový planktón

Kvôli úplnosti by sme mali ešte spomenúť SKOK a Šancu. Oba  pokusy však možno definovať ale ako riešenie si osobného ega vedúcich protagonistov – Juraja Miškova a Evy Babitzovej. Obaja neuspeli v stranách, v ktorých pôsobili – Miškov v SaS a NOVE,  Babitzová v SDKÚ (aj keď v tomto prípade je to hádam aj silné tvrdenie) – tak si založili vlastnú hračku (stranu) na hranie.

Financií na to majú dosť – niekto si v ich situácii kúpi jachtu a niekto založí stranu. Proti gustu žiaden dišputát. Isté je viac-menej len to, že ich šanca uspieť v politickom ringu sa  blíži nule. 

 

Stratégia pravice

Reklama

Predpokladom víťazstva pravice nad Smerom je, že predloží atraktívnu a dôveryhodnú politickú alternatívu. V roku 2010 pravica vyhrala tým, že v čase naplno prepuknutej ekonomickej krízy  tematizovala zadlžovanie ako top tému volieb. Médiá boli plné Grécka a jeho ťažkostí. Hlavnou príčinou neúspechu Smeru vo voľbách v roku 2010 bol veľmi zlý odhad nálad obyvateľstva v čase krízy. Smer v rokoch 2006  – 2008 žal úspechy najväčšieho ekonomického rastu po roku 1990 a chvíľu mu trvalo, kým si uvedomil, aká vážna je situácia a zvolil veľmi zlú taktiku. Ľudia (aspoň do volieb) nemali pocítiť žiadne dopady krízy, čo však rezultovalo do extrémneho zadlžovania sa v posledných dvoch rokoch vlády Smeru a jeho koaličných partnerov.

Dnes však pravica neponúka žiadnu výraznú programovú alternatívu. Jediné, čo pravica za tri roky  v opozícii dokázala, je okopávanie členkov Smeru a kritizovanie všetkého, čo urobí. Nakoniec, programová vyprázdnenosť opozície sa ukázala aj pri voľbe prezidenta. Leitmotívom kampane neboli osobné pochybenia Fica, či dokonca jeho nekompetentnosť, ale jedine idea, že všetka moc nesmie byť v jedných rukách.

 

Pokus, ktorý nevyšiel …

Z povedaného vyplýva, že pravica je dnes v rozklade a sotva dokáže zo svojho stredu sformovať alternatívu voči Smeru. Preto stratégovia z finančného, mediálneho a intelektuálneho pozadia pravicových  síl prišli s pokusom o vytvorenie akejsi nepolitickej strany podobnej Babišovmu ANO so silným finančným a mediálnym zázemím, ktorej kampaň bude vedená tými najlepšími a najdrahšími marketingovými profíkmi zo zahraničia.  Stranu mali tvoriť ľudia so silným osobným príbehom, dokonca podstatne ctihodnejším než už spomínaný Babiš –  konkrétne malo ísť o jedného zo spoluzakladateľov ESET-u Antona  Zajaca.  Zdá sa však, že tento projekt sa napokon neuskutoční a to nielen preto, že ho predčasne dekonšpiroval Daniel Lipšic, ale predovšetkým preto, že ESET sa stal významným akcionárom Denníka N a v zakladateľskej zmluve je jasne zakotvené, že akcionári tohto denníka sa nesmú angažovať v politike.

 

SNS –  staro(nový) hráč na scéne

No a nakoniec treba spomenúť asi najkľúčovejšiu okolnosť, ktorá determinuje výsledky volieb v marci 2016. Tou  sa ukazuje návrat SNS do vysokej politiky. Pri SNS je isté viac-menej len to, že z definície nemôže ísť do koalície, ktorá je tvorená akoukoľvek z maďarských strán. To znamená a všetky prieskumy verejnej mienky to potvrdzujú, že zisk Smeru a SNS  bude vyšší než u pravicových a maďarských strán. Z toho teda vyplýva, že napriek tomu, že Smer  sám sotva dosiahne nadpolovičný počet mandátov, je vysoký predpoklad, že aj po roku 2016 bude súčasťou vládnej koalície.

Politológ Roman Michelko

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

06:35

Dva bombové útoky islamistického hnutia aš-Šabáb v centrálnej časti Somálska zabili v utorok najmenej 53 ľudí, počet zranených nie je známy.

Pri jednom z útokov islamisti pred základňou Busley v provincii Dolný Šabel odpálili vozidlá naložené výbušninami. Pri následnej prestrelke podľa hovorcu somálskej vlády zahynulo desať islamistov a päť vojakov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali