Rodinné firmy očakávajú optimistický vývoj hospodárenia

Rodinné firmy očakávajú optimistický vývoj hospodárenia

Bratislava 25. apríla 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Hoci 43% oslovených vedúcich pracovníkov rodinných firiem tvrdí, že neistota v ich domovskej krajine je vyššia ako pred rokom, vyjadrujú aj optimizmus ohľadom budúcnosti. Očakávajú rast svojich podnikov, čo im dáva istotu pri investíciách do zamestnancov a nových technológií. Vyplýva to z novej správy spoločnosti Deloitte Private „Global perspectives for family businesses“ (Globálne perspektívy rodinných firiem).

Ilustračné foto

Optimizmus rodinných firiem

Reklama

Dve tretiny rodinných firiem v najbližších 12 mesiacoch očakáva rastúce príjmy a zisk. Takmer polovica predpokladá rast príjmov o celých 26 % a viac.

„Rodinné firmy sú optimistické v ich podnikateľských vyhliadkach. Podľa správy sa na rozdiel od minulého roku očakáva zabezpečenie rastu prostredníctvom fúzií a akvizícií. Vyše 40 % firiem predpokladá, že ďalšiu spoločnosť nadobudne v nasledujúcich 12 mesiacoch. V prípade, že chcú rozširovať svoje podnikanie, musia rodinné firmy triezvo zvážiť svoje možnosti a zohľadniť špecifiká expanzie. Najbližšie dosiahnuteľný trh, na ktorý sa slovenské rodinné firmy zameriavajú, je Česká republika,“ dodal Patrik Ferko z Deloitte Private.

Reklama

 

Rodinné firmy sú závislé od medzinárodných trhov

Rodinné firmy sú čoraz prepojenejšie a viac medzinárodne orientované. Až 79 % z nich je pri dosahovaní príjmov závislých na medzinárodných trhoch a takmer polovica (46 %) dosahuje viac než štvrtinu svojich príjmov v zahraničí.

Tento typ spoločností v čase ekonomického rozmachu nevykazuje rast a zisky porovnateľné s tzv. klasickými firmami. Pre rodinu je dôležité najmä dlhodobé prežitie firmy a napríklad v časoch poklesu ekonomickej výkonnosti a recesii dokážu byť úspešnejšie v dôsledku väčšej pružnosti a menšieho dôrazu na výkonnosť.

„Rodinné firmy majú dlhodobé horizonty plánovania, sú flexibilné a majú stabilné finančné štruktúry. Vďaka nim sú odolné voči ekonomickému poklesu alebo iným faktorom, ovplyvňujúcim globálne trhy, na ktorých pôsobia,“ vysvetlil Patrik Ferko.

Reklama

 

Rizikom rastu je pracovná sila

Takmer polovica vedúcich predstaviteľov rodinných firiem sa vyjadrila, že plánujú investície do rozvoja lídrov a tretina predpokladá, že zamestná viac zamestnancov na plný úväzok. Práve schopnosť nájsť a udržať si zamestnancov vnímajú firmy ako riziko a 23 % tento faktor dokonca označilo za kľúčovú otázku.

„Takáto štatistika je pozoruhodná, ak vezmeme do úvahy veľmi lojálnu pracovnú silu, ktorú priťahujú rodinné firmy. Udržanie pozitívneho postoja si v budúcnosti pravdepodobne vyžiada viac investícií. Pre rodinné firmy je výzvou aj obsadzovanie manažérskych funkcií osobami z kruhov mimo rodiny. Neustále riešia otázku motivácie vyššieho vedenia firmy, ktoré netvoria rodinní príslušníci. Čoraz dôležitejšie je aj vypracovanie dobre postaveného návrhu hodnôt, ktoré firma ponúka zamestnancovi, a pomocou ktorých dokáže prilákať a udržať šikovných ľudí. Rodinné firmy väčšinou ponúkajú prívetivejšie pracovné prostredie, flexibilnejšie riadenie a možno aj uvoľnenejšiu atmosféru,“ uzavrel Patrik Ferko.

 

Reklama

 

Prieskum Deloitte Private „Global perspectives for family businesses“ v číslach:

  • Dve tretiny rodinných firiem v najbližších 12 mesiacoch očakáva rastúce príjmy a zisk.
  • Takmer polovica predpokladá rast príjmov o celých 26 % a viac.
  • 42 % rodinných firiem predpokladá, že ďalšiu spoločnosť nadobudne v nasledujúcich 12 mesiacoch.
  • 48 % predpokladá, že zamestná viac zamestnancov na plný úväzok.
  • V záujme rastovej stratégie plánujú firmy v najbližších mesiacoch investovať najmä do rastu na existujúcich trhoch (37 %), vývoja nových produktov a služieb (35 %) a zvýšenia produktivity (34 %).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali