Reakcie politikov na odmietnutie Istanbulského dohovoru. Krajniak: “Slovensko sa hlási k dedičstvu našich otcov a dedov”. Progresívec Poliačik: “Vychutnajte si to, veľa podobných príležitostí už nebude”

Reakcie politikov na odmietnutie Istanbulského dohovoru. Krajniak: “Slovensko sa hlási k dedičstvu našich otcov a dedov”. Progresívec Poliačik: “Vychutnajte si to, veľa podobných príležitostí už nebude”

Bratislava 29. marca 2019 (HSP/Foto:TASR/AP/DPA/Friso Gentsch)

 

Prinášame bezprostredné reakcie poslancov Národnej rady na dnes schválenú rezolúciu, ktorou NR SR žiada vládu o zastavenie ratifikácie Istnabulského dohovoru

Ilustračné foto

 

Reklama

Vašečka: Teraz malo zmysel byť poslancom

“Práve v takýchto chvíľach vidím zmysel v tom, že som poslancom parlamentu. Národná rada Slovenskej republiky 101 hlasmi (jedným z nich bol aj ten môj), teda ústavnou väčšinou, požiadala vládu, aby zastavila ratifikáciu tzv. Istanbulského dohovoru,” napísal po hlasovaní nezaradený poslanec a v minulosti člen OĽaNO Richard Vašečka.

Reklama

 

 

Pčolinský: Ultraliberálov ide rozhodiť od zlosti

“Práve sme v NR SR prijali uznesenie, ktoré odmieta Istanbulský dohovor. Za prijatie tohto uznesenia boli Smer-SD, SNS, Mmost-híd, ĽSNS, Sme rodina a OĽaNO. Som rád, že v vieme hlasovať tak obrovskou väčšinou, pokiaľ ide o záujmy Slovenska,” zhodnotil poslanec za stranu Sme rodina Peter Pčolinský.

Reklama

Doplnil, že ultraliberálne strany SaS, Spolu a Progresívne Slovensko ide rozhodiť od zlosti. “Teším sa tomu,” prezradil svoje pocity Pčolinský.

 

 

Bernaťák: Nečakali sme až takú širokú podporu

Reklama

Poslanec a jeden z predkladateľov Tibor Bernaťák na tlačovej konferencii po schválení uznesenia NR SR uviedol, národniari si myslia, že niektoré ustanovenie dohovoru sú podľa právneho názoru SNS “vrozpore s ústavou SR”, i keď priznal, že o tomto by musel rozhodnúť Ústavný súd.

Bernaťák argumentoval podobným príkladom z Bulharska, kde súd konštatoval protiústavnosť definícii rodu, ktoré ponúka Istanbulský dohovor.

Poslanec SNS poďakoval všetkým koaličným aj opozičným zákonodorácom, ktorí rezolúciu o odmietnutí dohovoru podporili. Dodal, že ani v SNS neočakávali až takú širokú podporu poslancov.

 

 

Kuciaňová: Chlapcom by bola podsúvaná myšlienka, že sú zo svojej podstaty agresori

K dohovoru sa vyjadrila aj národniarka Magdaléna Kuciaňová. Ako právnička upozornila, že v kontexte dohovoru vníma isté terminologické nejasnosti, ktoré by z jej pohľadu po jeho ratifikácii spôsobili v praxi viac škody než osohu.

“Rešpektujem snahu daného dohovoru o ochrane žien pred týraním, ale nedá mi opomenúť, že k týraniu nedochádza len v smere voči ženám, ale často sa stretávame i s týraním detí, seniorov, občanov so zdravotným znevýhodnením či dokonca mužov. Istanbulský dohovor si zvolil ochranu len jednej cieľovej skupiny, čo samo o sebe evokuje diskrimináciu voči iným cieľovým skupinám, ktoré sa v spoločnosti nachádzajú,” upozornila.

“Istanbulský dohovor otvára brány istej stigmatizácii mužov. Paradoxne ponúka vytvorenie akéhosi nového stereotypu o mužoch agresoroch. Namiesto vedenia chlapcov od útleho detstva v duchu ideálov, že ich úlohou je chrániť ženy, že sú ochrancovia žien a slabších, že sú gentlemani, by im takto bola podsúvaná myšlienka, že sú zo svojej podstaty agresori,” dodala.

Reklama

“Témy, ktoré rieši a ponúka Istanbulský dohovor sú z môjho pohľadu v legislatíve SR pevne ukotvené a vyjadrujem obavu, že ratifikáciou tohto dohovoru by došlo k vyššie spomenutým nedorozumeniam a spochybneniu už fungujúceho zaužívaného systému,” uviedla Kuciaňová.

 

 

Mikloško: Mrzí ma, že KDH pri tom nebolo

Reklama

K odmietnutiu Istanbulského dohovoru sa na sociálnej sieti vyjadril aj Jozef Mikloško: “Veľmi dobrá správa. Mrzí ma, že KDH, ktoré sa o túto tému roky zaujíma, nebolo pri tom”

“Je to historické rozhodnutie, ďakujem všetkým, ktorí boli za!” dodal.

 

Nicholsonová: SNS spustila šialenstvo

Poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová ešte pred hlasovaním kritizovala najmä načasovanie hlasovania. Podľa nej ide zásah do prezidentskej kampane.

Reklama

“To šialenstvo, ktoré odvčera prebieha v NR SR, a ktoré spustila SNS, týkajúce sa Istanbulského dohovoru, nie je ničím iným, len bohapustou manipuláciou ľudí a snahou ovplyvniť prezidentské voľby…” tvrdí podpredsedníčka Národnej rady.

Je podľa nej deprimujúce, že k snahe koalície zastaviť ratifikáciu Istanbulského dohovoru sa pridávajú aj niektoré opozičné strany.

“Istanbulský dohovor je výlučne o násilí páchanom na ženách ako rodovo podmienenom násilí a nie o ohrození tradičnej rodiny. Neverte populistickým manipulátorom, Slovensko má na viac.”

 

Progresívec Poliačik: Vychutnajte si to, veľa podobných príležitostí už nebude

Po hlasovaní reagoval na sociálnej sieti aj bývalý stranícky kolega Nicholsonovej Martin Poliačik z Progresívneho Slovenska.

“Vychutnajte si to”, vyhlásil Poliačik.

Reklama

“Veľa podobných príležitostí už nebude. Už netreba rozporovať jednotlivé kroky. Treba začať pracovať na tom, aby sme túto garnitúru čo najskôr vymenili,” uviedol na sociálnej sieti progresívec.

 

Krajniak: Slovensko sa hlási k dedičstvu našich otcov a dedov

“Práve sme v parlamente zamietli ratifikáciu Instanbulského dohovoru. Som rád, že Slovensko sa naďalej hlási k dedičstvu našich otcov a dedov, na ktoré som hrdý,” uviedol poslanec Sme rodina Milan Krajniak.

 

Matovič: Povedali sme nie označeniam rodič 1 a rodič 2

Reklama

“Tak a oddnes na Slovensku je a bude žena žena, muž muž, matka matka, otec otec a nie rodič 1 a rodič 2. Hlúpe a zbytočné dlhoročné spochybňovanie, ktoré zneužívali extrémisti na lákanie hlasov ľudí konečne skončilo. Hlasoval som za,” informoval v piatok na Facebooku Igor Matovič z OĽaNO.

 

 

KDH: Víta zastavenie ratifikácie Istanbulského dohovoru

Mimoparlamentné KDH má radosť zo stopnutia procesu ratifikácie Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násilia na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, tzv. Istanbulského dohovoru. Kresťanskí demokrati vo svojom vyhlásení vyjadrujú želanie, aby SR tento dokument čo najskôr odmietla.

Zdôrazňujú zároveň, že tento postoj neznamená bagatelizovanie témy domáceho násilia. “Odmietavý postoj vyplýva z faktu, že popri ustanoveniach o ochrane pred násilím, ktoré existujúca slovenská legislatíva už obsahuje, sa Istanbulský dohovor pokúša do právneho poriadku SR zaviesť kontroverznú definíciu rodu a implementovať gender ideológiu, ohrozujúcu prirodzený vývin našich detí,“ uviedlo KDH vo vyhlásení.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali