Referendum môže byť napriek bojkotu koalície a masmédií úspešné, hovorí prieskum

Referendum môže byť napriek bojkotu koalície a masmédií úspešné, hovorí prieskum

Bratislava 2. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Podľa novembrového prieskumu agentúry AKO by na blížiace sa januárové referendum o predčasných voľbách prišlo asi 54,2 percenta občanov. To by bolo viac ako zvyčajne chodí na všetky voľby okrem parlamentných

referendum
Ilustračné foto

Podľa posledného prieskumu by sa nadchádzajúceho referenda týkajúceho sa predčasných volieb určite zúčastnilo 37,1 percenta občanov a ďalších 17,1 percenta uviedlo odpoveď „asi áno“. Odpovedať na otázku nevedelo 6,9 percenta opýtaných, asi by sa nezúčastnilo 10,8 percenta respondentov a určite by neprišlo 28,1 percenta ľudí.

Reklama

Bol to klasický „panelový“ prieskum, ktorého sa v dňoch 8. – 11. novembra zúčastnilo vyše tisíc ľudí, ktorí tvoria po každej stránke priemer slovenskej populácie. Agentúra AKO ho robila pre reláciu TV Joj Na hrane.

Pripomeňme si: na to, aby referendum bolo vyhlásené za platné, musí sa ho zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Referendová otázka má znieť: „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady (NR) SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR?“

Reklama
Prieskum_referendum
Prieskum agentúry AKO pre reláciu TV Joj Na hrane k účasti na referende o predčasných voľbách
Taká drobná nenápadná manipulácia…

TASR vo svojej tlačovej správe o výsledkoch prieskumu informuje z opačného pohľadu, keď konštatuje, že „spolu 56 percent vyjadrilo pochybnosť o svojej účasti v referende alebo ju priamo odmietli“. To však je tak trošičku zavádzajúce, keďže do tých 56 percent je zahrnutá aj odpoveď „asi áno“, spolu s odpoveďami „asi nie“ a „určite nie“.

Na druhej strane, reálna účasť môže byť nižšia než avizovaná prieskumom, takže možnosť, že referendum nebude úspešné, je naozaj stále veľmi otvorená.

Podľa prieskumu muži aj ženy odpovedali približne rovnako. Ľudia nad 50 rokov, ľudia s nižším vzdelaním a občania zo Žilinského, Prešovského, Banskobystrického a Trenčianskeho kraja by sa referenda zúčastnili častejšie. Výrazne väčší záujem o referendum majú voliči strán Smer-SD, Republika, Hlas-SD a SNS.

 

Nástroj zámerne znefunkčnený

Či už referendum bude uznané za platné alebo nie, je to najsilnejší nástroj demokracie, pretože ako jediný dáva ľuďom možnosť o nejakej otázke rozhodnúť nie prostredníctvom volených zástupcov, ale priamo. Tento nástroj je však na Slovensku (podľa názoru mnohých občanov zámerne) znefunkčnený príliš vysokou hranicou pre uznanie jeho platnosti: tých 50 percent je príliš veľa.

Reklama

Pri 50-percentnom kvóre je totiž šanca, že sa pomocou referenda môže niečo zmeniť, mizivá, ak len nejde práve o vec, kde je drvivá väčšina občanov za zmenu, čiže o prípad, kde referendum vôbec nie je potrebné, lebo by bolo iba okázalým potvrdením niečoho, čo je vopred jasné, iba vykopávaním otvorených dverí.

Prečo to tak je? Uvažujme spolu: prax ukazuje, že reálne maximum občianskej účasti na akomkoľvek verejnom volebnom akte, vrátane referenda, je niekde okolo 80 percent – treba rátať s tým, že časť občanov vždy bude dočasne neprítomná, časť zo zásady spoločenský život ignoruje, iní sa nemôžu alebo nechcú zúčastniť z pracovných, zdravotných, rodinných, dopravných či akýchkoľvek iných dôvodov.

A teraz si predstavme modelový prípad. Pri rozhodovaní o veci, kde je napríklad 60 percent občanov za zmenu a 40 percent občanov proti zmene, stačí odporcom zmeny vôbec neprísť k referendu. Ak by sa zástancovia zmeny dostavili aj naozaj v maximálnom reálne možnom počte (80 percent všetkých zástancov zmeny), tak by referendum bolo neplatné (80 percent zo 60 percent celku je iba 48 percent celku, teda menej ako 50). A teda aj 40-percentná menšina odporcov zmeny má reálnu a pohodlnú možnosť v referende „prehlasovať“ 60-percentnú väčšinu ľudí, ktorí chcú referendom v spoločnosti niečo zmeniť.

Tu je ťažké nevidieť zámer majiteľov moci zabetónovať jestvujúce mocenské mechanizmy udržiavajúce spoločnosť v stave, v akom je: kde sa predstiera, že tu je nejaká demokracia (vláda ľudí, vláda väčšiny), hoci v skutočnosti je systém ošetrený tak, aby reálne ľudia tú moc do rúk nikdy nemohli dostať.

 

Reklama
Vôľa občanov sa raz ráta a inokedy nie?

Je veľmi nespravodlivé, ak k nejakému referendu príde napríklad 40 percent oprávnených voličov a aktuálna vládna moc má právo ich vôľu úplne ignorovať. Je smutným paradoxom našej „demokracie“, že právo odmietnuť požiadavku občanov v referende majú často ľudia, ktorých vo voľbách volilo menej občanov, než bolo tých, ktorí v referende hlasovali za tú požiadavku…

Najdôležitejšie voľby, v ktorých občania rozhodnú o tom, kto dostane moc, sú tie parlamentné. A dokonca aj týchto najdôležitejších volieb sa zúčastňuje len čosi medzi 50 a 60 percentami občanov (za posledných 20 rokov najvyššia účasť v parlamentných voľbách bola 65,8 percenta).

Potom tu máme voľby do Európskeho parlamentu. V eurovoľbách 2019 bola v EÚ priemerná účasť tesne nad 50 percentami, pričom na Slovensku bola najnižšia z celej EÚ, iba 22,74 percenta. Voľby boli platné… takže to stačilo, aby slovenskí europoslanci – či povedzme radšej, europoslanci oficiálne zastupujúci Slovensko (sú tam totiž aj ľudia ako Šimečka či Štefanec) – boli vyslaní do Bruselu, aby tam v mene nás všetkých hlasovali o veciach ako napríklad vyhlásenie Ruska za teroristický štát a podobne.

Ďalej tu máme komunálne voľby. Tie na Slovensku v tomto tisícročí ani raz nedosiahli účasť nad 50 percent, naposledy to bolo 46,1 percenta. Voľby do VÚC potom mávajú ešte omnoho nižšiu účasť, v roku 2005 sa druhého kola zúčastnilo len 11,07 percenta občanov!

Keby sme to merali rovnakým metrom ako referendum – ten najdemokratickejší z prejavov demokracie – platné by väčšinou neboli dokonca ani prezidentské voľby. Napríklad tých posledných z roku 2019 sa v prvom kole zúčastnilo 48,74 percenta občanov a v druhom kole iba 41,79 percenta občanov. Teda ani tá skvelá prezidentka, ktorú dnes máme ako ozdobu na čele nášho štátu, by nebola prezidentkou – prosto by tie voľby neplatili – a ona by bola stále len obyčajnou… no veď viete, čím sa predtým živila.

 

Zabudli…

V tomto kontexte je doslova poburujúce, že platnosť referenda je obmedzená päťdesiatpercentnou účasťou občanov. O to viac, že toto pravidlo, že referendum je uznané ako relevantný odkaz občanov vláde a parlamentu len ak dosiahne účasť 50 percent, by bolo také ľahké zmeniť: stačilo by jediné hlasovanie v parlamente a bolo by to hotové. Bolo by treba prepísať v zákone iba pár číslic: znížiť kvórum na 20, 25, 30, 33 alebo hoci aj 40 percent oprávnených voličov, alebo ho aj úplne odstrániť (áno, dokonca ani to by nijako neohrozilo fungovanie štátu, hoci mnohí režimní odborníci sa takej predstavy priam desia a múdro teoreticky zdôvodňujú, aká katastrofa by to bola).

Mnohé vlády sľubovali sfunkčnenie referenda, ale potom ako prišli k moci, na tieto sľuby veľmi ochotne „zabudli“. Súčasný stav nefunkčného referenda s 50-percentným kvórom je preto oprávnene možné vnímať ako aroganciu moci, ako doslova sabotáž skutočnej demokracie, čiže vlády ľudí, vlády väčšiny vo vlastnej krajine.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali