Robert Fico trvá na dobrovoľnosti očkovania, nepovažuje to za nezodpovedné

Robert Fico trvá na dobrovoľnosti očkovania, nepovažuje to za nezodpovedné

Bratislava 24. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Šéf Smeru-SD Robert Fico trvá na dobrovoľnosti očkovania proti ochoreniu COVID-19 a výbere vakcíny. Nepovažuje to za nezodpovedné, chce, aby mali ľudia dostatok informácií

Robert Fico
Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico

Reagoval tak na výzvu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vyzvala politikov na zodpovedné konanie a odmietla spochybňovanie očkovania. Čaputová podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho vystúpila správne, v jej reči sa nenašli, pretože strana podľa neho od začiatku podporuje dobrovoľné očkovanie. Šéf mimoparlamentnej Dobrej voľby Tomáš Drucker kritizuje Pellegriniho a Fica, vyzval ich, aby prestali so spochybňovaním očkovania a dali sa zaočkovať pred kamerami.

Reklama

Fico dodal, že prezidentka nemôže prenášať zodpovednosť na niekoho iného ako na vládu. Pellegrini uviedol, že neustále vyzýva každého, kto sa očkovať chce, aby tak urobil čo najskôr. Šéf Hlasu-SD predpokladá, že prezidentka narážala na opozíciu, ktorá je vyslovene proti očkovaniu alebo nabáda ľudí, aby sa očkovať nedali.

“Hlas-SD podporuje očkovanie, jeho mnohí predstavitelia sú zaočkovaní. Ja som ešte osoba po prekonaní covidu, a keď sa zistí, či mám alebo nemám protilátky, budem uvažovať o tom, ako pristúpim k očkovaniu,” priblížil na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Reklama

Drucker, naopak, hovorí, že jediná cesta, ako zmierniť následky tretej vlny pandémie, je očkovanie. Okrem Fica a Pellegriniho vyzval aj expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), aby sa dal zaočkovať pred kamerami.

“Neverím, ako hlboko dokážu klesnúť niektorí politici iba preto, aby si priživili osobné preferencie a hlavne si nikoho nepohnevali,” uviedol v stanovisku.

Apeluje aj na všetkých ľudí a najmä autority, aby nepodliehali hoaxom a antivakcinačným náladám.

ĽSNS považuje očkovanie súčasnými vakcínami proti ochoreniu COVID-19 za bezprecedentný hazard so zdravím obyvateľstva, preto bude ľudí upozorňovať na riziká.

“Iniciatívu pani prezidentky Čaputovej vnímame ako jej osobnú snahu zapáčiť sa architektom projektu COVID-19 a farmaceutickým spoločnostiam. Pani prezidentka je síce priamo volená občanmi SR, ale napriek tomu nemá žiadne právo jednotlivým opozičným stranám rozkazovať, aké postoje majú alebo nemajú zastávať,” uviedol poslanec Martin Beluský (ĽSNS).

Reklama

Prezidentka v stredu (23. 6.) vyzvala ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nemali by s ním váhať a mali by tak urobiť v letných mesiacoch. Uviedla tiež, že rešpektuje právo politickej opozície a každého občana poukazovať na zlyhania vlády. Poznamenala však, že ak opozícia nevyzýva ľudí na očkovanie, tak by ich od neho aspoň nemala odhovárať.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali