Riziká používania núdzovej antikoncepcie – časť 2.

Riziká používania núdzovej antikoncepcie – časť 2.

Bratislava 17. januára 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Prednedávnom rezonovala na Slovensku otázka sprísnenia kritérií vykonania chirurgických potratov. Avšak nielen chirurgická intervencia, ale aj hormonálna intervencia (núdzová antikoncepcia) do včasných štádií tehotenstva vedie k stratám ľudských embryí a  k ohrozeniu zdravia žien a zdravia ich potomkov v nasledujúcom tehotenstve. V tejto súvislosti uvedieme niektoré vážne dôvody, prečo by sa používanie núdzovej antikoncepcie a jej voľna dostupnosť mali prehodnotiť (2. časť)

Ilustračné foto

 

Reklama

5. Núdzovú antikoncepciu vo zvýšenej miere používajú  dievčatá so skorým začiatkom sexuálneho života,ktorý zvyšuje riziko rakoviny krčka maternice, získania sexuálne prenosných infekcií a vedie k asociálnemu správaniu

Reanalýza uskutočnená The International Collaboration of Epidemiological Studies of Cervical Cancer, ktorá zozbierala údaje o sexuálnom správaní z 21 národných alebo medzinárodných epidemiologických štúdií zistila, že dievčatá, ktoré mali prvý pohlavný styk v 14. roku života alebo nižšom, mali 3.5-násobne vyššie riziko invazívneho karcinómu krčka maternice ako ženy, ktoré mali prvý pohlavný styk vo veku 25 rokov a vyššom (RR= 3.52; P < 0.001).

Reklama

Ženy, ktoré mali 2 a viac sexuálnych partnerov a vek prvého pohlavného styku pred 17. rokom života, mali takmer 6-násobne zvýšené riziko invazívneho karcinómu krčka maternice ako ženy, ktoré mali 1 partnera a prvý pohlavný styk vo veku 25 rokov a viac (RR 5.94, FSE 0.037).Nedávna dlhodobá štúdia vykonaná v Austrália (Prendergast, 2019) ukázala, že skorý pohlavný styk (vo veku 15 rokov a menej) súvisel  s vyššou mierou šírenia pohlavných chorôb, ale taktiež s vyššou mierou užívania drog a s anti-sociálnym správaním. Pettifor a kol. (2007) pozorovali  zvýšené riziko HIV u mladistvých so skorým sexuálnym debutom.

Prieskum veľkej štúdie na ktorej sa zúčastnilo 11 krajín Európy (Gaudineau a kol., 2010) ukázal, že takmer 15% dievčat použilo núdzovú antikoncepciu vo veku menej ako 14 rokov. Slabá komunikácia najmenej s jedným rodičom a denné fajčenie sa prezentovali významne viac u dievčat, ktoré používali núdzovú antikoncepciu v porovnaní s dievčatami, ktoré požívali iné formy antikoncepcie. Výsledky štúdie vo Švédsku ukázali, že predčasný pohlavný styk súvisel s asociálnym správaním sa, ako je sexuálne zneužívanie, klamstvo, krádeže a úteky z domu, ale aj s riskantným správaním sa, ako je napríklad počet partnerov, skúseností s orálnym a análnym sexom, fajčením, užívaním drog a konzumáciou alkoholu.

Uvedené fakty ukazujú, že nielen z hľadiska jednotlivcov, ale aj z celospoločenského hľadiska je lepšie zvýšiť informovať mladých ľudí o rizikách skorého začatia pohlavného života ako zvyšovať informácie o núdzovej antikoncepcii a uľahčiť jej dostupnosť.

 

Reklama

6. Neobmedzený prístup k núdzovej antikoncepcii obchádza zaangažovanosť rodičov

Je známe, že významné oblasti mozgu, ktoré sú základom pozornosti, vyhodnotenia odmeny, emocionálneho rozlišovania a inhibície odpovede, podstupujú štrukturálnu a funkčnú reorganizáciu počas neskorej adolescencie a rannej dospelosti. Zvlášť dôležitá úlohu zohráva prefrontálna kôra, ktorá  je zapojená do vyšších výkonných funkcií ako je napríklad časová organizácia akcií zameraných na cieľ v oblastiach správania, poznávania a jazyka. Táto veľká a zložitá asociatívna oblasť mozgu sa vyvíja popri ďalších asociačných regiónoch od detského dospievania cez adolescenciu až do dospelosti (do približne 25 roku života).

Počas obdobia, keď ešte len dozrievajú významné hodnotiace, emocionálne a organizačné funkcie mozgu dospievajúcich detí, by rodičia mali vedieť o ich sexuálnych aktivitách. Ak rodičia nevedia, že ich dospievajúce deti sú sexuálne aktívne, nemôžu adekvátne pomôcť svojmu dieťaťu primeraným poučením, ani nemôžu monitorovať komplikácie sexuálnej aktivity vrátane zneužívania, nežiaducich účinkov antikoncepcie, pohlavne prenosných chorôb a emocionálnych alebo behaviorálnych následkov.

Adolescenti, najmä dievčatá, ktorých rodičia sú oboznámení s ich priateľmi a aktivitami prejavujú nižšiu úroveň riskantného sexuálneho správania sa. Rodina hrá dôležitú úlohu vo formovaní zdravého sexuálneho vývinu detí, najmä prostredníctvom faktorov ako sú monitorovanie, láskavosť, podpora, emocionálny vzťah, komunikácia o otázkach týkajúcich sa sexu  a pod.

Reklama

 

7. Ľahký  prístup k núdzovej antikoncepcii môže zvýšiť riziko zneužívania žien sexuálnymi predátormi 

V USA, oponenti voľného prístupu (bez receptu) k núdzovej antikoncepcii argumentovali rizikom, že sexuálny predátori ju môžu využiť na uľahčenie sexuálneho zneužívania žien. Podobne American College of Pediatricians vo svojom stanovisku z roku 2014 varuje, že voľný prístup k núdzovej antikoncepcii môže vystaviť dospievajúce dievčatá zvýšenému riziku zneužívania sexuálnymi predátormi.

Vo veľkej štúdii vykonanej vo Veľkej Británii (Jackson a kol. 2019) zahŕňajúcej viac ako 200 000 žien, mali ženy vystavené domácemu násiliu a zneužívaniu  2.06-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať konzultáciu o núdzovej antikoncepcii ako ženy, ktoré neboli ohrozované (OR = 2.06, 95% CI:1,64 až 2,61).

Podobne v štúdii, ktorú vykonali Fantasia a kol. (2012), domáce násilie a zneužívanie žien súviselo so 6.5 násobne zvýšenou spotrebou núdzovej antikoncepcie. Iné štúdie preukázali, že aj skorý pohlavný styk významne súvisí s partnerským násilím.

Výsledky dlhodobej štúdie v Austrálii, ukázali, že ženy, ktoré mali pohlavný styk pred 14. rokom života, mali riziko partnerského násilia 7-násobne vyššie v porovnaní so ženami, ktoré mali prvý pohlavný styk vo veku 18 rokov a viac (P < 0.001). Podobne v štúdii vo Švédsku,  dievčatá so skorým sexuálnym debutom boli významne viac sexuálne zneužívané ako dievčatá s neskorším debutom a skorý sexuálny debut významne súvisel so sexuálnym zneužívaním (OR = 2.78, 95%Cl: 1.96–4.14).

 

Zhrnutie

Používanie núdzovej antikoncepcie súvisí s viacerými závažnými dôsledkami ako sú etický problém uhynutia ľudských embryí, mimomaternicové tehotenstvo, spontánne a indukované potraty a vrodené chyby po zlyhaní núdzovej antikoncepcie,  negatívny vplyv na zdravie žien, obchádzanie zaangažovanosti rodičov, skorý sexuálny debut a zneužívanie žien sexuálnymi predátormi.

Uvedené fakty ukazujú, že preferovanie používania núdzovej antikoncepcie a uľahčenie jej dostupnosti nesie zo sebou vážne riziká nielen individuálneho ale aj celospoločenského významu. Z tohto dôvodu by sa malo verejné zdravotníctvo, pediatri a zdravotnícky pracovníci zasadiť za programy, ktoré pomôžu eliminovať  používanie núdzovej antikoncepcie a podporovať pre dievčatá bezpečné postupy ako sú napríklad komunikácia adolescentov s rodičmi, poučenie o výhodách oddialenia sexuálnej aktivity do manželstva a tiež o tom, ako sa vyhnúť skorému sexuálnemu debutu a situáciám, ktoré môžu rezultovať do vynúteného sexu a sexuálneho zneužívania.

Reklama

PharmDr. Jozef Laurinec, PhD.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali